Ronny efter femte raka segern

Femte raka segern i säsongsupptakten kom mot Falun, men det var ingen spelmässig höjdare. Nu väntar ny och tuffare uppgift i form av Surahammar, med Boisbekantingen Lukas Söderlund. Hemsidan ringde som vanligt upp Bois tränare Ronny Helander för en kommentar inför matchen. 

Seger senast mot Falun, men kanske ingen match att skriva hem om direkt?

– Nej men det som ändå är positivt är att jag var rädd för att vi skulle få en reaktion efter derbyt, och i de första två perioderna gjorde vi det ändå bra och kunde lett med betydligt fler än tre mål. Och i tredje känns det egentligen också stabilt fram till de får 3-1 i powerplay och sedan ett slumpmål till 3-2. Men sedan hade de inget mer läge egentligen. Men det är så här i serien, alla kommer kriga för att snuva oss, och de krigade förtjänstfullt, men det är samtidigt inte den vassaste matchen vi gör. Men det blir lätt bekvämt när man är så puckägande som vi var.

En dålig nyhet var att boxplaynollan sprack!

– Ja och det var mer slarv av oss, vi går för hårt på deras ingång och tappar bortre ytan, men vi ska inte dra några större växlar av det, nu går vi med båda backarna på deras förstaforwards, och han släpper på ytan där en av deras kommer åkande, det är sånt som händer. Men vi hade mycket avslut i powerplay, det kunde trillat in fler där, fast vi var lite för långsamma kanske, men jag vet hur lätt det blir så när man är numret större att man inte agerar i full fart, det är inte lätt. Men vi skapade oss lägen och tar os in i zonen på ett bra sätt, så det är inget jag är orolig över heller.

Har du någon spelare du vill lyfta fram?

– Ingen faller ur ramen och ingen sticker ut, utan det är en stabil insats rakt igenom. Flera liner skapar mycket chanser och första fortsätter producera. Sedan tycker jag hela sekvensen vid första målet, Där Stenlund kliver fram och vinner pucken och sedan klapp-klapp-spel fram till 1-0 är riktigt snyggt, så den sekvensen var värd att lyfta fram. Men ingen gör personbästa och ingen faller ur ramen.

Frick klev av efter andra, hur är status?

– Vi håller på honom inför imorgon, han fick känning i ryggen, så vi får se om han åker med, Men vi väntar med besked till imorgon, så får vi se.

Har han haft problem tidigare med ryggen?

– Det kan hänga i sen smällen då han fick hjärnskakning, att han blir stel i nacken, men det verkar vara muskulärt så det är ingen fara. Men vi chansat inte om han känner sig helt fräsch, det är bara onödigt. Men vi får tillbaka ”Blomman” (Anton Blomberg) igen, det ska bli kul!

Då får du mer att välja på på forwardssidan, hur ska du formera laget nu?

– Som det ser ut så hade Tellström lite känning, så det beror på hur det går där, men nu börjar det bli konkurrens så det är bara gynnsamt. Tidigare matcher har vi bara haft tolv forwards, så alla har fått spela, mer nu får men fundera på hur man formerar det.

Är det någon annan som inte kommer till spel?

– Joel Cruus fick en smäll på axeln i J20 så han kommer inte med, utan William Sundberg åker med  och vi spelar på sex backar om Frick inte kan spela.

Vi ska pratat motståndet med, Surahammar står på programmet. Ett lag som tippades vara med och bråka om en allettanplats men som gått lite trögt så här långt. Har du någon förklaring till det nu när du rekat dem?

– Egentligen inte, de har tagit poäng mot nykomlingarna, men förlorat mot de andra. Senast mot Borlänge sköt de över 50 skott men gjorde bara ett mål, så de har problem med ineffektiviteten. Sedan har jag inte sett hela matchen, men det är bara att vara vana vid hur Surahammar spelar och fortsätta spela lika bra som vi kan. Vi behöver vara med från start, Sura vill gärna göra första så de kommer säkert ut hårt från start. Det gäller att spela snabbt, och vi tar över mer och mer ju längre matcherna gå, och skapar mycket lägen framåt, så det gäller att utnyttja det ju längre matchen går.

De har historiskt haft ett spela där de spelar igelkottsförsvar och sedan kontrar?

– Ja de brukar lyfta mycket puckar och gå med tre spelare, så det gäller få fast dem innan de får iväg pucken och får de det så gäller det vara vara snabba i hemjobbet, då kan man vinna pucken och vända och komma till bra spelvändningar. Men gör vi det vi är bra på så ska vi kunna hantera de flesta lag, även Surahammar.

Till sist en fråga jag glömde ställa efter derbyt. I den första perioden så upplevde jag att ni blev fastcheckade några gånger för att backarna passade varandra flera gånger så de hann upp och sätta press och då kunde vinna pucken. Till den andra perioden så var det en back-backpass, sedan kom passet i djupled, och helt plötsligt så fick inte Skövde press på er längre. Var det något ni pratade om i periodpausen?

– Det är något vi pratat om innan med, vi vill inte att backarna ska spela back-back fram och tillbaka, det finns många offensiva lag som checkar väldigt hårt, och spelar du fram och tillbaka så är dom på dig till slut. Vi tryckte på det lite extra i pausen och då fick de inte fast oss på samma sätt, utan vi kan vända spelet istället. Så det var riktigt!

Av Krister Holm