”Stolt över att få vara en del av den här gruppen”

Tim Friberg, 28, vet hur man gör poäng i Hockeyettan – och hur det känns att skrinna ut som motståndare i Renew Arena. 

Nu ser han fram emot att få ha fansen på sin sida kommande säsong. 

Det ska bli oerhört roligt att representera föreningen denna säsongen. Jag är stolt över att få vara en del av den här gruppen och lockas verkligen av klubbens ambitioner. 

– Efter förra säsongen kände jag att jag behövde ett lyft, och när jag pratade med Tom (Tärnström) kändes allting väldig självklart för mig. Vi vill samma sak: vinna, säger Tim. 

Du har mött Väsby en del med både Enköping och Wings, så Renew Arena är inte direkt obekant mark. 

Hur ska det bli att få skrinna ut som hemmaspelare? 

– Framförallt när jag spelade i Wings, och mötte Väsby förr om åren, har det varit heta matcher med bra drag på läktaren, så jag ser fram emot att ha fansen på min sida i vinter. 

– Jag var och kikade på någon match under slutfasen förra säsongen och var imponerad över draget här inne då med. 

Tittar vi tillbaka på Tims senaste säsonger i Hockeyettan…. Han ogillar inte att producera, så mycket kan vi säga. De senaste fem säsongerna har 28-åringen gjort över hundra poäng.

Frågan blir då: Är det en poängspelare som fansen kan förvänta sig att han ska vara även hos Brödernas/Väsby?

– Givetvis vill jag bidra i produktionen framåt, det är där mina styrkor ligger, så jag hoppas kunna få publiken att jubla både en och två gånger. 

– Samtidigt har vi väldigt många spelare i truppen som kan producera poäng. Det tenderar väl generellt till att produktionen blir mer utspridd över fyra kedjor, vilket i längden är otroligt viktigt för att man som lag ska kunna gå långt. 

Säsongen 22/23 inledde Tim i Wings. Men efter halva säsongen lämnade forwarden Märsta för ett äventyr i… Polen.

Hur var hockeylivet där – både på och utanför isen? 

– Polen-äventyret är en erfarenhet som jag inte skulle byta bort. Även om det var en intensiv sejour på cirka två och en halv månad, så lärde jag mig en hel del. 

– Som import i klubben jag kom till, så var det rätt tydligt vad som gällde. Gjorde du mål var du kung, gjorde du inte mål var du kass – oavsett vinst eller förlust. Ungefär så. Inte jättemycket helhetstänk där som jag var van med från Sverige, säger Tim.

Han fortsätter:

– Socialt var det bra. Jag hade en av mina närmsta vänner i laget sedan tidigare. Vi bodde med varandra och hängde ihop dygnet runt, så det var helt perfekt. 

– Jag förstår att många svenskar lockats dit de senaste åren. Det är en liga på tillväxt och lönerna är bra. Samtidigt som du kan ha en bra livsstandard för en billigare peng än hemma. 

– Framförallt är det en möjlighet att få vara proffs för de spelarna som kanske inte riktigt slår sig in på en sådan roll man själv tycker man vill ha eller erbjuds ett lika bra avtal som man önskar i exempelvis Hockeyallsvenskan. 

Vem är Tim utanför ishallen? 

– Utanför är jag inte jättespännande som människa. Är en rätt lugn och harmonisk kille, skulle jag väl säga. Det blir mycket rutiner. Jag gillar att umgås med familj och vänner, och besöker mer än gärna Tele2 Arena för att se blåränderna sparka boll. 

– Vid sidan av hockeyn arbetar jag med marknadsföring och administrativa tjänster på ett företag som heter Starzone sports i Märsta, säger Tim Friberg. 

LÄS MER: Fartfylld hemmapremiär av Brödernas/Väsby 

LÄS MER: Fri entré för ungdomar 

Mikael Einarsson Nisser
Foto: Mikael Einarsson Nisser