Nedsläpp i Allettan: Positivt om Hudiks skadeläge

Det är nu det börjar – efter 18 matcher i grundserien. Och det som gjordes då har ingen betydelse nu…

Där har vi verklighetens vardag för spelarna och klubbarna som lever med en dröm, men som samtidigt löper risk att fastna i en mardröm. Speciellt om man spelar i norra Allettan.

Bara för att ta ett exempel kan vi göra en enkel jämförelse:

Den längsta resan i södra Allettan ligger runt 33 mil enkel väg. Det är ungefär det Kiruna har till sin närmaste bortamatch (ungefär 32 mil till Boden). Sedan är det bara att plussa på mil efter mil ju längre söderut man kommer. Och mellan Kiruna och Nyköping är det 130 mil…

Någonstans mittemellan hamnar Hudik, som nu på nytt ska göra sina ”normalresor” upp till Kiruna, Boden och Piteå – och nu också ner till Nyköping (80 mil tur och retur).

Flera av Hudik Hockeys spelare har berättat att de känner till spelare som verkligen tackar nej till spel i klubbar från den nordliga grundserien. De är helt enkelt rädda för att resorna ska bli för energikrävandemed alla ”ändlösa” mil och timmar i spelarbussen.

Det finns verkligen en anledning att ta det här på allvar. Kan den nuvarande spelmodellen vara ett hot mot norrhockeyns framtid? 18 matcher i grundserien, 18 matcher i Allettan och kanske ytterligare 10 matcher i playoff-spelet (som nu avgörs i bäst av 5 mot tidigare bäst av 3 matcher) och så en avslutning för de bästa med 10 matcher i kvalserien. Det är vad det handlar om.

Nog sagt om detta, nu ser vi istället fram emot det som kommer.

Och det finns nu också positiva signaler om att skade- och sjukdomsläget har förbättrats avsevärt för Hudik Hockeys del. När spelarna anslöt igen efter några jullediga dagar, var alla (!) på is igen. Att vi sätter ett litet utropstecken bakom det beror på att det såg riktigt jobbigt ut efter sista grundseriematchen, som HHC fick spela med bara tre femmor rakt igenom. Det fanns en stor oro för att det skulle bli ett rejält vingklippt lag i Allettans premiär.

Nu har ”vila” och rehab gett önskat resultat och mycket talar för att HHC kan resa ner till Lindesberg för torsdagens Allettan-premiär med alla spelare tillgängliga.

Och sedan ska det spelas ytterligare en omgång innan vi ska bränna av nyårsraketerna. Det blir en häftig hemmapremiär i Holmen Center på lördag (30/12 kl.16.00) när Hanviken – som överraskande seriesegrare i östra serien – kommer på besök. Det är väl en nyårsraket så god som någon!

Och även om åtta av tio lag går vidare från Allettan till olika nivåer av playoff-spel, så finns det nu ändå något att spela för. Ju högre upp i sluttabellen, desto kortare (inte enklare) blir vägen till den där drömmen vi talade om där uppe i början av texten.

40 lag började resan, men bara ett kommer att nå slutstationen…

Skribent: Lars-Gösta Larsson

Foto: Flywood Studio