Hammargård sänkte HHC

Förra HHC-spelaren Anton Hammargård såg till att Vännäs tog säsongens första seger när han avgjorde mot sina gamla lagkamrater i övertidsspelet. Segersiffrorna skrevs till 3–2 (0–2, 1–0, 1–0, 1–0).

Den här förlusten måste tillskrivas kategorin onödig för HHC:s del, för det här var en match som tabelltvåan skulle ha avgjort i den första perioden, en period man dominerade totalt och man hade också en 2–0-ledning, men den borde ha varit några mål större.

Redan efter dryga minuten trodde alla HHC:are att Henrik Olsén hade gjort sitt första mål för säsongen, men efter en lång domarkonferens kom en ”wash out” från huvuddomare Thomas Öberg eftersom ingen av de tre domarna hade sett om pucken var inne.

Nu dröjde det inte så länge innan hemmamålvakten Dennis Westergård ändå fick plocka ut första pucken ur sitt mål. Den här gången var Henrik Olsén passningsläggare tillsammans med Filip Sjöberg och målskytt var Adam Byström Johansson.

Christoffer Jansson prickade sedan ribban i HHC:s första powerplay.

Det kom ett 2–0-mål ändå innan perioden var över, detta sedan Samuel Erikssons försök till passning styrts i mål av en Vännäs-försvarare.

Det kunde ha blivit fler mål från HHC:s sida, men Dennis Westergård höll hemmalaget kvar i matchen, bland annat genom en kanonräddning på Axel Levanders friläge.

19–4 i skott talar om att det helt och hållet var Hudiks period.

Inte samma dominans från gästernas sida i den andra perioden, mycket beroende på att HHC åkte på den ena utvisningen efter den andra. HHC fick en chans att förbättra på sin statistik i boxplay, vilket man också gjorde då man klarade av alla numerära underlägen.

Det kom ändå en hemmareducering sedan HHC-försvaret missat markeringen på Charles Backman som spräckte Isak Johanssons nolla efter 15.29 och när det var dags att summera den mittersta perioden stod det klart att Vännäs hade gjort ett mål medan HHC förblev mållös.

Därmed var det helt öppet inför den tredje perioden.

HHC verkade ha kontroll över spelet men ändå släppte man till en kontring som ledde till att hemmalaget tilldömdes en straff. Charles Backman fick chansen att bli tvåmålsskytt, men Isak Johansson räddade.

Därefter hade HHC en bra period och ett flertal chanser att stänga matchen, den bästa hade Adam Byström Johansson men Dennis Westergård – bäst på plan – svarade för en strålande räddning.

När HHC inte klarade av att avgöra tog Vännäs i stället chansen till att plocka poäng och Filip Lindén satte 2–2-pucken efter 14.04.

HHC borde sedan ha fått avsluta tredje perioden i powerplay, men trots att domaren Thomas Öberg stod bara ett par meter från händelsen så uteblev hans visselsignal. Hur han kunde bomma Anton Hammargårds höga klubba som sänkte Christoffer Jansson är en gåta…

Nu kunde Vännäs kämpa till sig en poäng, en poäng som också blev två sedan nämnde Hammargård tryckt in segerpucken bakom Isak Johansson 2.45 in i förlängningsspelet.

Hemma i Holmen Center kör HHC över allt motstånd, däremot har man fortsatta problem i bortaspelet. Man får en ny chans att förbättra sin bortastatistik redan på söndagen då man möter Clemensnäs, ett Clemensnäs som under lördagen föll mot Strömsbro med 1–2.

Skribent: Christer Stridh