Avstämning med sportchefen!

Carl Johansson har haft en hektisk säsong, där han under säsongen plockat in spelare som Simon Eriksson, Oscar Cederkvist och Oliver Lexenberg, men på slutet så har även ett par spelare lämnat i form av Simon Niska och Filip Stenlund. Vad är bakgrunden till dessa avhopp, vad har han att säga om dagens insändare i Mariestadstidningen och hur ser han på lagets spel så här långt och i framtiden? Läs dagens avstämning med Bois sportchef!

Om vi börjar med att konstatera att två spelare har lämnat, hur kommer detta sig?

– Om vi börjar med Simon Niska så är det en ung spelare, född -04, och där har han och jag bollat om vad vi tror är hans bästa val för framtiden, och där har vi sett till hans bästa bara, och inte tänkt något på klubben egentligen, Och där ser vi att han får en bättre utveckling i Grästorp där han kan få en större roll. Det är ett beslut som Simon tagit, men han blir kvar och spelar juniormatcherna som är kvar, efter hans önskan, så det är inga hard feelings mellan oss alls, utan det är vad vi tror är det bästa för honom just nu.

Om det krisar med spelare, kan han komma tillbaka då?

– Nu har Grästorp velat ha en spelare, så det får vara lite på Grästorps premisser med. Vi kan inte gå in och köra över dem, men visst finns den möjligheten. Det finns inga stängda dörrar, men just nu är han i Grästorp för att utvecklas så bra som möjligt där.

Då går vi vidare till den andra, Filip Stenlund, som tyckte han fick bristande speltid, men visst har han ändå spelat en hel del?

– Ja det tycker jag med, men det är så där ibland, att ibland är motivationen inte på topp och då blir det jobbigt att vara en bit ner i hierarkin. Det är tråkigt, men jag respekterar hans beslut, det är trist, men det är så det är.

Kom det som en överraskning för dig med?

– Ja det gjorde det lite faktiskt. Men Stenlund är ingen kille som gnäller, han kör och krigar, men kände till slut att motivationen var för låg, så det kom som en överraskning för mig. Sedan förstår jag att det kan vara jobbigt att vara på gränsen till att få speltid, men det är så det är när bäst lag spelar.

Är det faran med att ha den bredden vi hade?

– Krasst sett så hade vi ingen bredd, vi var rätt känsliga innan vi tog in Lexenberg. Man får nästan budgetera i en trupp att man har en skadad, och har du inte det så har du 8 backar, men det är svårt att veta i förväg.

Då kommer vi in på en fråga som tangerar detta. I dagens Mariestadstidningen så kunde man läsa en insändare att han efterlyste fler egenfostrade spelare i laget. Har du någon kommentar till det?

– Jag kan förstå skribenten på ett sätt, men för att försvara föreningen och mig själv så är jag faktiskt stolt över laget vi har på den nivån vi är på. Vi har ett stort intresse i staden runt laget, och det finns ingen anledning till att bryta trenden vi har, att vi kan ge våra supportrar att det spelas viktiga matcher i slutet av säsongen samtidigt som vi har våra egna spelares namn på tröjan. Jag kan tycka att det är märkligt att skriva insändare om det när det bara är en spelare som lämnar, det ger en felaktig bild av föreningen och det framgångsrika och hårda arbete vi bedriver med ungdomar och juniorer. Vi som är insatta vet att vi ligger topp 5 vad gäller egenfostrade spelare i ettan, och vi ligger ännu bättre till om man räknar de som gått i vårt hockeygymnasium. Visst hade jag helst haft 20 egna produkter i laget och samtidigt varit ett topplag, men där är vi inte nu och kommer antagligen inte vara heller. Det finns inget lag i toppligorna som har bara egna spelare, i SHL finns det max en, och även de satsande ettanklubbarna har knappt en enda, som Hudiksvall, Väsby, Karlskrona och så vidare. Vi har flera och nämns ändå i samma andetag som dessa storheter. Vi är med i toppen tillsammans med Skövde. Men visst vill man alltid ha mer. Samtidigt kan man ju ställa sig frågan om man kan låta alla få spela a-laget 3-4 år då blir det ganska snabbt ett fullt lag. Nej jag tror på att ha mixen av egna spelare, så man kan gå och titta på ”grannes pojk”. tillsammans med spets som ger lite extra snack och hausse kring laget. Det ska var något ärofyllt att dra på sig a-lagströjan, inget som det är garanti på. Det blir en morot för alla ungdomar att ha chansen att spela i ett bra lag, bara man krigar och ger järnet. Det är också den väg jag fått styrelsens och föreningens medlemmar uppdrag att jobba efter. Att bygga ett lag som både ger de egna chansen, samtidigt som vi är ett lag som lockar att spela i och för på grund av att vi är med och slåss med de stora, fast med egna killar i laget då.

Nu närmar sig transfer deadline, den 31/1 så ska alla övergångar vara gjorda. Lite ni ersättare för de som lämnat?

– Jag sitter lugnt i båten, jag tror stenhårt på laget vi har och att vi kommer få ihop laget och utmana på allvar med det vi har. Sedan kan det hända saker på vägen som gör att jag ändrar mig, men i nuläget är jag nöjd.

Tidigare har du plockat in en tredjemålvakt för att säkra upp den positionen…

– Det gjorde jag inte förra säsongen. Vi har nu haft en annan rollfördelning, nu har vi två riktigt starka målvakter, blir båda skadade så får vi ta upp en junior som vi brukar göra när vi får skador.

Vi har ju inte pratat sedan innan allettan drog igång, men vad säger du om laget insatser så här långt?

– Det har varit upp och ner, just nu på väg upp så jag är nöjd med hur det ser ut nu. Det ska bli en rolig vecka med två bra matcher, sedan har halva serien gått och det ska bli spännande att se var vi befinner oss då.

Finns det några spelare du vill lyfta fram?

– Jag tycker att det är många som varit bra, det är svårt att plocka fram någon enskild. Det blir lätt att bara tänka på senaste matchen då Joel Thulin och Vincent Reimer var suveräna, men över tid så har alla varit bra och gjort sina bra matcher, och jag måste säga att det är en fantastisk grupp och jobba med.

Om jag tycker att det sett riktigt bra ut offensivt men kanske lite ihåligare defensivt så här långt, håller du med då?

– Egentligen inte. Det är lätt att peka på Halmstadsmatchen att där släpper vi mycket mål, och att vi sedan vinner mot Tranås i en en svängig, målrik och rolig match. Man ärligt talat så skiter jag i om vi släpper in många mål, bara vi gör fler framåt. Det var något vi sa inför säsongen med, att vi kommer släppa lite fler mål med det här spelet, men det viktiga är att vi gör fler mål än motståndarna.

Då ska vi kika framåt, var står ni när serien summeras?

– Att vi är högre upp ändå, det är en rimlig målsättning.

Inför allettan så satte ni målet att komma trea, är det fortfarande realistiskt?

– Det är det absolut!

Av Krister Holm