Ny hemmaseger för Hudik

Trots en matchbild med stort spelövertag, överlägset puckinnehav och en skottstatistik som till slut skrevs till 37-17 fick Hudik Hockey jobba långt in i den tredje perioden i hemmamatchen mot Kalix innan trepoängaren kändes säker.

Då hade först Christoffer Jansson gjort 2-1 i mitten av andra perioden och sedan också 3-1 en bit in i den tredje perioden, ett mål som var förlösande och som sedan följdes av 4-1 i slutsekunderna i tom kasse av Alex Brännstam när Kalix i numerärt överläge chansade på spel sex mot fyra.

4-1 (0-0, 2-1, 2-0) är siffror som tydligt också bevisar att det var hemmalaget som satt i förarsätet även om det dröjde innan man kunde peta in en högre växel och som också gav utdelning till slut.

HHC-spelarna kan också ta med sig att man nu också höll tätt i fyra numerära underlägen och dessutom gjorde mål i powerplay – spelformer som så här långt inte fungerat speciellt bra. Till segersiffrorna och matchbilden kan man också lägga att Kalix faktiskt gav Hudik en riktig match ända fram till slutet och att det vid åtminstone fyra tillfällen bara var HHC-målvakten Isak Johansson som såg till att hålla HHC kvar i ledningen.

Det var definitivt hemmalaget som förde matchen, men som fortfarande söker efter den riktiga effektiviteten. Det blir mycket spel i anfalls-zonen och många skott både på och utanför mål. HHC åker mycket skridskor, hittar ytor och lösningar, men får inte pucken i mål.

HHC fick nu börja matchen med ett tidigt powerplay, men pucken flyttades mest bara runt. Hemmalaget hade sedan en rad goda intentioner och avslut, men Kalix-målvakten Anton Hjalmarsson växte sig allt större för varje skott han motade.

Precis i periodens slutskede osade det istället 0-1 när Kalix kom i en kontring 3 mot 1, men inte lyckades avsluta.

I början av den andra perioden drog sedan HHC på sig två utvisningar och fick spela 3 mot 5 i halv minut och sedan också klarade resten av utvisningen. När sedan HHC rättvist tog ledningen med 1-0 (31.52) efter ett skott från Henrik Olsén som skapade retur och där Filip Sjöberg tryckte in returen kunde hemmalaget andas ut.

Trots att HHC här hade grepp om spelet, med många långa anfall, kom 1-1 på ett både snöpligt och märkligt sätt i en kontringssituation där John Hansson till slut kunde trassla in pucken bakom Isak Johansson.

HHC hann sedan missa en straff innan ett numerärt överläge äntligen gav utdelning. Det var William Eckmyhl som från egen zon hittade Christoffer Jansson med en snabb djupledspassning och HHC-centern gjorde 2-1 (36.34), ett mål som måste ha känt som en befrielse för hemmalaget.

När sedan Christoffer Jansson också satte 3-1 (46.24) efter assist från Bjurström och Torstensson hade hemmalaget matchen i sin hand.

Men helt lugnt blev det ändå inte när HHC fick avsluta matchen i boxplay när det återstod 1.28 och Kalix plockade målvakten i ett sista desperat försök – och större under än två mål på den tiden har väl hänt…

Men istället för mål framåt för Kalix för att få en sista chans att också kvittera blev det istället 4-1 (59.47) till HHC när Alex Brännstam bröt en passning, avancerade några skär och pricksköt i det tomma målet.

572 åskådare kom det till matchen. Kan vi hoppas på ytterligare några hundra på söndag när Kiruna gästar Holmen Center kl 16.00. Du kommer väl?

Skribent: Lars-Gösta Larsson

Matchens lirare delades ut av matchvärden Matbiten och gick till hemmalagets #12 Christoffer Jansson och bortalagets #13 John Hansson. Foto: Flywood Studio