Klubbchefen har ordet

När jag idag kom till jobbet kunde jag äntligen konstatera att vaktisarna börjat kyla ner Holmen Center och om en vecka kommer hallen vara full av aktiviteter på den nyspolade isen. Säsongen 23/24 har startat.

Under våren och sommaren har sportchef, Lars ”Lillis” Lövblom, jobbat hårt med att rekrytera ledare till våra olika lag och byggt en A-lagstrupp som nu är komplett (Vi presenterar den sista pusselbiten inom kort) och åter ska kunna tävla om en allsvensk plats. Som säkert alla vet har vi inför denna säsong ett nytt tränarteam för A-laget, välkomna Filip, Viktor och målvaktstränare Gustav. Övriga ledare runt A-laget har alla förlängt sina kontrakt, mycket värdefullt.

En annan förändring i ledningen av HHC är att vi har rekryterat en ny marknadsansvarig, André Norman-Enström, som ersätter vår nestor, Fredrik Jönsson, som drar vidare till andra utmaningar. Fredrik blir kvar i klubben som ledamot i vår styrelse.

När det gäller ledare till J20, J18 samt ungdomslagen kommuniceras detta vid ett senare tillfälle av ”Lillis” samt vår ungdomsansvarige Jennie Blomstrand.

Föreningsdag den 17/9 2023

Jag har genom åren noterat att många i och utanför föreningen framför åsikter som:

  • ”Alla ungdomslag i HHC är som ”egna” lag”
  • ”Vårt lag får ”hjälpa” andra HHC- lag med spelare”
  • ”Allt går till A-laget”

När jag är ute och träffar olika människor och HHC kommer på tal kan jag konstatera att HHC engagerar både positivt och negativt, vilket är bra, men vi kan och vill bli bättre på allt. De viktigaste ambassadörerna för vår förening är alla medlemmar, spelare och framför allt alla ledare. Ni som är ledare måste få verktyg för att kunna vara HHC:s ambassadörer och ni måste känna till och vara bekväma med detta. Det är detta som Föreningsdagen ska ta avstamp mot.

Vår förening måste få till en gemensam grundsyn gällande våra mål, vision, kultur och beteenden i syfte att skapa ett starkare HHC och vi-känsla.

Jennie Blomstrand återkommer med mer information om detta.

 

Holmen Center, vår arena eller?

Är det rimligt att HHC satsar mot Hockeyallsvenskan när ”vår” hall ser ut som den gör? Kan den bli godkänd? Blir det en ny hall? Det är frågor och synpunkter som under de senaste åren ofta ställts till oss. Dessa frågor har under den senaste tiden eskalerat, troligen för att vi de senaste 4 säsongerna varit extremt nära att ta klivet upp. Det är faktiskt på riktigt nu.

Jag ska här ge er en redogörelse över läget, utifrån vårt perspektiv. Vi har erbjudit Glysisvallen AB att nyttja vår hemsida för att ge sin bild av utvecklingen av Holmen Center, men de har ännu inte nyttjat den möjligheten.

Holmen Center ägs av Hudiksvalls kommun och kommunen har valt att driva ishallen i sitt helägda aktiebolag Glysisvallen AB. Förutom ishallen så ingår även alla kommunala fotbollsplaner inom bolaget.

Bolaget leds av en styrelse med en VD, Lars Stål, samt en platschef och till sin hjälp har de ca 7-8 vaktmästare. Bolaget har en årlig budget som till största delen består av ett bidrag från kommunen, resterande kapital ska tas in genom olika hyror och avgifter där HHC är den största kunden när det gäller Holmen Center. I kommunens ägardirektiv skall även ishallen, som enligt kommunen är en evenemangshall, hyras ut till olika event under månaderna april till augusti.

Hudik Hockey hyr lokaler, omklädningsrum, förråd, kontor, platser för reklamskyltar, kiosk samt istider av Glysisvallen AB. Det är alltså inte ”vår” ishall som många verkar tro.

Är Holmen Center, som arenan ser ut idag, godkänd för spel i hockeyallsvenskan? Svar nej, men vi spelar idag i Hockeyettan och för den ligan är den godkänd.

Vi, HHC, har haft ett flertal möten med både Glysisvallen AB samt med ägarna (kommunen) de senaste åren gällande hallen och behovet av att anpassa den efter vår sportsliga satsning med målet att nå HockeyAllsvenskan. Utan godkänd hall kan vi inte ha det målet.

Vid det senaste mötet med kommunledningen (21/4–22) fick vi garantier att alla ”skall”- krav som finns för spel i HockeyAllsvenskan ska uppfyllas. Glysisvallen AB fick då i uppdrag att projektera och genomföra ombyggnationerna. Som väl känt så missade vi avancemanget med minsta möjliga marginal det året. Det innebar att Glysisvallen AB då fick ett helt år på sig att färdigställa ombyggnationerna. När jag i augusti samma år (2022) såg att inte något hade hänt med Holmen Center så skrev jag, otålig som jag är, ytterligare en fråga till kommunledningen om det som lovades i april fortfarande gällde, trots att vi missat att ta steget upp. Svaret från kommunalrådet Löthstam blev att planen gällde och att bolaget fortsatt hade uppdraget.

Under säsongen 22/23 har vi kontinuerligt blivit informerade av VD Lars Stål om de planer han har för att anpassa Holmen Center till en allsvensk Arena. Vid ett möte efter säsongen 22/23 var hans plan i grova drag följande:

– Ny belysning klart 2023.

– Högre plexiglasskydd runt rinken för bättre skydd för publiken klart 2023.

– Rivning av kontor för att ge plats till en ”bortastå” sektion för gästande supportrar, osäkert om det skulle vara klart till den 17 augusti 2023 då vi spelar mot Brynäs. Om inte klart så kunde en provisorisk ställningsläktare eventuellt byggas för den matchen.

– Modernisera hela stora läktaren med anpassade fällstolar ca 700st, klart augusti 2023.

– Viss rivning och ombyggnad av platser för TV sändningar och media, klart augusti 2023.

– Ombyggnation av entré och sociala ytor för möjlighet till mat och dryck. Klart 23/24 alt 24/25 om finansiering finns.

Nu visade det sig att de stolar Glysisvallen avsåg att köpa av Almtuna inte kunde användas i befintligt skick utan måste byggas om eftersom den gamla träläktarens konstruktion inte tillät det tryck som uppstod från dom ”nya” stolarna. Kostnaderna för ombyggnationerna av stolarna visar sig bli så höga att de inte längre är ett alternativ. Detta har ställt till det för oss eftersom vi har ett inplanerat evenemang den 17 augusti, match mellan HHC och Brynäs i Holmen Center. Hur det blir med den gamla träläktaren är i skrivande stund oklart.

När det gäller de rivna kontoren där en ny läktarsektion ska byggas så har detta bygge blivit försenat. Bygglovet som lämnades in i slutet på juni har i dagsläget inte beviljats men läktaren är förhoppningsvis klar till seriestarten (beroende på om bygglov beviljas måste tilläggas). Vi har fått besked om att en provisorisk läktare för Brynäsmatchen inte kan byggas, eftersom det är oklart om golvet har den hållfasthet som krävs.

På alla frågor om vi kommer ha en hall som blir godkänd för allsvenskt spel om vi går upp nästa säsong så är mitt svar Ja, den blir godkänd ur ett säkerhetsperspektiv. Det finns i dagsläget inget krav på åskådarkapacitet som det fanns tidigare.

Är vi nöjda med detta? Naturligtvis inte. Vi måste kunna ta in fler åskådare om vi spelar i HockeyAllsvenskan och hallen måste ur ett besökande perspektiv bli mycket mer attraktiv. Våra evenemang måste kunna erbjuda bra platser, tillgång till mat och dryck. Vi och kommunen måste hänga med i utvecklingen när det gäller den biten.

Kommunen har satsat mycket pengar på att uppgradera ishallen de senaste åren, jag syftar till den energieffektivisering man genomfört med helt nytt kylsystem och underlag för ispisten vilket skulle minska energikostnaderna dramatiskt. Ny sarg och nytt plexiglas runt arenan samt bättre ljusanläggning samt ny ljudanläggning, vilken HHC har finansierat. Vi är tacksamma för dessa åtgärder.

Det vi nu behöver (eftersom vi gett upp hoppet om en ny kommunal ishall) är en arena som kan ta in fler åskådare. Det hade gått om man lyssnat på oss när de startade arbetet med sin energieffektivisering. Vi noterade då att man planerade att placera hela avfuktningsanläggningen där vi hade vårt provisoriska gym, mitt emot stora läktaren. Vi flaggade då för att det var oklokt att placera anläggningen där eftersom det var ett bra utrymme att bygga ytterligare den läktarsektion som vi skulle behöva om/när vi går till allsvenskan. Svaret vi fick var att det får vi lösa då. Vi är medvetna om att dagens Holmen Center är svår att bygga om till en kapacitet på ca 4000 åskådare. Om vi däremot går till Allsvenskan så är vi i behov av att Holmen Center kan erbjuda 1800-2000 åskådarplatser.

I samband med att fällstolarna började provmonteras togs numreringen på sittplatsläktaren bort. Den kommer nu att ersättas med en ny tydligare och mer logisk numrering.

Detta gör dock att marknadsavdelningen måste meddela att just nu kan vi inte öppna upp för försäljning, förlängningar av årskort eller bokningsbara platser då arenakartan kommer att behöva ritas om när ny numrering kommit på plats.

Det jobbas på med producering av nya nummerskyltar och placering.

Tillgång till is

En annan fråga som jag hoppas får sin lösning under hösten är att vi kan garanteras tillgång till is under april månad. Glysisvallen AB har ett uppdrag av Kultur- och fritidsförvaltningen att tillhandahålla is från augusti till sista mars. Sen ska bolaget hyra ut hallen till annan verksamhet enligt ägardirektivet. Som ni säkert känner till har detta ställt till det för oss de senaste åren. Vi har förlagt kvalseriematcher i Söderhamn lagt träningar i Järvsö och som ni förstår är det svårt och frustrerande att aldrig vara säker på om vi har tillgång till Holmen Center i april. Jag har under våren haft en bra dialog med Kultur- och fritidsförvaltningen. Ärendet skulle upp på deras sista möte innan sommaruppehållet men dagordningen var lång och frågan kunde inte tas vid mötet utan kommer upp under hösten. Jag tror och hoppas att politikerna fattar ett klokt beslut om att Glysisvallen AB ska säkerställa att vi har is i april.

Detta blev ett ganska långt inlägg men jag kände att det var och är viktigt att alla ni medlemmar, samarbetspartners, supportrar och andra intresserade av HHC får denna information. Min avsikt är att under året försöka hålla er alla informerade om läget i och runt klubben. Vi kommer fortsätta vår dialog med Glysisvallen AB och hoppas på en snar och smidig lösning för båda parter.

Välkomna till HOLMEN CENTER för en ny spännande säsong. Särskilt välkomna är ni alla kommunala beslutsfattare som är väldigt viktiga för vår förening och vår kommuns utveckling.

NU KÖR VI!

Med vänlig hälsning
Pär Langer
Klubbchef Hudik Hockey