Derbyhjälten i stor intervju!

Jesper Lindén blev stor matchvinnare i derbyt sedan han gjort såväl 1-0 som 2-0 i den första perioden och även assisterat till 4-0. Men hur känns det att vinna ett derby, hur ser man på Skövdespelarna, vad betyder fansen och vem är ettans bästa spelare? Detta och mycket mer därtill i denna matiga intervju med derbyhjälten!

Hur känns det så här dagen efter en derbyseger?

– Det känns väldigt bra faktiskt, man njuter lite extra.

Hur har det gått med sömnen, jag hörde i din intervju med radion att det kunde bli lite problem att somna?

– Det är generellt efter matcher att det blir lite jobbigt att gå ner i varv, det blir extra med derbyn då det är större anspänning, det blir mycket adrenalin. Sedan blir det en väldig uttömning fysiskt och mentalt med, så man sover väldigt gott när man väl sover.

Vad gick ni in med för tankar inför matchen?

– Att vinna matchen till vilket pris som helst. Vi har mött dem två gånger på försäsongen och det har inte gått bra överhuvudtaget, men vi vet att det är en process att sätta spelet. Vi följde inte vår gameplan alls i de matcherna, så vi hade inställningen att göra det vi kom överens om och ville, då hade vi stora förutsättningar för vinna matchen.

Innebär det någon extra anspänning när man kommer till match med två förluster i träningsmatcherna mot dem?

– Jo så är det, såna här matcher, i alla fall för egen del, så tar man en torsk betydligt värre än en vinst. Det är värre att torska ett derby än det är härligt att vinna. Så visst är det en anspänning, men man ska inte vara rädd för att förlora mer tagga till extra för att få känna känslan efter en seger.

Hur var det då att få göra två mål redan i den första perioden?

– Det var härligt med en bra start, vi kom in på ett bra sätt i matchen och skapade en del, men framför allt hade vi bra kontroll från start. Och att hänga två i första efter 12-13 minuter var jätteskönt och det kunde vi bygga på sedan.

Efter första målet åkte du raka spåret till klacken, hur gick tankarna där och då?

– Jag tänkte faktiskt tillbaka till Thörnqvist som gled på knäna genom mittzonen mot publiken när han gjort ett viktigt mål en match, detta var inte på den nivån kanske, men jag ville fira med fansen, och de spår långt upp i ett hörn så då får man ta sig dit för att fira.

Vad betyder de?

– Otroligt mycket! Det är en otrolig ära att få spela för dem och att de kommer dit för att stötta oss, och när de pushar på så känner man verkligen att man är i synk med klacken, man kan spegla varandra. Det är en otrolig styrka och en fördel som vi vill utnyttja till varje pris.

Som vi var inne på så tog ni en rätt tidig 2-0-ledning, det kändes som att ni kunde spela på den sedan…

– Ja så var det, vi ville ha bättre kontroll på matchen än vi haft tidigare matcher. De är skickliga när de får ytor, de spelar lite flängigt och tappar man matchen kan det bli tufft. Vi kanske inte spelade bara på vår ledning, men vi ville ha kontroll på matchen och det hade vi. Sedan kom målen lägligt och det blir lättare när man leder, men det viktigaste var att ha kontroll på matchen och att följa spelidén.

Det var rätt lite fysik i matchen mot vad det kan vara…

– I början smällde de på lite, men leder vi med 2-0 är det idioti att ge sig på något onödigt och tappa kontrollen. Skövde får hålla på som de vill, men när vi leder med 2-0 finns det ingen anledning för oss att göra något dumt som kan ge domaren anledning att ta dumma beslut. Vi står upp för varandra, men vi ska inte hitta på något onödigt i ett sådant läge.

Vad var känslan på isen under resterande match?

– Det kändes tryggt generellt, Sandberg gjorde några bra räddningar, men han behövde inte stå på huvudet som mot Dalen. Utan vi hade bra kontroll och kunde skapa bra chanser framåt med, vi kunde gjort flera mål. Det var få utvisningar och rullade på ganska snabbt ändå. Det hade vi inga problem med.

Apropå utvisningar. Två boxplay och inget insläppt och ett powerplay och mål i det, så 2*100% måste väl vara godkänt?!

– Ja inte bara godkänt, utan helt perfekt! Det var inte mycket utvisningar, men vi hanterade det på ett bra sätt. De hade något genomspel, men annars gjorde boxplay det jättebra. Sedan kanske det inte var ”Tellans” (Oscar Tellströms) vackrast mål, men han skjuter och det går in via någon back och 100% får man vara nöjd med.

Det har kommit upp frågan om det inte är Wistén som styr in 3-0. Var det så?

– Nej jag tror det tar på en back. Annars hade nog Wistén sagt något.

Känns det extra roligt att få fira i Billingehov?

– Ja det är magiskt, i gårdagens match så var det mycket tomma platser efter 3-0, så det var inte mycket folk kvar, men det är alltid kul att fira där. Man får fira med fansen en vardag, jättehärligt! Det är bara att hoppas att Skövdespelarna hörde det.

Har man en liten extra tagg i sidan till dem?

– Jo så är det är klart, matcherna byggs upp mycket, det är mycket adrenalin och mycket publik. Det är inte många som startar matchen lugna, utan det blir väldigt mycket extra adrenalin och då kan man trigga igång sig själv och käfta en del. Sedan får man möta dem ofta och då byggs det upp dessutom.

Gäller derbyna lite extra för varje år du spelat i klubben, eller blir man mer och mer van?

– Det är både och. På ett sätt så första gången då man inte provat på det och känt av den stora grejen det är så är det stort, men samtidigt med så många derbyn så får man någon typ av förståelse att de är människor de med, så jag hatar inte alla i Skövde, men alla kan se rivaliteten, det speglar av sig både på och vid sidan av isen.

Vad gör att ni vinner?

– Jag tycker vi håller oss till det vi ska på ett mycket bättre sätt än vad vi gjort tidigare. Vi spelar mer disciplinerat, även om vi fortfarande behöver lära oss tålamod, vilka passningar som ska slås i vilka lägen och så där, men i det stora hela sköter vi matchen på ett bra sätt. Vi täcker skott som Fält och Thulin gjorde i viktiga lägen, jobbet Thulin lägger ner är otroligt viktigt och det är såna prestationer som gör att vi vinner igår. Sedan har den kedjan kanske inte fått det att lossna poängmässigt, men det finns otroligt mycket hockey i den kedjan och det kommer att lossna för dem, det är jag fullständigt övertygad om.

Vad kan en sådan här seger betyda i långa loppet?

– Just den här tror jag betyder mycket, betydligt mer än tre poäng. Den betyder mycket för laget och vissa som var med förra året, det var tungt att åka på så många plumpar som vi gjorde då i derbyna, för mig personligen var det en otrolig vinst med.

Hur bygger ni vidare på detta nu?

– Vi har vunnit fyra av fyra, nu är det bara att försöka fortsätta på det spåret. Falun har kanske inte gått lika bra, men det får man inte tänka på, då kommer man inte kunna prestera. Utan vi måste fortsätta spela tillsammans på ett bra sätt. Varje match är en möjlighet att utvecklas, det kan man inte kasta bort, utan man måste ha rätt inställning.

Vi ska avsluta några frågor om er kedja med: Ni ligger just nu etta, tvåa och trea i västras poängliga, och ni ligger även etta, tvåa och trea i plusminusligan utan ett enda insläppt mål. Det går inte klaga på den starten!

– Nej absolut inte, det går inte säga så illa om siffrorna, vi hade kunnat prestera bättre, men poängen har trillat in. +/- är riktigt stark, det är den jag sätter mest stolthet i måste jag säga. Jag har pratat med mina kedjekompisar om det med, sättet vi spelar på så de inte tar sig till vår zon, det är det jag tycker vi gör allra bäst. Det är också därför vi gör poängen, vi kan erövra pucken så de inte är i fas när vi vinner den, då kommer också målen.

Ja ni är inte bara lirare, utan även riktiga grovjobbare, eller hur?

– Ja och vi känner varandra bra, vi ser hockey på samma sätt, och vi snackar också om hur vi ska pressa. Vi pratar sällan vad vi ska göra när vi väl har pucken, det vet vi att vi ofta hittar lösningar på ändå, men vi pratar mycket om hur vi ska forechecka för att kunna vinna puck och få spela anfallshockey. Vi vill göra det som krävs.

Ni är ofta som iglar i anfallszonen, även om ni tappar pucken så vinner ni den igen och igen….

– Ja det har vi snackat om, men då måste alla tre hjälpas åt. Ska ”Tellan” tokchecka, så kommer han åka i onödan, alla tre måste åka mycket skridskor och snacka så vi kuggar i på ett bra sätt, så vi är på rätt positioner vid rätt tillfällen för att vinna pucken.

Handlar det om spelintelligens också?

– Ja det gör det ju. Det krävs intelligens för att se tanken med var Skövdes nästa pass kommer att komma, vilka spelare som de har på isen och det gäller att ha kommunikation i kedjan och att alla gör jobbet samtidigt. Alla tre måste hjälpas åt, annars får man bara mjölksyra i onödan.

Oscar Tellström har gjort mest poäng och mest mål i hela ettan, är han ettans just nu bästa spelare i dina ögon?

– Enligt mig absolut, det var han förra året med, Jag är inte förvånad att han leder alla ligor, det är en fröjd att få lira med honom. Han är så otroligt skicklig med pucken och i allt det offensiva. Sedan har han ett otroligt självförtroende med som jag är avundsjuk på, han litar verkligen på sina kvaliteter. Men han är även ödmjuk i defensiven och tar verkligen jobbet som krävs. Sedan har han grejer att jobba på med, men det är smådetaljer och inte alls lika stora som en själv hade när man själv var i den åldern. Det är en fröjd att se honom spela och det är bara att hänga på så går det bra.

Av Krister Holm

Foto Sofie Alexandra Kitteröd