Avstämning med sportchefen!

Grundserien är avklarad och det är nu bara en dryg vecka kvar till allettan drar igång. För Bois sportchef Carl Johansson så innebär det att det inte blir så mycket julfrid, han har en hel del annat att stå i. Häromdagen släppte han ett nyförvärv i unge återvändaren Oscar Cederqvist, och just nu letar han med ljus och lykta efter en back. Vi ringde upp honom för att be honom summera säsongen, snacka lagbygge och framtid.

Du kan väl börja med att summera grundserien!

– Jag tycker den stundtals såg väldigt bra ut. Vi fick se mycket av det vi pratat om, en offensiv hockey. Många spelare har leveraret efter det vi förväntade oss av dem, så jag är nöjd.

Vi hade dock en svacka sedan vi blev klara för allettan, vad har du för förklaring till den?

– Egentligen bara att när man är klar för en alletta så tappar du de sista procenten för att leverera och då blir lagen där bakom för bra. Det är små marginaler i hockey. Jag vet att när vi är fokuserade så går vi inte ner oss så djupt som vi gjorde.

Vi måste snacka förstakedjan med, vilken leverans!

– Ja det måste man säga, alla tre gör det bra och kompletterar varandra bra. Wistén med sitt spelsinne och Lindén med sin skicklighet och hårda jobb och så stortalangen och frejdiga Oscar Tellström. Den kedjan har varit riktigt kul att se.

Jag vet att du ser mycket ettanhockey. Är det ettans bästa enhet?!

– Ja det är det, absolut! Jag skull inte byta ut den kedjan mot någon annan.

Hur ser du på leveransen från kedjorna där bakom?

– Jag har inte kollat statistiken så, men det blir nog så när man ha en kedja som varit så grymt bra att de där bakom framstår som lite sämre, men vi har ändrat lite i truppen för att försöka få ut lite mer ändå. Samtidigt som vi fått tillbaka lite spelare här, så vi hoppas få igång målskyttet i flera kedjor.

Jag tänkte du ska få utvärdera nyförvärven, med undantag av Tobias Sandberg som ju är gammal i gården ändå. Men vi börjar väl med Andreas Thelander!

– Det är en kille som gör det jättebra i match efter match. Otroligt fint med pucken, en smart spelare. Han har gjort det vi hoppats på och lite därtill, jag är jättenöjd med Andreas!

Jag som sett honom en hel del i Köping är kanske inte så överraskad över hans offensiva skills, men han är ju överraskande starkt defensivt med i mina ögon!

– Ja han är stor och stark och spelar smart över hela isen.

Då går vi vidare framåt och kommer till Johannes Jämsén!

– En jättego´ kille som inte fick ut det vi hoppats på, jag hade hoppats på lite mer offensiv kraft, han fick det inte att stämma riktigt så där valde vi att avsluta samarbetet.

Hur är det att ta de samtalen?

– Skittråkigt givetvis. Det är fina killar man har mycket kontakt med innan man sajnar och under tiden de är här för att se till att de trivs, och att sedan kasta ett sådant besked i ansiktet på dem är inte roligt alls. Men är man vald att göra det bästa för Mariestads lagbygge så ingår det att ta såna beslut, hur tråkiga de än är.

Vad var problemet, att han inte orkade driva en toppkedja?

– Nej vi ville ha mer kraft så yttrarna kunde fokusera mer på att hitta rätt ytor högre upp i banan och inte behöva börja så djupt ner.

Då går vi vidare till Joel Thulin?

En kille som kommit igång mer och mer och visar att han kommer bli den toppspelare vi eftersökte. – Han såg verkligen lovande ut, tyvärr var han lite skadad på slutet men är kry igen nu. Det ska bli spännande att se hur han funkar mot tufft motstånd varje dag, det är sådant motstånd han trivs emot.

Jag trodde han var mer en lirare och målskytt, men han är ju en riktigt hårt arbetande spelare med!

– Ja han är en otroligt smart spelare som jobbar stenhårt, de tuffa matcherna kommer passa honom jäkligt bra tror jag. Han är ett föredöme ute på isen, jobbar hårt, täcker nog nästan mest skott i laget, så han är otroligt laglojal med en offensiv uppsida.

Då har vi bara Vincent Reimer kvar…

– Vincent har kämpat hårt och skapat lägen, men inte fått den utdelningen han är värd. Sedan har han ändå gjort åtta mål, det är verkligen inte illa, men han hade kunnat göra ännu mer. Med det hårda jobbet han lägger ner så ska vi få honom att leverera under en alletta med.

Sedan har vi fått in ett nytt nyförvärv i Oscar Cederqvist, en kille som ansluter till allettanpremiären. Var i hierarkin sätter du honom?

– Det är svårt att svara på då han är så universal, han funkar på alla positioner och i alla typer av formationer. Han köper alla roller och blir på så sätt otroligt flexibel och användbar. Han kan spela både powerplay och boxplay, det är en nyttig spelare som vi hoppas tagit ännu fler kliv i Kanada med spelet framför mål och längs sarger, så att han blir ännu mer nyttig för oss.

Så det är inte en ersättare för Jämsén rakt av?

– Nej så är det, men hans namn var så intressant, sedan kan det bli en center med, men Oscar ska inte spela center, men han kan bli sista forwarden in.

Du fortfarande öppen för en center?

– Det tror jag inte, jag är nöjd med den besättningen vi har för tillfället. Nu har vi fått tillbaka Hugo (Pettersson) och André (Astley Rydberg) med och de ser båda riktigt bra ut, så just nu är jag lugn med forwardssidan.

Men en back är du på jakt efter?

– Ja det har jag tittat efter hela säsongen, jag vill bli lite bredare där och öka konkurrensen. Vi vill bredda för att vi ska vara starka när vi kommer in i den tuffa delen av säsongen. Ska vi gå långt så är det där vi behöver förstärka. Jag är nöjde med de spelare vi har i truppen, men det kan bli skador och annat och då behöver vi ha en bredd och det är det jag jobbar med just nu.

Finns det pengar kvar till en back?

– Ja det finns lite pengar kvar och vi har även en del externa finansiärer som kan hjälpa till, men jag gör inget som belastar föreningens ekonomi på ett negativt sätt.

När vill du ha en back på plats?

– Gärna till en allettanpremiär, men dagarna går och jag vill inte kliva in i något förhastat heller, det ska vara väl investerade pengar och rätt spelare, så vi runt laget ger det en så bra möjlighet som möjligt att gå långt.

En annan sak vi måste prata om är omskolningen av Anton Blomberg till back! Hur tycker du det gått för honom?

– Det har gått jättebra, han får ut mycket av sin smartness och spelskicklighet från backsidan, så jag är jättenöjd med hur han agerar. Sedan är det inte mitt beslut, utan det är tränarna som bestämmer hur de formerar laget, men det är nyttigt med en spelare som är flexibel.

Att en center blir back är ovanligt men förekommer, men att en ytter skolar om sig är rätt unikt!

– Ja men han sitter på många av de egenskaper en offensiv back ska ha. Stark skridskoåkning, ett vackert skott, smartness, inte bara med passningar utan han löser spelet bra överlag. Sedan behöver han fortfarande komma in i det när han ska stöta och inte, det får vi ha tålamod med.

Med grundserien i åtanke, vad är ett realistiskt allettanmål?

– Det får spelarna och tränarna sätta, men jag hoppas vi får ett så bra utgångsläge som möjligt inför playoff.

Är kvalserie det slutliga målet?

– Ja det var för länge sedan vi var där, nu är det dags. Men först och främst ska vi göra en bra alletta så vi har ett bra läge att gå till en kvalserie.

Av Krister Holm