Ronny inför Dalen borta

Bois inkasserade sin första förlust när man förlorade en mycket välspelad och jämn tillställning senast borta mot Vimmerby i söndags. Men laget får chans att komma upp på vinnarspåret igen redan imorgon, då man åker till Norrahammar för att möta överraskningslaget Dalen. Hemsidan ringde upp Bois tränare Ronny Helander för att höra hans ord inför matchen.

Det blev förlust med 4-3, var det första perioden som saboterade lite (underläge 3-1)?

– Ja delvis kanske men vi var ändå tillbaka efter andra. Den första är inte den bästa perioden. Men jag har sett om matchen, och det är en riktigt bra hockeymatch mellan två bra lag som gör det bra i anfallszonen speciellt. Då blir vi straffade på några misstag i första, vi tappar någon gubbe och det blir styrning och även någon skymning, så ingen superstats i den första. Men vi går in och pratar om att matchen avgörs sista 10, så då ska vi sätta oss i ett läge för att vinna. Vi snäppar också upp i den andra och blir noggrannare och har lika inför sista perioden. Och innan de gör sitt 4-3 finns det chanser åt båda håll, stolpskott och andra bra lägen med, men sedan får de 4-3 och vi har inte riktigt drivet på slutet. Sedan skulle vi haft en femma med oss med, istället får vi en tvåa och sedan blir det stressigt på slutet. Vi måste få ett break där, det får man ta lärdom av. Vimmerby försvarar sig väl på slutet. Det var surt att förlora, men det kommer vi göra, men det är en generellt en riktigt bra hockeymatch. Vi kommer inte gräva ner oss, för vi gör inte någon dålig match, jag är nöjd med vår insats, inte med förlusten, men med insatsen. Sedan går det i hög fart hela tiden, då kommer misstagen. Det var misstag åt båda hållen, men de drog det längsta strået denna gång.

Du bytte målvakt inför andra perioden, hur gick tanken där?

– Vid 3-1 så får man en känsla, visst hade kanske Isac velat ha den, men det är sånt som händer, men jag fick en känsla att jag skulle byta, att ge en väckarklocka till laget. Det är det eller vaska om i femmorna man kan göra, men jag kände inte det var läge för det. Vi fick också en effekt av det och vi tog ikapp.

Om du ska lyfta fram någon eller några spelare efter matchen, vilka skulle det vara?

– Jag skulle vilja lyfta boxplayspelet, det var otroligt uppoffrande. Vi har spelat väldigt bra boxplay under de här matcherna i allettan, det finns de som skulle täcka skott med ansiktet om det behövdes. Manne täcker öppet mål och Simon Svensson täcker skott och får jätteont men täcker skott direkt efter igen. Det kan vara lika mycket värt att täcka ett skott som att göra mål. Där har vi steppat upp och special teams har överlag varit bra. Vi ligger på 33% i powerplay även om vi inte varit nöjda med alla, och vi har 100% i boxplay.

– Nu väntar Dalen imorgon, ett lag som inledde allettanspelet med tre raka segrar. Är du överraskad över deras framfart?

– Ja enligt expertisen skulle de inte ha tre raka, men jag vet att det är en jämn serie och de har tagit några skalper här. Vi har mött dom under ett antal år nu, så vi vet att de är ett bra lag, så jag är inte så överraskad ändå. De har ett bra och homogent lag som jobbar jäkligt bra ihop.

De spelar också väldigt fysiskt, kan vi förvänta oss en fysisk match imorgon?

– Ja de brukar bli jämnt och tufft och vara mycket känslor inblandade. Det gillar vi, när det blir lite tuffare och vi kan visa att vi står upp fysiskt med, så det lär bli en batalj. Vi måste göra det vi är bra på, och stå upp fysiskt.

De har varit väldigt svåra att göra mål på, vad blir nycklarna där?

– Det handlar om att komma till avslut i förstavåg innan de ordnat upp sitt försvarsspel, och sedan om vi återerövrar pucken och etablerar anfallsspel så måste vi jobba hårt för att ta sig in centralt framför mål och göra vad som krävs för att trycka in den.

Hur ser skadeläget ut?

– Hugo och Lukas Larsson saknas fortfarande och dessutom saknas tyvärr Joel Thulin, som fick en smäll med hjärnskakningssymptom, så han måste vila. Däremot så är det positiva besked om Lukas, han är inte med imorgon men kan troligen vara tillbaka på fredag.

Innebär det att Alex Fält får kliva upp från juniorerna?

– Ja det stämmer. Han såg pigg ut och kör väldigt bra på träningarna. Han är skridskostark och stark på puck, så han ska bli spännande att se imorgon.

Går han in på Thulins plats?

– Nej vi ändrar om lite. Oscar Cederqvist går in med André Astley Rydberg och Vincent Reimer, Simon Niska spelar med med Carl-Johan Gustavsson och Simon Eriksson, och fjärde blir Herman Lundin, Andreas Axelsson och Alex Fält.