Ronny inför hemmapremiären!

Imorgon så ska vi ÄNTLIGEN få se Mariestad Bois spela hockey i Mariehus arena igen. De första fyra träningsmatcherna har spelats på bortaplan, men nu är det alltså dags för hemmapremiär. Den kommer efter en storstilad insats i senaste träningsmatchen mot Vimmerby. Bois besegrade då det allsvenska laget med 3-1 och åsamkade därmed Vimmerby sin första förlust för säsongen. Det var en match i högt tempo, något som Bois tränare Ronny Helander nu förväntar sig få se av laget också under morgondagen. 

Vi börjar väl som vanligt med senaste matchen (seger mot Vimmerby med 3-1)!

– Ja det var en härlig upplevelse! Jag tycker vi gör en riktigt bra match i 60 minuter. Vi möter ett väldigt tempostarkt lag, men vi bjuder upp och spelar i samma tempo och sett över matchen är det inte orättvist att vi vinner.

Vad gör ni bra?

– Vi möter ett lag som driver tempo, men vi åker också mycket skridsko, vi håller ihop laget och spelar väldigt aggressivt i försvarszon och sätter press på dem hela tiden och de får inga långa anfall. Där visar vi att spelar vi så här kan vi bli framgångsrika i vinter.

Jag såg också en ny ingrediens i spelet, ni hade några byten med styrspel!

– Ja jag gillar egentligen att spela hockey i full fart, men man måste ha en plan b när vi behöver spara energi. Det gäller bara att hålla ihop laget, och det gjorde på ett bra sätt tycker jag. Vi pratade om det i andra och tredje att har vi inte hugg, så skulle vi styrspela. Vi hade inte tränat på det så mycket, men jag tycker killarna ändå gör det riktigt bra, de håller ihop och får stopp på dem i mittzonen. Det kan vara bra att ha en backupplan, speciellt när man spelar många tuffa matcher tätt, det hade vi kanske behövt ha förra året med, det får jag ta på mig och utveckla till denna säsong. Det har sett bra ut på träningen och nu såg vi att det föll väl ut även under match.

Vi måste prata försvarsspelet med: Ni gick otroligt hårt ofta med två man mot puckföraren och en tredje som var nära, beredd att plocka upp puck!

– Ja det är så vi vill spela, att vara på dem tidigt när de kommer in i vår försvarszon och spela väldigt aggressivt så vi inte får långa anfall mot oss. Det är viktigt att forwardsen är vakna bara och tar sina positioner med, de får komma ner och hjälpa till lite djupare, framför allt forwarden på sovande sidan. Men det viktigaste är att kliva ut på dem direkt, annars blir det tveksamt och då hamnar man ofta fel.

Ni vann på så sätt mycket puck och då fick ni också till det här med att få snabba uppspel, det var inga burskydd utan snabbt upp med pucken!

– Ja burskydd tar vi inte, utan forwards ska kliva iväg och då måste också backarna leverera pucken, annars blir vi långa i laget. Det är något vi måste träna på så att vi klarar av det spelet även när vi möter lag som vill dra ner på tempot.

Ni spelade på tre kedjor, men killarna fixade det bra ändå…

– Ja vi hade elva forwards bara och vi ville inte ha matcha på centrar dubbelt, utan vi matchade in extraforwardsen Nico Berndt och Anton Persson lite då och då istället, och det gick bra. Det är ett tecken på att vi är bra tränade att vi orkar det.

Har du några spelare att lyfta fram?

– Efter en sådan insats så hyllar vi kollektivet, alla gör det hårda jobbet och då ska alla ha positiv kritik efter en riktigt bra laginsats.

Är det fortsatt försvarsspelet som tränas?

– Ja det är det, men vi hade också en detalj offensivt vi tränat på då det var enda detaljen jag tyckte kunde bli bättre i fredags som vi tränat lite på. Det var att vi blev lite stillastående på blå i offensiv zon, vi måste hålla uppe farten och inte bli stillastående, för då blir vi ett lättare byte. Så den detaljen har vi slipat på, annars är det försvarsspelet fortsatt.  I övrigt tycker jag ändå att anfallsspelet såg rätt bra ut, vi drev hårt på kassen och la puckar på mål, precis som vi vill att det ska se ut, och kunde skapa anfallsspel utifrån det, det gjorde vi bra tycker jag.

I Vimmerbymatchen så saknade ni fyra forwards, hur är läget i laget till imorgon?

– Vi får tillbaka tre, men tappar två, Emil Smedberg och Manne Håkansson kan inte spela imorgon. Men Carl-Johan Gustavsson har frisknat till, André Astley är tillbaka och Linus Lööf gör sin första match imorgon.

Hur formerar ni då laget?

Målvakter
72 Oskar Karlstam står.
35 Tobias Sandberg

Förstafemman
7 Tobias Aronsson – 95 Anton Blomberg
63 Anton Persson – 10 Max Wennlund – 18 Jesper Lindén

Andrafemman
26 Viktor Nilsson Westlund – 77 Marwin Wedemo
11 Wiggo Weinö – 9 Linus Lööf – 91 Kevin Engvall

Tredjefemman
8 Felix Bergkvist – 28 Joel Cruus
88 Carl-Johan Gustavsson – 13 Andre Astley – 80 Joel Benjaminsson

Fjärdekedjan
65 Andreas Axelsson – 64 Lukas Larsson – 49 Alex Fält

Till sist: Vad vill du se imorgon?

– Att vi fortsätter på det här vi började på i fredags. Nu kommer vi få sätta upp farten, Vimmerby var med och drev upp tempot men nu är det vi som måste sätt fart på det hela tiden. Det handlar om att åka mycket skridskor, att sätta fart på pucken snabbt och att visa att det inte var en engångsföreteelse, utan att vi kan spela så här match efter match.

Av Krister Holm

Foto: Sofie Alexandra Kitteröd