Bois tog gruvlig revansch i derbyt!

Två gånger om har Skövde vunnit i träningsmatcherna, men när det ikväll blev spel om poäng så var det inget snack om saken, då Mariestad vann med 4-1 (0-2,0-0,1-2). Tack vare ett minst sagt solitt försvarsspel, samt klart vassare spetsar framåt och i mål var det som fällde avgörandet i en rätt städad tillställning.

Att Bois förstafemma skulle få en stor roll i denna match märktes redan i första bytet, då man skapar en riktigt vass chans direkt, men Oscar Tellströms styrning går utanför. Och i deras andra byte så blir det ett nytt kanonläge, då från backposition där Andreas Thelander kan direktskjuta på en lös puck några meter innanför blå, men Felix Tengvall gör en blixtrande benparad. Annars så var det Skövde som hade lite mer puck, men farligare än något skott utifrån blev det inte. Så gör Bois förstakedja ett nytt byte mitt i perioden, och Jesper Lindén vänder bort sin bevakning, kliver in på mål och håller i och håller till Tengvall ligger ner och då lyfter han in ledningspucken för Bois. Men förstafemman hade inte fått nog i först perioden där, för i sitt nästa byte så vinner Oscar Tellström pucken nere i sarghörnet, passar rätt in i slottet där Jesper Lindén kommer farande och hans direktskott sitter klockrent mellan benen på Skövdemålvakten och Boisledningen fördubblades till 2-0. Strax efter det så är Joel Thulin nära att utöka till 3-0 dessutom, men Tengvall räddar. De sista minuterna av första perioden är Skövdes bästa i matchen. Då skapar man ett par vassa spelvändningar som ger rätt fria skottlägen, men då kliver Tobias Sandberg fram. Det första räddar han med stöten, och det andra, ett skott av Jesper Emanuelsson från nära håll, plockar han ursnyggt.

I den andra perioden så spelar Bois otroligt starkt defensivt. Skövde, som ju var tvungna att anfalla för att jaga reducering till att börja med, skapade inte en målchans värd namnet på hela perioden. Och detta trots att Skövde har två powerplay i perioden, Bois raderade ut Skövdes anfallsspel fullständigt. Bois hade ett par-tre i alla fall, bland annat två frilägen av Ludwig Wistén och Tobias Aronsson, men Tengvall räddar starkt båda.

Den tredje perioden spelar Bois mest av. De ser till att hålla pucken framför sig, och slår hellre icing än hamnar under press i egen zon. Inte så snyggt, men ack så effektivt, för Skövde lyckades aldrig få något momentum i sin jakt. De får några skott utifrån, men inget vållar Sandberg några större bekymmer. Och när Bois sedan får spela sitt första (och enda) powerplay i matchen så tar det bara 20 sekunder innan Bois utnyttjar detta. Oscar Tellström skjuter in 3-0-pucken från tekningscirkeln och med bara sex minuter kvar av matchen så kändes matchen avgjord, speciellt som Mariestad så effektivt tog udden ur Skövdes anfallsspel. Skövde chansar med att ta ut målvakten med 2½ minut kvar, men det gör bara att Oscar Tellström även han blir tvåmålsskytt då han kan lägga in pucken i den tomma kassen efter assist av Jesper Lindén. Skövde skulle dock spräcka nollan till slut (Axel Eriksson), men då var det bara drygt två minuter kvar, så det var mest av akademisk betydelse. Synd dock för Sandberg, som var värd att få hålla nollan.

Det var kanske inte så mycket skönspel, och inte heller alls lika mycket känslor och fysik som det brukar vara i derbyna. Men det var framför allt en styrkedemonstration av Bois defensiv, av många ansedd kanske som lagets akkilleshäl. Men man spelade otroligt starkt i egen zon, och då räcker det med att ha spets framåt som kan göra några mål, då vinner man matcherna, och så var fallet även denna gång.

Idag är det svårt att se förbi vikten av förstakedjan med Lindén i spetsen. Lindén var en urkraft hela matchen och gjorde inte bara målen och assist, han vann massor av dueller på isen i viktiga lägen och måste vara en mardröm att möta som motståndare. Men många var bra, framför allt i defensivspelet.

Nu väntar nykomlingen Falu IF på söndag. En svår match, för det vill till att inte underskatta motståndet bara för man vunnit fyra raka och nu ett derby. Ödmjukhet, tålamod och hårt jobb som de visa säger gäller!