Spelar vi som senast kommer Skövde få det svårt!

Mariestad Bois stod för en imponerande insats i allettanpremiären mot Krif, en match man till slut vann med 3-0, men där siffrorna kunde varit betydligt större. Men imorgon väntar en helt annan typ av motstånd när det är eviga trätobroderna Skövde IK som ska betvingas. Ett Skövde där Bois vunnit mycket på bortaplan mot det senaste, men där man faktiskt har fem raka förluster mot på hemmaplan! Bois tränare Ronny Helander har dock planen klar och är övertygad om att imorgon så tar den förlustsviten slut. I alla fall om man kommer upp i samma nivå spelmässigt som senast mot Krif. 

Vi börjar som vanligt med senaste matchen vilken också var den första allettanmatchen. Där blev det seger mot Krif med 3-0 efter en imponerande insats!

– Absolut! Jag tycker vi genomför matchen på ett väldigt bra sätt. Vi är det spelförande laget och ganska dominanta hela vägen.

Vad gör ni bra?

– Vi har fart, intensitet och gör saker snabbt. Vi levererar puckar snabbt och har ett bra driv i allt vi gör. Vi är kreativa i anfallszonen och involverar samtliga fem spelare och får bra snurr där. Det var detta vi ville se, andra halvan av höstserien var inte bra, men nu såg man på killarna att allettan var igång, de var påkopplade på ett helt annat sätt. Vi var intensiva, och sätter presspelet så de inte får luft under vingarna och vänder spelet snabbt, nej det var mycket som var bra.

Du pratar fart, men jag tycker också att ni snäppade upp fysiken ett par snäpp jämfört med grundserien!

– Ja absolut, och det är också en del i grejen, att kommer vi i fart ska vi inte svänga undan utan vara där och fullfölja. Det behöver inte vara stenhårt, men det suger musten ur spelarna om man kör på dem, det tar på orken på dem. När det klaffar så är vi svåra att möta.

Då kommer ju naturliga frågan: Varför har ni inte spelat så här hela tiden?

– Man önskar det skulle se ut så här en hel säsong, men vi har haft lite skador och sedan har matcherna inte gällt så mycket, och då har vi inte fått fram det vi kan. Men jag vill inte älta bakåt utan titta framåt. Förhoppningsvis kan vi se lika bra hockey framöver, kan vi spela så här blir vi jobbiga att möta. Det såg ut precis som jag och Peter önskade. Vi var lite osäkra på matchformen då det var länge sedan vi spelade match, men det visade vi direkt att matchformen var där.

Två andra nycklar som jag tycker är värda att ta upp är dels att ni inte nöjde er med att spela på utsidan utan hela tiden ville in på insidan med, dels att ni trots ett stort övertag aldrig tappade fokus och började lattja hockey, utan ni spelade otroligt bestämt hela matchen!

– Ja pratat om att vi måste ta oss in, och när vi tittar på matchen efteråt så kan vi se att i stort sett varje gång vi lägger puck på mål är det vi som tar eventuella returer. Vi fick med backarna i anfallsspelet med, och fick bra snurr på så vis, två av målen kommer när backarna fyller på och vi kan spela över på spelare på bortre. Och utöver målen har vi väldigt många kvalificerade målchanser med. Men vi har många duktiga och kreativa forwards som skapar mycket framåt, men även backchecken var otroligt bra, vi lät dem inte komma till några spelvändningar. Så det var mycket som var bra och lite vi behövde trycka på efter matchen.

Ska vi snacka boxplay och powerplay med så gjorde ni mål i powerplay och nollade boxplay…

– Ja vi skapade en hel del lägen i powerplay, och reder ut boxplay på ett riktigt bra sätt med, så de delarna i spelet klaffade de med. Sedan har vi haft många spelare borta så vi har inte kunnat träna in formationerna där riktigt, men nu har det anslutit spelare och vi har fått spelare tillbaka, så nu är det konkurrens om platserna. Det märker man också på träningarna efter jul, det har sett otroligt piggt ut på träningarna!

Vi hade två nyförvärv med i matchen: Oscar Cederqvist och Oliver Lexenberg. Vad är dina första matchintryck av dem?

– Det är två bra killar som kommer in och gör det bra. Lexenberg är rejäl i defensiven och plockar sin gubbe. Cederqvist är väldigt speedig och har några bra skott, men jobbar också hårt och har några skottblock dessutom, så de gör det bra båda två tycker jag. Sedan kommer de komma in i det ännu mer med lite fler träningar i benen.

Nu väntar ett otroligt hett derby imorgon, vad har du för tankar och känslor inför det!

– Det är alltid kul med derby, det är en väldigt speciell match som kryddas lite extra med derbykänsla, alla vill ju vara storebror. Det kommer bli mycket publik och bra tryck i hallen, så visst betyder det lite mer än de tre poängen imorgon.

Enligt uppgift så har vi fem raka förluster i Mariehus arena i derbysammanhang, varför har vi så svårt att vinna hemma?

– Är det så så är det något vi ska ändra på imorgon! Vi vill aldrig förlora ett derby, så då är det på tiden att vi vinner! Det handlar om att lägga känslorna på en bra nivå. Kan vi kopiera insatsen från senast så blir det svårt för dem att slå oss. Samtidigt är det lite extra med derby, det blir lite extra adrenalinpåslag, men vi har några rutinerade killar som varit med förut så jag är inte orolig inför morgondagen.

Något de skadade er i förra hemmaderbyt med var deras omställningsspel där de var oerhört snabba och där de vann kamperna inne i slottet. Hur ska ni göra för att komma till rätta med det?

Dels gäller det att inte bli av med pucken på fel ställen, sedan måste vi vara rejäla i försvarsarbetet, vi var otroligt mjuka senast och lät Skövde få för bra lägen. Men det har vi pratat om och Krif senast hade väldigt svårt att ta sig innanför oss, så det handlar om att vara rejäla. De gillar ha spel i anfallszonen, så det handlar om att få stopp på deras spel, att snabbt komma ut och sätta stopp, och sedan själva ställa om, där är vi starka. Vi har många kreativa spelare som kan slå sin gubbe i anfallszonen och vara starka på puck så kan vi flytta ner spelet dit så kan vi köra dem trötta. Men det handlar om noggrannhet och inte tappa puckar i fel lägen, så vi inte får vändningar mot oss, utan få ner den djupt och jobba därifrån, då får de jobbigt mot oss.

Hur ser skadeläget ut? Senast saknades Simon Eriksson och Johan Frick, är de tillbaka?

– De är tillbaka, men Hugo Pettersson är sjuk och spelar inte imorgon. Men Frick är tillbaka och Simon får dra på sig matchtröjan igen. Man önskar ju att man skulle ha alls spelare spelklara någon gång, men nu saknas det bara en så det får man vara nöjd med, det var ju 6-7 spelare borta stundtals i höstas, då blir det jobbigare. Vi har bredden att ha någon borta med, även om man önskar alla var med hela tiden.

– Simon kliver in istället för Hugo i fjärdekedjan. Tredje funkade så bra senast så jag vill ge dem chansen igen. Vi har en bra bredd med många alternativ, men alla enheter spelade bra senast så vi behåller de så mycket vi kan, så Simon kliver in på Hugos plats som sagt.

Av Krister Holm