Lång intervju med Ronny Helander!

Med bara en vecka kvar innan träningen drar igång igen efter sommaruppehållet, så börjar det bli dags att skruva upp hockeytemperaturen. Och apropå värme, Bois tränare Ronny Helander befinner sig i ett soldränkt Grekland när hemsidan får tag i honom för ett ordentligt snack om försäsongsträning, lagbygge, förväntningar på säsongen och allt annat väsentligt.

Semestern börjar närma sig sitt slut, är det en vecka kvar till återsamlingen?

– Ja vi återförenas första augusti, så det är en vecka kvar bara, det längtar man till!

Hur har du tillbringat sommaren?

– Jag gick på semester i fredags och åkte till Grekland, med några familjer, så vi är tre familjer som ska vara här veckan ut.

Det måste vara skönt, för som tränare är man väl annars rätt påkopplad hela tiden?

– Jo men det är ändå rätt lugnt, klart man funderar på det ofta, men det är ändå avkopplande och kan göra det när man vill. Sedan har det inte hänt så mycket, vi har haft en bra försäsong, men det intensivare i augusti sedan.

Har killarna skött sig nu då?

– Vi hade tester innan semestern och nu har de ledigt i fyra veckor där de haft egna träningsprogram som de kört efter, men de kommer hålla igång under den perioden också.

De är väl så pass vana vid träning så de nästan inte kan låta bli att träna?

– Ja så är det och för att kunna hänga med måste du träna, det funkar inte att lägga sig på solsängen. Men vi räknar inte antal pass utan alla har en känsla av hur mycket de ska träna. Vi kör igång med tester det första vi gör så får man ju se hur de ligger till.

Du har ju varit med i svängen i 20 år i alla fall, det har väl inte alltid varit självklart för alla att köra 100% under åren?

– Sporten går framåt, det går fortare och är tuffare nu, så ska du hänga med krävs det att du är väldigt tränad. När jag kom till klubben för 23 år sedan var det inte alls samma tempo. Då var det kanske inte lika många som tränade hårt, men det krävs mer av ettanspelare nu, så är det.

Det är också många fler spelare som gått genom träning på elitgymnasier med…

– Ja du lär dig i tidig ålder att det krävs, det finns många välskolade som tränar väldigt mycket och har ambitioner. Som i år, då har vi ett helt koppel med spelare på väg uppåt, och då gäller det att ligga i för det finns många som vill ta klivet.

Nu när ni drar igång, hur ser upplägget ut?

– Första veckan på tisdagen så är det lite lätt träning och sedan tester blir det tester onsdag-torsdag. Sedan är tanken att ha ispremiären måndagen den 7/8, sedan träningsperiod innan den 23/8 då vi möter Borås i första träningsmatchen. Sedan har vi lämnat det lite öppet om vi kör 5 träningar på is plus fys eller om vi lägger in lite hårdare fysträning någon dag, vi kanske kan känna oss fram lite. Men  nu vill vi känna på isen, se de nya och jobba med spelidén vi vill spela.

Nu har du en hel försäsong på dig att sätta din spelidé, vad betyder det? Det kan väl inte vara lätt att förändra en spelidé mitt under säsong menar jag…

– Vi hade en bra grund tycker jag, sedan gjorde vi några små förändringar och nu har vi väl några små detaljer ytterligare för att få ett mer fartfyllt spel, för det är det vi vill spela.

Vad är det för detaljer som kan förbättras?

– Vi ska fortsätta det vi gjorde under våren, att sätta hård press över hela isen och vara jobbiga att möta, att vinna pucken så fort vi kan. Sedan kommer vi lämna mer frihet till spelarna under uppbyggnadsfasen, vi har givetvis några idéer men vi vill lämna det lite fritt för spelarna att visa att de kan ta tillvara på chansen, vi har många skickliga spelare. Sedan ska vi inte spela på chans, men inte så uppstyrt anfallsspel. Hur vi transporterar upp pucken och så, utan det ska finnas utrymme för olika idéer. Så länge det funkar, gör det inte det så får vi strama upp det, om vi tappar puck lite överallt eller så. Men det funkade bra när de fick en frihet i spelet med puck och inte hade förutbestämda mönster. Jag tror det är roligt för spelarna med att spela sånt spel, men då måste man fixa det och inte tappa puck på fel ställen på isen. Så lite såna grejer. Även presspelet, där vi ändrar centerns position från vänster till höger och lite såna grejer. Så lite ändringar blir det, men det ska bli intressant att de om vi kan fortsätta bygga på det spelet vi hade under våren.

Centersidan är betydligt bredare från start i år, vad betyder det?

– I mitt tänk är centern navet i en femma, där vill du ha kvalitet och bredd, det är inte alla som klarar av att spela center. Man har större ansvar i defensiven och i fördelningen av spelet, så det känns bra att ha flera alternativ. Det pratade vi om att vi behövde ha en bredare centersida från start och det har vi nu och det känns bra.

Har du scoutat nyförvärven eller väntar du med sådant till du ser dem på plats?

– Vi har sett klipp och kollat dem under våren, men det är när vi kliver in på isen, den 7/8 man kan få en verklig uppfattning. Men det finns kvaliteter i alla nyförvärv, det ska bli spännande att se dem och se om vi kan hitta lite ny kemi. Vissa liner funkar bra sedan tidigare, annat blir nytt, Vi får prova lite nytt under försäsongen och framför allt få se dem under daglig basis.

Jag tänkte du ska få säga några ord om nyförvärven, och vi börjar bakifrån med en gammal bekant, Tobias Sandberg…

– Det är skitkul att han ville komma tillbaka. Där vet vi vad vi får, en otroligt kompetent målvakt och en säsong i allsvenskan har inte gjort honom sämre. Vi har en bra målvaktssida, Isac (Ohlsson) är också en bra keeper, det kommer bli angenäma problem i vinter.

Ja hur löser du målvaktskonkurrensen?

– Det kommer bli konkurrens, de kommer sporras av det och växa som målvakter, de kommer bli bättre av konkurrensen. Sedan hur man matchar dem kommer ge sig under resans gång, jag tror de kommer driva varandra och är sugna på att stå. Sedan är det mitt och Peters val, de får visa på isen att de är förtjänta av att stå.

Du hade ett delat målvaktsansvar säsongen som gick, och sedan gick du på Isac när det drog ihop sig. Kan det bli något liknande nu?

– Ja man vill ha ett par där båda är heta, det hade vi under allettan. Det är en skön känsla att ha två målvakter man kan vara trygg med. Det är något jag fick lära mig som huvudtränare, att man kanske får tänka lite längre än en match, att man matcher lite jämnt så båda är igång och inte rulla på en som är het, då svajar den till slut och då ska den andra in och bevisa att den är värd istiden och det inte alltid lätt. Men jag lärde mig av förra säsongen och vi ska ha två bra målvakter in i slutspelet.

Är det ettans bästa par?

– Jag har inte full koll på de 39 andra, men jag kan säga så mycket att jag inte vill byta med någon. Sedan är det upp till andra att tycka, men jag är oerhört trygg och vill som sagt var inte byta, så det känns bra.

Vi går vidare med nästa nyförvärv, Andreas Thelander?

– Det är en spelare vi haft ögonen på, det var kul att han valde komma till oss. Han har många uppsidor, framför allt är han bra på att sätta igång spelet, han har bra speluppfattning. I ett mer spelförande lag tror jag han kan komma ännu mer till sin rätt.

Är ändå inte backsidan lite försvagad med tanke på att ni tappat Jesper Broeng och Gustaf Malmkvist?

– Jag är inte orolig, vi har alla kvaliteter som krävs. Vi har offensiv spets i powerplay, bra defensiva pjäser att ha i boxplay och några up and coming pjäser som kan ta kliv framåt. Visst, meritmässigt är det kanske lite försvagat, men vi har killar som är på väg att ta kliv uppåt, så det känns spännande. Vi har Frick, vi har offensiv kraft och Simon Svensson som vuxit och även utvecklat offensiven. Så jag skulle säga att backsidan ser spännande, meritmässigt något svagare, men det är inget som oroar oss.

Då går vi vidare till Joel Thulin, en forward som hämtas från Tyresö/Hanviken…

– En spännande rightforward, som jag sett en hel del klipp på, men jag har kanske inte plöjt match efter match med honom. Vi börjar jobba med dem när de anslutit, men det är också ett spännande namn. Liksom flera, det ska bli spännade att se vad för liner man får ihop, vi ska testa oss fram. Vi har tyvärr fått lite avbräck, annars hade det varit stenhård kamp om platserna. Men Joel vet var målet är beläget och jobbar hårt.

Han kan också spela både center och ytter, hur ser du honom?

– Jag ser honom som ytter, men han kan gå center, men vinge är grundtanken.

Apropå center, ett annat nyförvärv är centern Johannes Jämsén från Lindlöven…

– Det var en sådan typ vi ville bredda centersidan med, han ska vara i en producerande kedja. Han kan båda delar av spelet, både offensivt och defensivt. Han är spelskicklig och på väg uppåt i karriären, ett riktigt spännande namn.

Vi har ett sista nyförvärv, Vincent Reimer.

– Samma där, det är en kille med offensiva spetskvaliteter, han vet verkligen var målet är beläget. Ytterforwardssidan ser riktigt spännande ut. Sedan handlar det om att få ihop rätt formationer. Några vet man var man har, så de kan man testa i andra miljöer, men det finns mycket spets och spännande och ungt som blir roligt att jobba med.

När var forwardssidan lika stark senast?

– Det är svårt att svara på, men vi har tyvärr fått två avbräck. Hugo är inte riktigt med från start heller, och även André är i uppbyggnadsfas, men det lämnar chansen öppen för andra och juniorer som får chansen. Men när alla är friska och fräscha så är det en bred och spetsig forwardssida, det kommer handla om att verkligen leverera för att ens få dra på sig matchtröjan.

Blir Hugo klar till seriepremiären?

– Vi får se, men vi hoppas det givetvis. Men det öppnar upp för andra att ta chansen och visa framfötterna.

Ni spelar träningmatcher mot Borås, Skövde, Troja och Dalen. Det är verkligen bra motstånd där det gäller att leverera för att kunna vinna!

– Absolut, vi ville ha så bra kvalitet som möjligt. Från början skulle vi spelat träningsmatch den 16:e redan, mot Dalen, men de ville inte spela så tidigt så vi fick ändra lite. Vi har bara en match i augusti, den 23:e, men då får vi jobba med vårt spel och ha tätare med matcher i september istället och de sista matcherna gäller det att sätta sig i respekt hos motståndet, så det blir ett bra upplägg och bra matcher.

Vad vill man ha för svar under träningsmatcherna?

– Framför allt så vill man ha svar på att killarna behärskar det vi pratat om, det vi tränar på. Att alla är påkopplade, det vi bygger har man med sig. Sedan klaffar kanske inte allt från start, men så mycket som möjligt vill man att de visar att de tar till sig spelet och att det funkar.

Hur mycket längtar du till att beträda isen och spela match?

– Otroligt mycket, jag är sjukt taggad på säsongen! Det är första säsongen från start som huvudansvarig, så jag är taggad på att dra igång det, längtan till att kliva ut är stor.

Är det extra roligt då när man känner att man har ett bra lag?

– Det är klart att man följer det som skriva och många har pratat om att vi ska vara ett lag i toppen och det är kul att få vara en av förhandsfavoriterna. Nu handlar det om att leva upp till det. Vi har ett lag som ska vara med och kriga när det drar ihop sig i slutet av säsongen.

Vad tycker du är en realistisk målsättning?

– Vi var snubblande nära kvalserien förra säsongen, den här gruppen vill spela kvalserie och bråka om den allsvenska platsen, så där vill vi vara med och bråka. Sedan handlar det om att var man kommer in i playoff och så vidare, men vi vill kriga om topplatserna.

Jag tänkte vi ska avsluta intervjun med derbykänsla. Skövde har också ett intressant lagbygge, de blir att räkna med!

– Ja så ser det ut, de har blivit starkare än tidigare säsonger. Det är alltid bra för skaraborgshockeyn att det finns rivalerna som skapar intresse. Ju tajtare det blir ju roligare blir det och ju mer intresse skapar det. Så det är bara kul att de får ett bra lag med.

Men ni knyter väl ihop svansen på dem till slut ändå?

– Det är tanken, det har vi gjort i många år nu och känner oss som storebror, den titeln ska vi jobba stenhårt för att behålla.