Nolla direkt för Sandberg!

Tobias Sandberg fick hålla sin första nolla redan i första matchen i allettan, men ska sanningen fram så behövde han inte stå på huvudet särskilt mycket. Utespelarna såg till att han fick en väldigt lugn afton då de förlade spelet till anfallszon stora delar av matchen. Men samtidigt kan det inte vara lätt som målvakt att hålla fokus när man stå så overksam långa stunder. Och en nolla är en nolla och garanterar ju dessutom en seger. Hemsidan ringde upp Tobias så här dagen efter matchen för att höra hur han upplevde segermatchen mot Krif.

Vad tycker du om matchen?

– Jag tycker vi är det klart bättre laget i 60 minuter och mittenperioden är nog den bästa perioden i år. Där asfalterar vi dom och skapar massor med lägen, det enda är att vi inte gör fler mål, segermarginalen kunde blivit några till mål.

Jag upplevde att ni var otroligt påkopplade, en helt annan intensitet i allt ni gör i 60 minuter…

– Ja det håller jag med om. Vi pratade om vikten av de små detaljerna, att spela fysiskt och inte tappa puckar på fel ställen. Och vi gör precis det och ger varandra bra push i båset med när vi gör bra saker, så det var mycket som var bra.

En sak Ronny pratat mycket om är vikten av noggrannheten vid linjerna, att inte tappa pucken där, det funkade om inte klockrent så näst intill…

– Ja man blir hårt straffad om man blir av med pucken när man är på väg framåt, då blir det jobbigt. Så det handlar om att spela smart och vara kreativa på rätt ställen, det ser vi vid målen och även i övrigt vid anfallsspelet.

Fokuset imponerades jag av, det blir så himla lätt att man blir lite ”skön” när man är så överlägsna som ni var, men det blev ni aldrig…

– Ja vi pratade om det efter första att vi ska fortsätta behålla noggrannheten, och samma inför sista, att vara noggranna och döda deras eventuella momentum så vi inte ger dem lägen utan de ska behöva skapa dem själva. Men Blomberg har ett fantastiskt skottblock i andra bland annat, och strax efter gör vi 2-0,  och Simon Svensson har 3-4 skottblock i rad i boxplay i tredje, såna detaljer är otroligt viktiga, mål i något av de lägena och de hade kunnat få luft. Vi var noggranna och påkopplade i 60 minuter.

Det jag gillade med var att ni inte bara hamnade på utsida, ni tog er in på kassen med och visade på så sätt både stor fantasi och vilja.

– Ja vi kanske önskat fler mål, men pucken dansade framför deras mål massa gånger, deras målvakt låg och simmade gång på gång. Så vi utnyttjade kreativiteten vi har samtidigt som vi jobbade hårt.

Hur var din match?

– Svårt att säga att den inte var bra när man håller nollan. Samtidigt så var den lite svår, de hade någon två mot etta 1 tidigt, sedan hade jag inget att göra på länge och sedan något halvläge, det gör att det var svårt komma in i matchen. Men vi har bra kontroll på dem och jag får skotten i rätt lägen, så jag var stabil utan att jag behövde göra så mycket. Det är skönt med såna matcher med.

Önskar man sig en sån match som målvakt eller vill man gärna ha lite fler skott mot sig?

– Jag vill helst vinna så jag tar gärna få skott! Samtidigt var det lite svårt att komma in i det när man inte spelat på länge dessutom, men man fick mest stå och kolla och njuta av bra hockey. Men att få mycket skott mot sig är skönt så länge man inte släpper in dem, men med få skott öka ju chansen att vinna samtidigt så…

Vad tycker du om nyförvärven Oscar Cederqvist och Oliver Lexenbergs insatser?

– De gör en väldigt bra match. Bra fart, spelar noggrant, Lexenberg gör många bra saker, trots att vi inte tränat tillsammans. Cederqvist går in och fullföljer och tar pucken mot mål, så det var bra debuter av båda.

Vad är för detaljer i spelet ni gör bra?

– Att vi gör det vi pratat om: Att vara noggranna med pucken, att få ner puckarna, inga dumma pass in i mitten in i slottet. Vi spelade kontrollerat, spelade fysiskt men ändå disciplinerat, alla detaljer satt bra, och då blev det väldigt bra också.

En sak jag upplevde var att ni fullföljde tacklingarna på ett helt annat sätt än i grundserien…

– Ja vi har pratat om att göra livet jobbigt för motståndarna. Första tacklingen kanske inte är så jobbig men sjunde är det och då kanske man inte går in i så många närkamper sedan, så vi har pratat om det.  Det blir jobbigt fysiskt och mentalt att åka på mycket tacklingar.

Finns det något som kan bli bättre?

– Målskyttet. Vi har 40 skott och det är många som det ska vara mål på. Kan vi få in några fler är matchen avgjord tidigare så man slipper risken att de får in något så det blir stress. Så fler mål, annars mycket som var bra.

Vad säger du om inramningen!

– Vi upplevde att det var riktigt bra tryck under matchen, vi fick verkligen stödet av publiken. Särskilt under andra perioden där alla verkligen slöt upp och då blir det så att vi ville vi fortsätta trycka på, snabbt ner och hämta den och så mala på igen. Det betyder väldigt mycket för oss.

Hur gärna har du ny match snart?

– Det hade varit skönt med en match snart igen när man gjorde en så bra insats. Samtidigt är skönt att ta nyårsledigt med seger och få göra några extra träningar.

Härnäst väntar derby den 5/1. Ni förlorade senast, vad har du för tankar inför kommande match?

– Ja det är inte på den förlorande sidan man vill vara. Men kan vi spela lika bra som igår kan det bli väldigt roligt. Så hoppas vi på fullsatta läktare så blir det ännu roligare att vinna.

Vad måste ni göra då som ni inte gjorde senast?

– Att vi inte ska ge dem lägen gratis. Vi var väldigt givmilda i egen zon senast, slängde puckar bakom ryggen och annat så vi gav dem lägen, då är de skickliga, det är de.

Av Krister Holm

Foto: Sofie Alexandra Kitteröd