Hudik-optimism trots skadeläget

Med bara några dagar kvar till hockeyettans seriepremiär har Hudik Hockey ännu inte spelat med fulltalig trupp i någon av träningsmatcherna. Och det har naturligtvis gått ut över möjligheten att i matchmiljö spela ihop de tilltänkta formationerna. I den senaste matchen mot Östersund saknade HHC sex (!) spelare ur A-truppen.

Men trots alla skador och sjukdomar har man slagit allsvenska Östersund två gånger och även vunnit en av två matcher mot topprankade Brödernas Väsby. Dessutom blev det förlust i matchpremiären mot Almtuna i en match som länge var målmässigt jämn.

På söndag handlar det om seriestart borta mot Örnsköldsvik och kommande onsdag (25/9) kommer Sundsvall till Holmen Center för ett möte som är det närmaste ett derby man kan komma i den här delen av landet. Därefter väntar 17 (!) spellediga dagar för HHC innan nästa seriematch – något som understryker hur svårt det varit att fastställa spelordningen i norra hockeyettan.

– Ja, visst känns det lite märkligt, men för vår del kan det till och med vara bra med extra rehab-tid för spelare som varit eller fortfarande är på skadelistan, konstaterar Hudik-tränaren Filip Algeman.

Vid den här tiden för ett år sedan var han i en helt annan situation, inte bara som ny tränare i Hudik utan också för första gången som tränare på heltid och relativt oprövad på den här nivån.

– Det är klart att man då kände en sorts rädsla för att inte räcka till. Jag kom till en stad och en klubb med höga förväntningar och med en vinnarkultur som hade byggts upp under några framgångsrika år, men jag tycker att jag snabbt kom in i det tack vare en spelartrupp som köpte det spår som jag ville vi skulle följa med upplägget och spelidén, konstaterar Filip.

– När vi fick vi en bra start på försäsongen blev det ett kvitto på att vi gjorde bra saker.

– Sedan vann vi två serier och blev tvåa i kvalserien. Vi var en hårsmån ifrån att ta oss till allsvenskan och jag vet inte om vi kan göra det så mycket bättre, konstaterar Hudik-tränaren.

Nu är det dags för nedsläpp för en ny säsong och till den kommer Filip Algeman med en helt annan trygghet än den han kände inför sin första säsong med Hudik.

– Jag är i ett annat läge nu och behöver inte stressa fram någonting. Jag vet vad jag vill och vart jag vill komma. Allt måste inte vara klart till seriepremiären utan kan komma stegvis under säsongen. I fjol kände jag att allt skulle vara på plats redan till första matchen.

– Jag känner mig trygg med mitt ledarskap, sedan kan både supportrar och spelare både gilla det och ogilla det. Jag tror att ett tydligt relationsbygge är en förutsättning för att lyckas. Men det är klart att jag vill att spelarna ska tycka om mig och gilla det jag gör och det jag står för.

Nu är det framförallt skadesituationen som varit besvärande.

– Ja, det har varit något i hästväg. Som tränare försöker man planera så mycket man kan när det gäller periodisering och belastning. Om det hade varit belastningsskador så kunde det bero på att vi gått fram för hårt och inte gjort spelarna redo för säsongen, men det här handlar om skador som är rent otroliga. Det har varit jäkligt jobbigt, inte minst för spelarna som drabbats och som kanske förlorar flera veckor av viktiga förberedelser, menar Filip.

Trots den skadeproblematik som HHC-truppen varit utsatt för signalerar Filip Algeman ändå positiva känslor inför premiären och utifrån det han sett i träning och matcher. Men är det inte orimligt att tro att laget ska ta sig ända fram till mållinjen igen?

– Jo, så är det väl. Men med den här gruppen och med en stomme av etablerade spelare som satt en standard på allt man gör så är det fullt möjligt igen. När det kommer nya spelare så vet de redan vad som gäller och vad som krävs av dem, det ska man nog inte underskatta, menar Filip Algeman.

När det sedan gäller Hudik Hockeys spelidé så kommer det att bli en liten förändring den här säsongen.

– När ”Lillis” Lövblom och jag gick igenom förra säsongen så såg vi en del saker som kan göras annorlunda. Vi har reviderat lite och korrigerat en del, men det bygger ändå på ungefär samma spelidé, säger Hudik-tränaren.

Dags för nedsläpp alltså. Vi ses väl i Holmen Center?

Skribent: Lars-Gösta Larsson
Foto: Flywood Studio

Våra matcher kommer sändas via Hockeyettan Play – så teckna ditt abonnemang på live.hockeyettan.se för att se våra matcher under säsongen!
Teckna årsabonnemang för 219 kr/månad och ange Hudik Hockey som favoritlag så får klubben 500 kr.
Ange kampanjkoden HUDIKSVALL24 för att få 50% rabatt på första månaden.