Femte raka hemmasegern

Femte hemmamatchen – femte segern. Ja, Hudik Hockey fortsätter att plocka trepoängare på hemmais, Kiruna blev femte laget som fick lämna Holmen Center utan poäng.

Segersiffrorna stannade återigen på 6–2 (samma som mot Vännäs och Strömsbro), en till synes säker seger. Men tittar man på periodsiffrorna så ser man att HHC fick jobba för den här segern, 1–1, 0–1, 5–0.

Nu ska det genast sägas att hemmalaget borde ha avgjort redan i den första perioden, en period man dominerade totalt. Man hade bra fart i skridskoåkningen och målchanserna radades upp i stort sett varje anfall. Men bra målvaktsspel av Ludvig Christoffersson, samt massor av missade skott gjorde att det bara blev ett hemmamål (Filip Lander).

Kiruna kom till Hudiksvall med seriens bästa statistik i power play och de 632 åskådarna i Holmen Center fick se varför när Henrik Olsén fick besöka utvisningsbåset. Även om Alexander Rotmalms kvittering var av det lite turligare slaget så förbättrade gästerna sin PP-statistik.

Kiruna kunde göra mål även spelet fem mot fem och man tog ledningen tidigt i andra perioden när Mattias Mustonen styrde in 1–2 bakom Oskar Spinnars Nordin i hemmamålet. Även om hemmaövertaget inte var lika påtagligt som i den första perioden skapade HHC tillräckligt med chanser för att kvittera, men närmare än en stolpträff (Alex Brännstam) och en ribbträff (Kalle Umegård) kom man inte.

Underläge således inför den tredje akten, men bara i 38 sekunder. Längre än så tog det inte för Jesper Wiberg att utnyttja ett misstag i Kirunas uppspel och 2–2 var ett faktum.

Sedan gick det undan. Christoffer Jansson gjorde 3–2 efter 2.11 (fem mot fyra) och Adam Byström Johansson 4–2 efter 4.19, och innan det hela var över gjorde hemmalaget ytterligare två PP-mål, 5–2 av Kalle Umegård och 6–2 av Jesper Wiberg.

Halva serien är avklarad och även om det har hackat emellanåt i HHC-spelet toppar laget tabellen på samma poäng som Boden, som dock har en match mindre spelad. Nu har man också chans att förbättra sin bortastatistik (bara en seger) när det väntar dubbelmatch nästa helg, Vännäs på lördag och Clemensnäs på söndag.

Skribent: Christer Stridh

Dagens matchvärd Direkt Optik utsåg #23 Adam Byström Johansson till matchens lirare. Foto: Lars Sundin