Ronny inför bortaderbyt!

Imorgon väntar en grymt viktig sexpoängsmatch då Bois åker till Skövde för att möta derbyrivalen. Båda lagen behöver poäng, och båda lagen lär ge allt de har för att erövra dem. Det lär med andra ord bli en kampfylld och spännande match, något som även Bois tränare Ronny Helander tror och hoppas på. 

Det blev förlust mot Visby borta senast med 2-1, tankar om matchen?

– Det är surt, jag tycker vi steppar upp försvarsarbetet och låter inte Visby skapa så många farliga chanser. Men så får de ett snöpligt 1-1-mål, hur den nu kommer in vet jag inte. Sedan får de grepp ett tag, men sedan steppar vi upp och jämnar ut spelet men så gör de ändå ett sent avgörande med 2-1 med 1½ minut kvar. Med så kort tid kvar är det svårt att hinna med någon anstormning. Det är snöpligt att förlora med uddamålet med så lite tid kvar.

Jag tyckte mig kunna se att ni ändrat spelsätt till ett betydligt mer cyniskt spel, med mer chippa ut och spela enkelt. Är det något ni pratat om?

– I grunden har vi inte det, men det handlar om att vara noggranna i allt man gör. Får man ett pass i fickan och man får en gubbe på sig och inte är säker på att det finns ett pass in i mitten mot centern så får man värdera och kanske spela enkelt sarg ut för att inte fastna. Sedan saknar jag lite tryck i åkningen när vi ska sätta press, vi har det några gånger, men blir lite för ofta som man blir för ensam i pressen. Sedan får de tryck och då blir det att man slår pass på forward som får en back som pinchar så man får chippa ut så de får puckinnehav. Sedan när man tappar självförtroende så tar det lite tid i besluten och då försvinner de enklare alternativen, så funkar hockeyn.

Jag lyssnade på Karlskronas sändning mot Tranås, där expertkommentatorn Mikael Kurki beskrev det som att KHK saknar självförtroende, och då blir allt mycket svårare, till och med täcka skott, då blir man som en ost med hål i istället för den mur som man är när man har självförtroende. Saknas det lite självförtroende i laget skulle du säga?

– Ja så är det, när man förlorat lite så är inte självförtroende på topp, då är det puckar som smiter förbi som du beskriver. Men det finns inga genvägar, det är bara att fortsätta tro på sig själv och jobba ännu hårdare. I självförtroende så finns det givet val när du får pucken, men med mindre så tvekar du och då försvinner det alternativet. Kommer segern så kommer självförtroendet, då lossnar det. Visst förtjänar man medstudsar, men ibland har man dem emot sig med trots att man jobbar hårt.

Är det en svår avvägning, hur mycket man ska trycka på saker som måste göras bättre, i och med att det kan försämra självförtroendet?

– Ja man tar upp lite grejer som vi behöver göras bättre, men man måste även ta upp bra grejer i videogenomgången efter matcherna. Det handlar om att ha en balans. Men jag upplever att det finns en tro och glädje i laget, så vi ska se till att vända på skutan. Vi ska vinna redan imorgon och får vi sedan självförtroende blir vi livsfarliga.

Finns det någon spelare att lyfta i Visbymatchen?

– Alla gör en stabil insats, men Aronsson får mycket istid och gör det bra. Herman (Lundin) och ”Adde” (Andreas Axelsson) gör det bra i boxen. De tar pucken över röd och lyfter ner, den linan gjorde en bra match, de kanske inte gör flest mål, men gör jobbet som krävs, så de ska ha plus i kanten.

Nu väntar derby imorgon, känslor inför det?

– Derbyn är alltid roliga att spela och ju längre in desto mer gäller det imorgon, så det ska bli skitkul!

Det är en klassisk sexpoängsmatch!

– Ja absolut! Nu är vi i ett läge där vi kan släppa ner axlarna, det är vi som jagar, så då ska vi inte spänna oss. Vi ska jobba hårt och gå för det. Som läget är nu är vi i behov av poäng och tar gärna tre poäng imorgon.

Vad tror du om matchbilden?

– Jag tror och hoppas det blir derbykaraktär med mycket känslor utan att det går överstyr. Vi vet hur Skövde gillar spela, att slå om snabbt. Så vi måste vårda pucken och ha långa anfall, men även ta fler avslut, ta in pucken mot mål tidigare, att ta in pucken mot mål och vara på plats för att på så sätt skapa många situationer, för då gör man mål på dem till slut.

Hur ser skadeläget ut, jag tänker främst på Jesper Lindén och Roman Semjonov?

– Roman gick sin första träning för fullt idag, men kommer inte spela imorgon, han behöver några träningar till. Men annars är vi skadefria. Visst finns det lite skavanker men så är det vid den här tiden på säsongen.

Vad har Semjonov gjort för intryck så här långt?

– Han ser spännande ut. Sedan var detta första fullkontaktträningen, men det syns att det finns mycket kvaliteter. Förhoppningsvis är han i matchspel nästa vecka. Han har ju erfarenhet och rutin och spetsegenskaper, så det ska bli spännande.

Då avslutar vi med ett matchtips!

– Vi tar med oss tre poäng hem i bussen!

Av Krister Holm