Lagets poängkung väljer att stanna kvar

Låt oss presentera Fansens Spelare.

Det är ett välbekant ansikte. Det är en fansens kelgrisar från i fjol. Det är en poängkung.

Matias Mustonen väljer att stanna i Kiruna IF.

– Jag är jätteglöd över att han vill fortsätta på den här resan vi försöker göra, säger sportchefen Thomas Jatko.

35 poäng på 35 matcher. 11 mål och 25 assist.

När en spelare går sådana individuella resultat i en KIF-tröja är det svårt att lyckas behålla dem. Konkurrensen om Matias Mustonens underskrift blev tuff efter hans succésäsong i fjol.

Men nu är det klart. Nu är dragkampen över.

KIF:s poängbäste spelare från i fjol, Matias Mustonen stannar.

Och det delvis tack vare insamlingen Fansens Spelare från i helgen.

– Han är Fansens Spelare i allra högsta grad, en spelare som KIF-fansen gillar. Varenda krona som de har skramlat in är värd något i vår budget, det har hjälpt till.

Vad betyder det att fansen lyckas skramla in pengar på det här viset?

– Det är en bekräftelse på att vi jobbar rätt och att folk köper vår strategi för att bygga upp Kiruna IF inför framtiden. Vi vill spela med så många egna produkter som möjligt men vi måste också krydda med spelare utifrån. Fansen är med på det här. Sedan är det viktigt för alla som jobbar runt Kiruna IF att känna stödet. Att känna att folk gillar vad vi håller på med. Oavsett om du är styrelseledamot, sportchef, sitter i entrén eller i sekretariatet så ger det energi till oss alla.

Blev det tuffare konkurrens om Mustonens underskrift i år jämfört med förra?

– Det har det naturligtvis varit med tanke på vad han producerade i fjol. Han hade flera anbud från klubbar runt om i Europa. Mustonen är ett praktexempel på hur Hockeyettan fungerar som ett skyltfönster mot större klubbar. Det är en ansedd liga. Att en sådan här attraktiv spelare på marknaden väljer att förlänga med oss är ett fint kvitto på vår verksamhet. Man kan spela här för att sedan gå vidare till högre ligor.

Hur känns det att förlänga med honom?

– Jag är jätteglad över att han vill fortsätta vara med på den här resan som vi försöker göra. Vi vet vad vi får i Matias. Han har varit med och förbättrat vårt PP tillsammans med de andra spelarna och gjort många poäng. Han snittade en poäng i Allettan också vilket tyder på många saker.

Finns det mer att hämta av honom?

– Det tror jag. Statistiskt brukar utländska spelare göra det mycket bättre under säsong två, oavsett om man kommer från Finland eller någon annat land. Då har man lärt sig under en säsong hur svensk hockey fungerar. Det är bra att göra säsong två, det är då det stora lyftet kan komma för spelarna, säger Thomas Jatko.

 

Det här är en underskrift som gör att tempen inför hockeysäsongen stiger för KIF-fansen.

Kiruna IF vill passa på att tacka alla som har bidragit till insamlingen.

Och vi hälsar givetvis Fansens Spelare varmt välkommen tillbaka till Kiruna och KIF.

 

Mattias Heikki