Lyckad kväll på Vadsbo för våra juniorer och ledare

Igår kväll var våra juniorer, juniorledare och A-pojksledare inbjudna till Vadsboskolan för en helkväll med bla föreläsning av Erik Lundstedt. Kvällen blev otroligt lyckad och de jag pratade med bland juniorspelarna efteråt var nöjda med den. Här kommer en liten sammanfattning av kvällen.

Ordförande Malin Ohlsson och klubbchef Mikael Kvarnström inleder kvällen med att hälsa alla välkomna. Malin pratar också lite om Mariestad BoIS Hockeys vision, värdegrund och Hemmaplansmodellen.

Erik Lundstedt som har fotbollen på gymnasiet, är med i landslaget för Flickor 19 i fotboll och är lärare på Vadsbo mestadels på beteendeinriktningen på samhällsprogrammet var föreläsaren för kvällen. Temat var Beteenden, på isen, vid sidan av isen och utanför arenan. Han bröt ner ordet beteende i sådant som kan fångas på bild, som med andra ord är mätbart.

Hur gör jag för att bli en bättre spelare på isen? Vad är viktigt för just mig som spelare? Ett beteende i detta fall är inte att tex. kämpa bra (går inte att fånga på film). Ett exempel Erik tog var att om jag har som uppgift att skjuta från blå i powerplay så ska jag göra det varje gång oavsett om jag träffar mål eller inte, det är ett beteende man sedan kan se på film. Jag kanske missar de 5 första skotten men det 6:e sitter och jag ökar mitt självförtroende och vågar skjuta mer. Varje spelare kan fundera på vad den vill uppnå, vad den vill ha för beteende för att utvecklas som spelare.

Johan Frick lagkapten i A-laget och Filip Thörnqvist tidigare lagkapten i A-laget, numera polis var inbjudna till kvällen. Filip och Johan fick prata om vad de har/hade för beteenden på  isen som de försöker/försökte göra i varje byte och båda gav nästan samma exempel. Att täcka puck, inte släppa in någon framför egna målet var två exempel.

Vid sidan av isen, hur gör jag mig själv och mina lagkamrater bättre? Ett exempel var att hälsa på alla i omklädningsrummet, ett annat att ge beröm i motgång. Filip Thörnqvist pratade om hur han har var som kapten, att han ville vara den som spred glädje. Både han och Johan sa att det är viktigt att alla får vara den de är, att alla är egna individer och att alla accepteras för det.

Juniorerna fick sätta sig och fundera lite och skriva ner några ord för vad de själva tycker är ett viktigt beteende för sin egen utveckling men även för lagets. Sedan fick de prata om det lite kort för varandra i smågrupper.

Erik går igenom Hinken. Dvs tänk dig att du har en hink där storleken på den motsvarar lagets potential, fyller du sedan på hinken med aktioner och beteenden som är positiva för laget så ökar lagets potential men får du läckage i den genom aktioner och beteenden som är negativa för laget så minskar potentialen. Det vatten du sedan har kvar i hinken blir summan av trivsel, utveckling och prestation i laget.

Några frågor spelarna fick med sig att fundera på var: beskriv ett beteende på planen som gör att du fyller på hinken, vilka beteenden tycker du skapar läckage i hinken, vilka beteenden tycker du är viktigt att ni gör den här säsongen som ni kan börja med redan idag.

 

Johan Walfridsson och Filip Thörnqvist , poliser, pratade om beteenden utanför arenan. Johan pratar om att han i alla sammanhang blir associerad med att han är polis, både i tjänsten och privat och att i en stad som Mariestad så blir spelarna associerade med Mariestad BoIS Hockey i alla lägen. Att vara ödmjuk är ett ord som nämns flera gånger. Droger, doping och alkohol är något Johan också tar upp och att det är viktigt att prata om och att laget har en policy vad gäller detta. Är det okej att dricka alkohol på helgen eller inte när man satsar på sin hockey i föreningen? Att varje individ men även laget tillsammans stärker känslan av att kunna tacka nej när man erbjuds droger eller alkohol på stan, att man redan innan har bestämt sig för att beteendet jag har är att alltid säga nej.

Halvvägs in i kvällen bjöds det givetvis på en bensträckare och lite mackor.

Efter pausen delade deltagarna på sig och spelarna fick lyssna lite på vice klubbchef Tobias Sandberg om hur sponsorer ser på Mariestad BoIS som varumärke. Hur viktigt vårt beteende är i alla sammanhang för att behålla det positiva synsätt de i dagsläget har på föreningen.

Ledarna fick sitta ner en stund med Erik Lundstedt och diskutera och ställa frågor kring bla utveckling av både individen och laget. Vad de som ledare kan göra för att varje spelare ska få en så bra miljö att utvecklas i som möjligt.

Sammanfattningsvis en kväll med mersmak där jag tror att alla gick ifrån den med nyväckta tankar och idéer.

av Susanna Johansson media/administration junior/ungdom