Vi har full kontroll på matchen!

Efter 4-1 i derbyt mot Skövde så är det givetvis en väldigt nöjd Ronny Helander, Boistränaren, som hemsidan får fatt i sent på lördag kväll. Framför allt är han nöjd över sättet man vinner på, där han menar att de har full kontroll på matchen i 60 minuter. Och allting börjar med ett riktigt stabilt försvarsspel menar han. 

Hur är känslan och tankarna så här några dagar efter segern i derbyt mot Skövde med 4-1?!

– Det är en skön känsla! Jag har sett om matchen, och det var samma känsla jag fick då som under matchen, att vi har full kontroll på den. Visst att de får några chanser, men det är otroligt få heta lägen. Vi får en bra start med 2-0 och hanterar det sedan på bästa sätt, blir inte övermodiga utan spelar lugnt och tryggt. Visst blir det något individuellt misstag, men då hjälper vi varandra riktigt bra. Jag tycker vi fått till ett mycket bättre försvarsspel, vi gör bättre bedömningar när vi ska sätta press och när vi inte ska göra det. Sedan är Sandberg stabil i mål med, det ger en skön känsla.

Många kallar det en rätt lam tillställning, men jag skulle vilja kalla det en kontrollerad tillställning., där ni inte bjöd på något, inklusive risker att åka ut. Håller du med?

– En del försöker jämföra derbyna med de för 15 år sen, då var et mera hetta i derbyna. Nu byts det flera spelare och det finns 10-15 spelare som inte gjort mer än någon eller ett par säsonger i klubbarna, och för dom är det mer en häftig upplevelse och tre poäng. Förut var det mer på liv och död. Sedan kan derbyna ha mer känslor, men vi kontrollerar det på ett bra sätt och pratade inför matchen om att ha stort tålamod och det tycker jag vi också visar att vi har, att vi kan spela på en ledning. Men vi spelade inte bara stabilt defensivt, vi skapade också mycket chanser, bara i andra hade vi 2-3-frilägen. Men vi forcerade inte bara för att göra mål, ibland får man vara nöjda med att spela 0-0 en period så länge motståndarna inte närmar sig. Det var mycket som var bra.

Finns det några spelare at lyfta fram?

– Om vi börjar bakifrån, så var Tobbe (Tobias Sandberg) stabil. Han agerar med sådan pondus, och så gör han någon riktigt vass räddning med plocken, så Skövdespelarna känner att de måste göra något extra när de skjuter. Han är trygg att ha i bak. Hela backsidan gör det bra. Visst det var något felpass och något misstag, men generellt agerar de med riktigt bra pondus. Sedan är det svårt att inte nämna förstalinen som gjorde alla mål. Men övriga liner gör ett riktigt bra jobb, när vi sätter press får de väldigt svårt att hitta vettiga uppspel, utan de får chansa, medan vi kommer in i anfallszonen och etablerar tryck. Sedan leder man med två mål behöver man inte jaga, det viktiga är att inte släppa till målchanser bakåt. Det var en jättebra laginsats.

Visst var det så att defensiven är nyckeln till segern?

– Så är det, och det har vi pratat om förut med. Framåt kommer vi skapa målchanser och mål, men det gäller att inte bjuda på för mycket. Och det har blivit bättre och bättre. De senaste tre matcherna har vi mött tre allettankandidater, varav två på bortaplan, och på dessa så släpper vi bara till två mål och vi släpper också till färre och färre målchanser. Släpper vi bara ett eller två mål så har vi stora chanser att vinna, för mål kommer vi göra. Sedan är försvarsspelet inte bara spelet i egen zon, det börjar ända från offensiv zon, vi sätter bra press på dem så de får slänga bort puckar så vi kan vinna dem redan i mittzonen. Det ger en bra känsla i gruppen, vi känner att motståndarna kommer få svårt att besegra oss om vi spelar så här.

Både boxplay och powerplay var 100% i matchen. Har ni börjat hitta mer rätt i powerplay nu?

– Vi kan inte göra boxplay bättre, de har något skott utifrån, men vi håller oss till det vi ska och de skapar inget egentligen. Och i powerplay gör vi mål efter 21 sekunder, det går inte heller att klaga på. Det var någon match där vi inte fick stäm på det riktigt, men då pratade vi om vikten av att flytta puck och åka skridskor. Båda linerna är duktiga, men båda måste jobba med förflyttningar. Mot Dalen var det inte alls bra, mot Lindlöven gjorde vi ett mål på fyra försök och nu ett mål på ett försök, så det ser bättre och bättre ut, och det är viktigt. Kan vi få till special teams så ökar chanserna att vinna matcher betydligt. Det vi pratat om att vi ska göra bättre har vi också gjort bättre. Sedan boxplay 100% på fyra matcher så här långt, så det kan inte bli bättre.

Nu väntar Falun imorgon, finns det risk för underskattning?

– Ja kollar du tabelläget ligger de sist och har noll poäng medan vi leder och har full pott, så visst risken finns. Vår största motståndare imorgon är vi själva, går vi ut för fullt så får de det svårt och då ska vi vinna, men tänker man att detta blir lätt, då blir det betydligt jobbigare. Men jag är inte orolig, jag tycker vi har en grupp som inte har visat såna tendenser tidigare. Men det är upp till bevis imorgon, då hoppas jag att de visar att vi inte är såna, men jag tror inte det på förhand. Gör vi det vi ska så ska vi vinna, så är det bara.

Har du scoutat Falun?

– Ja jag har kollat lite, och vi känns starkare, men det gäller att göra jobbet som krävs.

Nu har ni spelat fyra matcher, summera inledningen för oss!

– Någonstans så tycker jag vi gjort en bra inledning. Vi har maximala 12 poäng och vi har förbättrat de saker vi vill förbättra, vilket är ännu mer glädjande. Försvarsjobbet har blivit bättre och bättre framför allt. Och det är en process att göra, vi har blivit bättre på det vi behöver förbättra, men även gjort de bra sakerna bra. Killarna lyssnar och anammar sakerna vi pratar om inför matcherna. Och kan vi fortsätta så kan vi få till ett bra spel i framtiden. Vi har jobbat mycket efter mål vi har i olika kategorier, och vi har väldigt mycket grönt nu. Det gäller boxplay, powerplay, blockade skott, tekningar, utvisningar, skott i olika zoner och en massa annat. Det finns ett antal parametrar att jobba efter och ligger man bra till i de flesta så kommer man vinna många matcher.

Kan du ge något exempel på hur målen kan se ut?

– I powerplay har vi satt målet 33% och i boxplay är målet 80%, det är tuffa krav, då har man special teams på 113%, det är riktigt bra. (Just nu ligger powerplay på 25%, boxplay på 100%, red anm). För målvakter gäller det att släppa in två mål eller färre, då har vi goda chanser att vinna, där har de grönt på alla matcher. Enda egentliga som lyser rätt är tekningar, så det kanske vi får jobba med framöver. Annars är det framför allt de stora grejerna är viktiga, sitter de bra så kan man gå ner på detaljnivå om man se de stora grejerna funkar, då blir det mer på individ och detaljnivå man kan jobba med. Det gör att individerna och även gruppen kan utvecklas.

Apropå tekningar, du är ju gammal stortekare, visst är det till stor del en inställningsfråga?

– Det är dels en inställningsfråga, att man verkligen är fokuserad och VILL vinna tekningen. Sedan måste vi bli bättre på att vinna de lösa puckarna, tekningar som inte vinns klockrent utan där pucken bli liggande. Där är vi för mjuka, det är alltid bra att få börja med pucken efter tekningar. Vi har börjat prata om hur man ska gå till väga, det är inte bara upp till centern att vinna den, det gäller att ha lika hungriga spelare vid sidan om som är snabba in och hämtar pucken. Men sånt kan man jobba när strukturen i anfallet och försvaret sitter, vem som gör vad osv. Vi hade problem under träningsmatcherna att båda backar försvann in och ville hämta puck. Det måste man veta innan vem ska göra vad. I vissa matcher har vi haft betydligt fler tek i anfallszonen, där är det alltid svårare att vinna. Där går man alltid för att vinna, i försvar är man nöjd med oavgjort. Men tekningar är en detalj där vi kan förbättra oss.

Jobbar ni något med tekningsvarianter?

– Kedjorna har själva lite olika idéer om vad man ska göra om man vinner klockrena tek, vissa rörelsemönster. Men det jobbar killarna med själva, men vi har inte jobbat jättemycket med det. VI har jobbat med större delar av spelet, men ju mer de sitter desto mer kan man givetvis jobba med även såna detaljer.

Av Krister Holm