En krigare i blått och vitt sätter spelarkarriären på paus

Filip Brahm, 28, pausar spelarkarriären för att satsa på yrkeskarriären. Mörrumskämpen har fått jobb inom Kriminalvården, och påbörjade sin anställning förra veckan.

”Jag vill gärna hjälpa människor som kommit lite snett i livet. Det blir både spännande och utmanande, något helt annat än det jag jobbat med tidigare. Dessutom finns det fina möjligheter att gå vidare inom myndigheten och utvecklas och jobba med andra saker om jag skulle vilja det”.

Filip berättar att han fått förfrågningar från ett antal föreningar i närområdet, men tackat nej till samtliga. Åtminstone för tillfället.

”Jag måste först och främst komma in ordentligt i mitt nya jobb. Därefter är det mycket möjligt att jag återupptar spelarkarriären. Men det blir i så fall inte förrän tidigast efter jul skulle jag tippa”.

Tacka nej till moderklubben gör man dock inte om man heter Brahm. Det gjorde han inte i december 2022 när krisen smög sig på och Goiset var timmar från konkurs. Filip återvände från Sölvesborg för att hjälpa Goiset. Något nej blev det inte heller för någon månad sedan när Marcus Paulsson behövde en assisterande tränare i J20.

”Det är skönt att inte släppa hockeyn helt. Jag har ju varit med ett tag och har säkert ett och annat tjuvknep att lära ut… Nej, skämt åsido. Det känns jättebra att få jobba med ”Pålle”. Han har blivit en av mina närmaste vänner. Det är en person som jag faktiskt aldrig trodde att jag skulle komma så nära, när våra vägar möttes för några år sedan. Han med sin bakgrund från SHL och landslaget och allt det. Men vi har utvecklat en väldigt fin relation”.

Även om Filip bara är 28 år, så debuterade han i Goisets A-lag redan som 15-åring säsongen 2011/12. Han minns sin första match.

”Det var mot Helsingborg hemma i division 1. Jag hade suttit med på bänken några matcher tidigare, men inte fått någon speltid. Nu ledde vi rätt stort när Berglind (Fredrik) plötsligt frågade ”Brahmen, är du redo?” När jag skulle åka in på isen fastnade jag med tröjan i sargkanten, så det höll på att bli fiasko. Men senare i det bytet gjorde vi mål. Jag tror vi vann matchen med 5-1 till slut”.

Under fortsättningsserien i år gjorde Filip några av sin karriärs bästa matcher. Bland annat borta mot serieledarna Troja. Filip spelade med skadad fot men var ändå rinkens gigant. Han gjorde till och med mål i en match som Mörrum sensationellt vann.

Sin sista (eller kanske senaste?) match för Goiset spelade Filip i februari mot Alvesta hemma. Det blev seger med märkliga 9-8.

”Den gällde egentligen ingenting, men det var ändå lite prestige inblandad. Alvesta hade vunnit samtliga tre tidigare möten. Vi ville inte gärna förlora igen. Dessutom visste vi i laget att detta var ”Pålles” sista match, så av den anledningen ville vi också vinna”.

Foto: Martin Eriksson/Brahe Media (Mörrum-KHK, oktober 2023)