Vi måste vara tuffa i närkamperna!

Bois fick en finfin start på seriespelet när man vann mot Forshaga med 5-2, ett lag som annars varit ett litet spöke för Bois annars. Faktum är att värmlänningarna vunnit 3 av 5 senaste matcherna innan premiären. Stor segerorganisatör var givetvis Oscar Tellström som gjorde samtliga fem mål, och en förklaring till detta, varför vi vann matchen och hur vi ska vinna morgondagens möte med svårspelade Dalen har Bois tränare Ronny Helander. 

Seger senast mot Forshaga med 5-2, vad säger du om matchen?

– Vi startar matchen bra och ger oss ett bra läge. Vi har 3-0 efter första, det känns stabilt, sedan slarvar vi lite kanske, men det blir lätt så när det går lite ”lätt”, man hoppas att det ska studsa med en så man kan anfalla och skapa framåt. Men vi kontrollerar matchen, det är vi som bjuder på de lägen de får.

Ja var det inte lite för mycket fokus på att anfalla och inte spela färdigt i defensiven först, alltså at börja anfalla innan man ens har ordentlig kontroll på pucken?

– Jo så var det. Vi har pratat om det med, sedan får man inte ta bort glädjen med att anfalla heller, det handlar om att hitta balansen. Spelet med puck gör vi bra i mångt och mycket, men vi skulle behöva ha lite mer noggrannhet i spelet utan puck. Det är något vi kommer behöva jobba med även under helgens matcher.

Vi måste passa på att hylla Oscar Tellström, fem mål! Har du gjort fem mål någon gång?

– Jag tror inte att jag gjort det på seniornivå i alla fall. Men det är häftigt, och han så värd det dessutom. Han har utvecklat sitt spel sedan förra säsongen, han jobbar hårdare defensivt och kommer då med bättre fart i defensiven vilket han sedan kan utnyttja i sin offensiv när spelet vänder. Sedan har han, Wistén och Lindén ruggigt bra stäm tillsammans med, de hittar varandra väldigt bra.

Finns det någon annan du vill lyfta fram?

– Thelander gör väldigt många saker rätt. Han är stark i närkamper, släpper pucken i rätt lägen och håller i i rätt lägen. Han växer hela tiden och kommer bli en riktig klippa i spelet. Jag tror vårt spel passar honom bra med, det här med att slå snabba pass framåt för att få omställningar.

Jag vill lyfta fram en kille som imponerat på mig: Alex Fält, vilken talang!

– Han var med en del ifjol, men har gjort en riktigt bra sommarträning och byggt på sig en hel del muskler, och har blivit otroligt stabil och är väldigt svår att ta pucken ifrån. Han förtjänar verkligen att få spela. Det är roligt att ha uppe de unga killarna, och de spelar inte för att de är unga, utan för att de förtjänar det, skitkul!

Jag tänkte vi ska snacka special teams, powerplay har varit väldigt blandat så här långt, lysande vissa matcher, svagt andra. Nu blev det inget mål senast. Vad beror detta på?

– De matcher vi gör det bra är när vi har mer rörelse, senast blev det väldigt statiskt. Flyttar vi inte boxen så kommer det inte finnas några öppningar heller. Så vi behöver ha mer rörelse så de får öppna upp sig, blir vi stillastående så kan boxen också stå stilla och skära av passningar genom boxen. Så vi behöver ha mer rörelse, så det ska vi jobba vidare med.

Det har varit lite samma med boxplay, men senast blev det inget insläppt…

– Vi hittar mer och mer rätt där, sedan har vi kanske en Frick som vi saknar lite. Samtidigt så är det tävlingsmatcher nu, då scoutar vi av motståndarna på ett sätt som varit väldigt framgångsrikt, det gör man inte under träningsmatcherna.

Förra säsongens alletta så hade ni ruggigt starka 119% i special teams, så kapaciteten finns ju!

– Ja och då hade vi ändå riktigt svagt boxplay i inledningen av allettan, tittar man sista 13-14 matcherna hade vi 125%, då vinner man många matcher!

Nu kikar vi framåt mor morgondagens möte med Dalen. Ett lag ni träningsmatchade mot och vann då med 7-1. Vad funkade bra då?

– Då hade vi farten och flowet i anfallsspelet som vi vill ha, då skapar vi mycket lägen. Sedan var vi effektiva när lägena dök upp med och kunde då vinna en bekväm seger. Den är skön att ha med sig, men vi brukar ha svårt med dem, så det måste vi ta med oss och inte få skalle för att vi vann en träningsmatch, utan det kommer bli tätt och tufft.

Vad gör Dalen svårspelade?

– Det brukar ha bra fart och smälla på en hel del, det brukar bli rätt grinigt. Båda lagen vill spela rätt lika och då brukar det bli tuffa bataljer. Så var det inte senast, men det blir skillnad nu när det är  seriematch, så det gäller att vara redo och svara med fart på deras fart, då brukar vi bli giftiga.

Vad blir viktigt för er del nu när ni möter specifikt Dalen?

– Vi ska dels kliva in och vara tuffa i närkamperna, vi kan inte svänga undan, utan måste kliva in i närkamperna så det inte blir för bekvämt för Dalen. Så vi måste vara tuffa. Sedan måste vi få upp farten i vårt spel, vi har många individuellt skickliga spelare som är bra i hög fart och det måste vi fortsätta med. Jag brukar säga att det är bättre att göra det vi gör bra ännu bättre än att göra det vi inte är så bra på lite bättre. Jag har en tilltro till lagets förmåga och det ska bli kul att åka ner till Huskvarna garden arena och spela i en fin hall, och det ska blir att det kommer med en busslast supportrar med, detta ska bli skitkul!

Till sist, hur ser skadeläget ut, spelar Johan Frick?

– Han spelar inte imorgon, men han närmar sig spel igen och är i träning. Men har det varit en hjärnskakning så vill vi verkligen vara på den säkra sidan, men han kanske är med på söndag. Men vi har samma lag som senast, plus att William Sundberg är med som sjunde back.