Ronny inför kvartsfinal 1!

Det blir en spännande utmaning för Bois i kvartsfinalspelet, det är nämligen den stora favoriten i ettan inför säsongen, Väsby, som står på andra sidan. Imorgon spelas den första matchen i fem-matchersserien, och hemsidan ringde givetvis upp Bois tränare Ronny Helander för att höra hans tankar inför kvartsfinalen. 

Det blev Väsby som motståndare i kvartsfinalen, vad har du för spontana tankar om det?

– Att det ska bli kul att möta ett nytt lag, jag ser fram emot att åka upp imorgon och ta sig an dem.

Var det väntat?

– Jag anade väl att vi skulle vara bland de tre sista, och då var det KHK, Väsby och Dalen att välja på, och när KHK valde Visby så anade man att det skulle bli Väsby, men det är alltid spännande med valen.

Valen gjordes så sent som igår, så det var kort varsel, har du hunnit förbereda dig?

– Jag har sett ett par matcher och hört mig för med några insatts, så vi har en bra uppfattning vad vi kommer möta.

Vad är det för lag?

– Ett skickligt lag med många kvaliteter. De är duktiga offensivt och släpper inte in så mycket mål heller. Det är ett homogent och erfaret lag vi ställs inför. Det ska bli sjukt spännande och kul att möta dem, de var topptippade inför säsongen, och det var vi med, och då måste man vara beredd att slå alla lag, det ska bli en häftig utmaning.

Nu har ni haft en veckas uppehåll hur har du utnyttjat det?

– Vi tog ledigt torsdag-fredag, vi har haft många långresor på slutet så vi tog ledigt två dagar och fick återhämtning. Sedan har vi tränat bra i tre dagar här, så vi är så väl förberedda vi kan vara inför playoff.

Vad har ni slipat på?

– Vi har slipat på grunderna, men också växlat upp i kampmomenten. Man måste ha koll på motståndarna, men framför allt handlar det om att ge järnet och att göra det vi ska göra på isen. Vi kan inte anpassa oss efter vad de gör, vi är vassa när vi spelar vårt spel, så det har varit mycket fokus på den egna prestationen. Sedan har vi koll på Väsby och vet vad vi behöver tänka på, men det viktigaste är att ta kampen, för det kommer vara fysiska matcher med mycket kamper och ju mer kamper man vinner och ju mer rätt man gör desto troligare är det att du går segrande ur matcherna.

Nu blir det matcher två dagar i rad, tänker man på hur man matcher laget då?

– Ja visst blir det speciellt, men vi är tränade för att klara detta och det är så det ser ut i slutspel. Det handlar om att ta hand om kropparna mellan matcherna för att orka, sedan kan matchsituationer få avgöra hur man matchar, vissa justeringar kommer man göra, men det handlar om att vinna tre matcher. Vi har varit i slutspel åtta säsonger i rad, så vet hur vi ska göra under och mellan matcher för att vara så fräscha som möjligt.

Skadeläget, hur ser det ut?

– Vi är fullt friska så vi är ordinarie utöver Simon Svensson som är avstängd.

Apropå avstängningar: Nu åkte Simon Svensson på tre matchers avstängning för en grej som hände när matchen var avgjord, för inte länge sedan var det Simon Eriksson som gjorde samma sak. I mina ögon är det odisciplin, vad har du att säga?

– Ja definitivt var det otroligt onödigt att göra i de skedena av matcherna. Men ibland brinner det till, jag är säker på att båda önskar att det var ogjort, men det är sånt som händer. Ibland händer saker man inte borde gjort. Det är inte mycket att göra något åt, visst pratar vi om det efteråt, för det skadar ju både de själva som spelare och laget, och det vill ju ingen göra.

Innebär det att ni åker upp med sex backar, eller är William Sundberg med upp?

– Nej vi åker upp på sex backar och 13 forwards, men vi har möjlighet att ringa in Sundberg och Alex Fält ifall det skulle behövas.

Vad tror du kommer avgöra?

– I grunden är det två skickliga lag, så dels disciplinen, för båda har vassa powerplay, dels det hårda jobbet. Det åks mycket skridskor från båda lagen och det kommer bli mycket kamp, då handlar det om att vinna slagen där ute. Även om du inte gör din bästa match så ska du ändå vara med och göra ditt yttersta du har den dagen, det handlar om att vara med när det summeras. Nu är det så tajt att det handlar om special teams, minimera misstag och att vinna insidan. Sedan är det ett kollektiv som ska göra det, men ens bästa spelare måste vara som bäst, vi har spelare med hög kvalitet och i slutändan så handlar det om att de behöver vara den avgörande procenten. Sedan måste alla göra sitt jobb, men av egen erfarenhet så handlar det om att målskyttarna måste göra målen och målvakterna måste stänga igen.

Apropå målvakter, är Isac Ohlsson spelklar igen?

– Ja det är han.

Nu är det bäst av fem matcher, innebär det att bästa laget vinner då?

– Ja det är ju så, bäst av tre är det lite mer slumpartat, men bäst av fem talar mer för att det bästa laget vinner.

Vad tycker du att ni har för kvaliteter som gör att det blir ni som går vidare?

– Vi har en spetsig offensiv som är svåra att försvara emot, vi har även ett special teams som är bra. Så det kan tala till vår fördel.

Av Krister Holm

Foto Sofie Alexandra Kitteröd