Inför Norrortsderbyt: ”Har koll på att ni har ett bra lag i år så vi förväntar oss en hård match där vi får mäta oss mot ett topplag”

Vi är inne i matchvecka nummer två och den präglas verkligen av derbyn. Wings först ut på bortaisen i Pinbacken onsdag kväll. Sedan avslutas den med hemmaderbyt mot Sollentuna på lördag.

Men först ut väntar alltså Wings. Ett Märstagäng som gjort lite omtag inför denna säsong. Ny tränare i form av Jörgen Hägg och laget är även föryngrat där de fyllt på med en hel del intressanta spelare. Men lagets stjärna är inte purung utan det är en spelare som visat framfötterna på nivån under många säsonger och då talar jag om Alex Ek.

Han är lagets stora offensiva spets och var även den som det handlade mest om i söndags när de premiärspelade borta mot Vallentuna. Där gjorde de en bra match och stod upp bra mot hemmalaget och hade klart häng på en kvitteringspuck mot slutskedet av matchen. Men de lyckades aldrig hitta förbi hemmamålvakten och istället kunde Vallentuna sätta den sista pucken till 3-1 i öppen kasse och gav alltså Wingsgänget säsongens första förlust.

Men de kan nog ta med sig en del från den matchen och det ska bli intressant att se detta hungriga lag under onsdagskvällen där de lär hålla ihop sitt försvarsspel och sedan satsa på snabba spelvändningar.

För att få reda på lite mer om Wings så har jag vänt mig till lagets kapten, Oscar Sarhus. Han går in på sin femte raka säsong i föreningen och han om någon lär veta hur en slipsten ska dras. Vad han säger om sitt gäng, om deras premiär och vad han tror väntar dem under onsdagskvällen, berättar han bland annat följande om.

Hej Oscar! Er premiär är avklarad och det blev förlust borta mot Vallentuna med 3-1. Vad har du för summering att lämna från matchen?

– Hej, vi kommer ut i premiären och gör en godkänd match sett till prestationen. Vi saknade den sista skärpan i avsluten och lyckas inte studsa tillbaka efter deras 2-1 mål. Vi måste även bli mer konsekventa i vårt spel över 60 minuter.

Du är lagkapten och går in på din femte säsong med Wings. Hur tycker du att årets upplaga står sig mot tidigare?

– Vi har en spännande trupp i år med många unga och drivna spelare. Alla vill framåt och kommer och lägger ned arbetet varje dag för att både utveckla laget och sig själva.

Ni har ett väldigt ungdomligt lag i år. På vilket sätt tycker du att det syns i ert spel ute på isen?

– Vi kan spela med hög fart större delar av matcher då vi har mycket energi i laget samt att det finns mycket kreativitet när vi har ett ungt lag. Vi behöver lära oss att spela med större marginaler, ibland kan vi bli för övermodiga i situationer där vi behöver spela enkelt.

Vad har ni annars satt upp för målsättning med säsongen?

– Målsättningen för i år är att gå till Allettan.

Vad tycker du kännetecknar årets Wings och vad är det för typ av ishockey som ni önskar spela?

– Fartfylld hockey där vi kontrollerar pucken.

Vilka spelare du tycker du har sett speciellt giftiga ut i ditt lag så här i lindan av säsongen och som du tycker att vi ska kika in lite extra?

– Många i laget har sett heta ut och vill visa framfötterna så ni får ha koll på dem flesta

Nu vankas det ett derby på onsdag när Brödernas/Väsby kommer till Pinbackshallen. Vad är dina förväntningar på den matchen?

– Kul, rolig match mot ett storsatsande Väsby. Hoppas på att det kommer folk till Pinbackshallen.

Vad känner du till om oss i år och vad tror du väntar er då?

– Känner till Isak i målet och Friberg på forwardssidan. Båda har jag spelat ihop med i Wings tidigare. Har koll på att ni har ett bra lag i år så vi förväntar oss en hård match där vi får mäta oss mot ett topplag.

Slutligen Oscar, vad blir era nycklar för poäng på onsdag och vad tror du kommer att fälla avgörandet?

– Vi måste komma ut och spela rejält från start. Göra det enkla i spelet och attackera kassen för att skapa situationer framför mål.

// # 19 – Oscar Sarhus, Wings

Sett till svaren och speciellt där han berättar att de ser sig själva som ett fartfyllt lag, så bäddar det väl för att det kan bli ett rätt underhållande derby. För ni som såg vår premiär så var det verkligen frejdigheten och präglade Brödernas/Väsbys spel i storsegern mot Nyköping.

Det hoppas jag laget även tar med sig till matchen mot Wings samtidigt som noggrannheten i försvarsspelet måste sättas. För är det något som Wings kommer att försöka med, så är det långa passningar från egna zonen till snabba forwards som kommer att försöka hitta ytorna framåt. Då gäller det att ha full täckning i hemarbetet.

Läget i truppen är helt okej.  Sedan tidigare är trion Ludwig Laband, Nicklas Nousiainen samt Arvid Henriksson långtidsskadade och så får vi tyvärr klara oss utan Jeremias Lindewall som blivit sjuk. Det gör att truppen till onsdagsderbyt består av två målvakter, sex backar samt tolv forwards.

Vid pennan:
Krister Holmgren
Foto: Bror Rosenback