Ronny inför derbyt!

Imorgon möter två obesegrade lag varandra i Billingehov, då Skövde IK tar emot Mariestad Bois. Det är med andra ord dags för säsongen 23/24:s första klassiska Skaraborgsderby! Skövde har vunnit två träningsmatcher under försäsongen, så det lär vara ett revanschlystet Mariestad som åker till Skövde. Hemsidan tog ett snack med en som gjort ett antal derbyn och vet hur de kan se ut, nämligen Bois tränare Ronny Helander. 

Vad säger du om senaste matchen, där det blev seger mot Lindlöven med 3-1?

– Jag tycker vi gör en stabil insats. Lite som mot Dalen, vi är tålmodiga när de kommer hårt i första perioden och spelar sedan bättre och bättre. För precis som Dalen gjorde så kommer de ut hårt, men vi möter upp det bättre denna gång och spelar bättre i andra och i tredje spelar vi riktigt stabilt. Framför allt så har försvarsspelet blivit bättre, vi är rejälare i förstalägena och starka runt kassen. Inte för att förringa Isaks insats, men han hade inte alls lika mycket farliga chanser att ta emot. Nu har vi mött två tippade topplag som vi har besegrat rättvist.

Det var annars lite som vi var inne på, de var väldigt tunga att ta sig in på kassen emot, men ni hittade ändå vägar…

– Ja de har en backbesättning med Joshua Karlsson, Leo Klavhed och Måns Krämer som alla har rutin från spel högre upp och är riktigt stabila pjäser, men vi skapar ändå 3-4 rena frilägen som vi bränner. Då vill det till att vi har en bra defensiv och det var vår bästa defensiva insats hittills under säsongen, mot bra motstånd med, så det gör vi bra.

Det som jag såg var att ni spelade det aggressivare försvarsspelet lite längre, var det något ni pratat om?

– Ja vi har ju två spelsätt i egen zon, antingen gå hårt ut på dem eller att sjunka och hålla en box i mitten. Tidigare så fick vi inte träff i första så har vi backat in, men vi måste försöka 3-4 gånger till vi känner vi börjar bli trötta, sedan kan vi kliva in i boxen. Det var inte många gånger vi behövde krympa, bara någon gång, och då var vi solida också, så vi gör en riktigt bra insats defensivt.

Om vi går in på spelarkritik, så visst gör förstalinan alla tre målen, men det jag vill lyfta fram är andrakedjan som jag tycker börjar visa att de hittar varandra bättre och bättre verkligen, och de skapade många chanser även om de inte fick utdelning denna gång.

– Ja förstalinan är skickliga, de ska skapa lägen och gör målen, men Jämsén, Reimer och Thulin kommer mer och mer rätt i försvarsspelet, och gör man det så kan man också skapa anfall utifrån det med, och fortsätter de så så kommer de göra mål med. De skapar lägen och då kommer det lossna till slut, jag tror vi kommer få se en riktig islossning där när som helst. Sedan tycker jag man kan lyfta fram hela backsidan, de gör otroligt få misstag, något blir det väl men det händer i alla ligor, men de visade verkligen upp ett rejält och stabilt spel.

Tror du att Fricks återkomst hjälpte till med det? Jag tyckte det lyste lite mer harmoni i backparen alla fall.

– Rent defensivt betyder han mycket för laget med sin pondus och hur han spelar och påverkar laget, så det var ingen nackdel. Han får med sig andra, han är basen i bak och hjälper andra med, så det kan vara en del av anledningarna. Samtidigt ska de andra göra jobbet med och det gör de, men visst är det skönt att Johan är tillbaka.

Var han helt fit?

– Han sa att det kändes efter första bytet att han inte spelat på länge, men han kom snabbt in i det, så han var snabbt med på banan igen. Jag märkte inget av det, men han sa själv att det var jobbigt i början.

Det finns säkert de som var lite förvånade att du bytte ut Tobias Sandberg efter hans stormatch mot Dalen, hur gick tankarna där?

– Vi har ett bra målvaktspar och hade mer eller mindre sagt innan att de ska stå var sin när det är så tätt med matcher. Sedan kunde man fegat ur när Sandberg gjorde en så bra match, men vi har väldigt bra målvakter, och ett bra par som båda presterar och har självförtroende gör att de tävlar om det mer, att det gäller att prestera. Men jag tycker det kändes bra och Isac visade upp sig från sin bästa sida, det känns tryggt inför framtiden. Han har någon brutal räddning i slutet, och målet är inget att säga något om, det var ett fint pass av Sjökvist. Sedan stod han sysslolös långa stunder vilket kan vara svårt, men han löste det bra det med. Så han gör en kanoninsats han med.

Denna gång blev det Ludwig Wistén som blev matchhjälte med två mål och ett assist, de turas verkligen om att bli matchhjältar killarna?!

– Ja förstakedjan är var för sig riktigt bra hockeyspelare och har bra stäm ihop. Även om alla tre gillar att ha pucken, så släpper de puck i rätt lägen. De har bra kemi och det är verkligen ett vinnarvapen att ha de tre tillsammans.

Då kikar vi framåt, imorgon är det derby mot Skövde, där har ni verkligen revansch att utkräva!

– Så är det, vi har förlorat två träningsmatcher mot dem nu, så vi har rejäl revanschlusta! Det är två obesegrade lag som båda vill fortsätta den sviten, så vi är rejält taggade på att åka till Billingehov imorgon.

De har lyckats stoppa er offensiv de första två matcherna, har ni gjort er hemläxa till imorgon så ni fått fram ett motmedel?

– Vi har studerat Skövde och vet vad som blir nycklar för oss, och det ska vi tala om för killarna. Sedan är det ett derby och storpublik, och de lever ofta sina egna liv. Det kommer skifta i matchbilder och förutsättningar, så det gäller att inte vara för låst. Men håller vi oss till våra styrkor är vi bra, så det gäller att hålla oss till det och ha tålamod. Vi vill ha mycket puck och inte bjuda in till fram och tillbaka hockey med böljande spel, då är de bra, utan vi ska ha uppe farten, då är vi svårslagna. Så vi har fokus på vårt spel, men vet vad vi måste passa oss för i deras spel med.

Vad förväntar du dig för matchbild?

– Jag tror det blir ganska tufft och smågrinigt, det blir det ofta, Det gäller att stå upp utan att dra på oss onödiga utvisningar. Det kommer bli en nyckel, de har ett vasst powerplay och då ska man inte ge dem chansen. Det har man lärt annars efter att ha spelat ett antal derbyn själv, att vad som helst kan hända, så det gäller att inte blir för låst utan ha olika idéer hur man kan göra, men grunden är att göra det vi är bra på så ofta som möjligt.

Jag har en standardfråga som jag ställt varje intervju nu: Hur är status på Hugo Pettersson, har han fått något besked?

– Nej inget besked ännu. Det är frustrerande för oss givetvis men allra värst är det ju för Hugo som verkligen vill dra igång igen. Men man kan inte göra något mer än att vänta på att sjukvården gör sitt. Men där har vi ett rejält sparkapital i honom, André Astley och Anton Blomberg, när de kommer tillbaka till spel.

Finns det någon anledning till att ändra i laget?

– Nej vi kör samma lag med fyra fulla femmor. Ibland kan man bli tre spelare kort tidigt i matchen så det är viktigt att åka dit med full trupp. Men vi har hittat bra formationer med olika uppgifter, där känner vi oss trygga.

Vad i Skövdes spel gör de bra?

– De är snabba i sina flygande anfall och i att fylla på med spelare, så det gäller inte gå bort sig och tappa puck på fel ställen utan ha tålamod i spelet. Sedan är de inte lika bra i egen zon, så vi behöver inte stressa fram avslut, givetvis ska vi ta det när läge finns, men inte ta i dumma lägen. Spelet runt linjerna blir viktigt och att inte stressa fram något. Som mot Dalen när de kommer ut så hårt i första, vi får ändå ingen panik, utan spelar metodiskt tills vi kan komma in i matchen. Men imorgon vill vi ta tag i taktpinnen och vara det spelförande hela vägen, så är det.

Vem blir matchvinnare imorgon?

– Jag tror Jesper Lindén blir matchvinnare.

Av Krister Holm