Ronny inför Borlänge

Bois är revanschsugna efter en mindre bra avslutning på matchen senast, och tanken är att det är Borlänge som ska få sota för den förlusten. Det saknas fyra spelare i truppen, men det finns också goda nyheter som Bois tränare Ronny Helander har att berätta. 

Det blev förlust senast mot Tranås med 6-1 i en match som jag gav rubriken ”Bra start med usel avslutning”. Håller du med om den rubriksättningen?

– Jo det ligger lite i vad du skrev. Första perioden gör vi bra och har bra kontroll på händelserna, men sedan blir det successivt sämre ju längre det går.  Vi har inte alls samma energi i andra, samtidigt som kanske Tranås ökar sitt tempo och vi blir frånåkta, hamnar fel i positionerna och ska hjälpa varandra istället för att koncentrera oss på vår egen spelare. Vi täcker för varandra som vi inte behöver. Sedan vill man gärna ge det en ärlig chans i tredje men så kommer 4-1 och efter det saknar vi energi. Det hade varit en roligare lördag om vi hade vunnit, men vi får gå vidare helt enkelt.

– Ingen är nöjd med matchen, utan vi får ta lärdom, man får lita på att kompisen gör sitt, då blir det enklare. Sedan blir vi för långa i laget, vi håller i den för länge och då tappar man farten med. Det får vi jobba med så det inte ser likadant ut framöver, utan att vi hittar tillbaka till det vägvinnande spelet vi haft under stora delar av hösten.

Tranås hade en väldigt enkel gameplan annars, med enda idé att slå långa pass… Men ni kom inte till rätta med den riktigt efter första perioden.

– Ja speciellt när de drar med tre gubbar och slår långa pass, då går vi för länge med tre gubbar högt. – Det får man dra lärdom av, att räkna rätt mot lag som kör de här långa uppspelen. Nu kör vi presspel med förstagubben och de får trampa förbi oss enkelt, det vill vi inte se.

Kan en lösning vara att ställa upp mer och spela styrspel i mittzonen?

– Framför allt när vi går med hög check och vi har bra fart, då kommer vi kunna checka högt för då hinner vi täcka upp ändå. Men nu gör vi misstag och går två på samma gubbe och annat och blir för passiva. Har man bra fart så slår man sin gubbe, nu kunde de spela på spelare som fått yta att hämta fart när vi ligger för långt ifrån. Det finns fler lag som spelar så med långa uppspel, så vi får fundera hur vi ska lösa detta framöver. Blir man passiva är det ännu svårare att få stopp på dem, så vi har lite att fundera på.

Finns det någon att dela ut plus till?

– Det är svårt när man förlorar med 6-1, vissa saker gör de bra, men inte över 60 minuter. Då vill jag inte dela ut några individuella plusstecken.

Hur är stämningen i laget annars?

– Det är klart att det inte är bästa stämningen när man förlorar, men vi har en bra grupp när vi tränar och så, så där är inga problem.

Nu väntar Borlänge borta imorgon, tankar inför den?

– Vi pratade igår innan träningen att vi vill hitta en skön känsla, komma upp i prestation och göra 60 bra minuter så vi slipper fundera över var vi står. Visst, det är en död serie och matcherna gäller inte mycket, men vi vill ha en serieseger och då måste vi upp ännu mer, det är det vi vill se mot Borlänge och Mjölby i sista omgången.

Hur ska ni göra för att slippa bussben imorgon, det är ju en lång resa?!

– Vi är vana, vi har varit där ett antal gånger. Det gäller att fokusera från start, vi är vana med 3-4 timmar i buss. Det handlar om att kriga och se det som en viktig match där vi vill ta tre poäng och få till vårat snabba spel och jobba bra i försvarsspelet, i byte efter byte. Att göra det enkla hela tiden och inte göra det svårare än det är. Släpp puck snabbt på första lediga blad, då blir vi jobbiga när vi kan vara i anfallszonen.

Hur är skadeläget?

– Frick är tillbaka men Simon Eriksson, Joel Thulin och Carl-Johan Gustavsson saknas på forwardssidan och Tobias Aronsson på backsidan. Alla utom ”CJ” har känningar och då vilar vi spelarna så de är fräscha inför allettan och framför allt att de kan träna bra. Det är ingen fara med dem, men vi vilar dem lite extra så de kan köra för fullt utan risk för att förvärra något. Ett stort plus är att vi äntligen kommer få se Hugo Pettersson i spel igen, vi har även glädjen att få se vår egna junior, backen Erik Dahlin, göra sin första a-lagsmatch. Vi kommer även ha med Alex Fält upp. De båda har inga J20-matcher så då får de chansen i a-laget, det är skönt vi har en bra juniorverksamhet så vi kan plocka killar därifrån med.

Är det Tobias Sandbergs tur att stå imorgon?

– Ja Sandberg står imorgon.

Av Krister Holm