Bois värvar toppcenter från Karlskrona!

Med landslagsmeriter från såväl U17 som U18-landslaget och med 16 SHL-matcher på kontot så är Bois senaste nyförvärv, Linus Lööf, en ovanligt meriterad 22-åring för nivån. Senaste två säsongerna har han tillbringat i topplaget Karlskrona, men nu väljer den spelskicklige centern alltså att vända närmare hemmet i Värmland och skriva på för Mariestad, en värvning gjord i samarbete med Hemtrevligt i Skaraborg. 

Linus Lööf, hur känns det att ha skrivit på för Mariestad Bois?

– Det känns riktigt bra att ha det klart, och att efter lite snack ha bestämt sig för Mariestad.

Hur kommer det sig att det blev Mariestad till slut, vad jag förstod så ville Karlskrona ha kvar dig?

– Jo de ville ha kvar mig, och jag hade snack med flera andra klubbar med, men man måste känna vad som känns rätt och efter mycket snack med Mariestad så kändes det helt rätt till slut. Det var flera faktorer som spelade in, men det främsta är att jag tror att jag kan utvecklas bäst Mariestad. Jag tycker Mariestad spelar en rolig hockey som jag tror passar mig och mitt spel, och jag känner att jag kan ta nästa steg i min utveckling där. Jag hoppas på att få en stor roll och då kändes Mariestad riktigt bra, och med laget vi har med så hoppas jag att vi också går långt.

Beskriv dig som spelare!

– Jag är en spelskicklig center som kan axla alla roller, men jag kanske främst vill vara en offensiv och kreativ spelare som kan servera pass och även göra en del mål. Jag kan spela powerplay, men också boxplay, så jag hoppas på att få så mycket istid jag kan, och hoppas som sagt var få ha en ledande roll i laget.

En sak man märker när man tittar på din statistik är att du steppar upp när det blir slutspel, hur kommer det sig?

– Så har det alltid varit sedan jag varit liten, att jag alltid varit som bäst i slutet av säsongerna. Det är ju då matcherna är som roligast, när det står som mest på spel så vill man kliva fram och göra skillnad.

Vad är dina höjdpunkter i karriären så här långt?

– Att få testa på spel i a-laget med Färjestad och Växjö var givetvis riktigt roligt (Linus har 11 matcher i Färjestad och 5 i Växjö, red anm). I Färjestad var det under coronaåret så då var det tyvärr ingen publik, men det var det ju i Växjö. Men det var kul och lärorikt att spela seniorhockey på högsta nivå.

Vad har du för ambitioner med hockeyn?

– Jag vill uppåt i seriesystemet, sedan får man ta det steg för steg, det är inte alla som kan gå från ettan raka vägen upp till SHL. Man får börja med att göra en bra säsong här i Mariestad kommande säsongen, så kanske man kan ta klivet upp en nivå, för det är klart man vill uppåt.

Vad hade du för roll i Karlskrona?

– Där hade jag en ledande roll med mycket speltid i alla moment. Men jag vill ha ut mer av mig själv än vad jag fick ut under säsongen. Sedan var den lärorik och så, för jag hade en bra roll och fick spela mycket, så det finns ändå mycket man kan ta med sig.

Vad vet du om Mariestad?

– Inte så mycket, jag bor inte långt ifrån (Linus bor i Karlstad), men jag har inte stannat där, utan mest åkt förbi.

Vad förväntar du dig av säsongen?

– Jag har höga förväntningar både på laget och mig själv, personligen vill jag göra min bästa säsong. Jag har en bra känsla i kroppen och Mariestad har något bra på gång också, de går långt i slutspelet, och det lockar. Så jag ser fram emot en lång säsong!

Känner du någon spelare i laget?

– Nej men känner igen spelare man mött, som Kevin Engvall till exempel, det är en jäkel på att åka skridskor det!

Du är ju center, vad tror du passar dig bäst att ha som yttrar bredvid dig?

– Jag har gärna en ytter med bra spelsinne så man kan hitta lite fina kombinationer, men även någon skridskostark och hård som kan vinna mycket puck, så det blir en bra mix av det.

Hur tillbringar du sommaren?

– Jag ligger och solar och äter glass, haha! Nej men vi är en grupp som kör tillsammans här i Karlstad så man får tävlingen i träningen med, så vi kör hårt så kan man sola efter sedan.

När flyttar du ner?

– Jag vet inte exakt, men den 5/8 så är det återsamling så då måste jag vara där i alla fall som senast.

Sportgruppen om värvningen:
”Linus kommer de senaste två säsongerna från Karlskrona där vi fått upp ögonen för honom. Han är en mogen och stabil spelare som man kan lita på i alla spelformer. Linus började som ytter, men efter att han flyttades in och fick spela center lyftes hans spel ännu mer, och det är där vi tror att vi kommer ha Linus som en viktig kugge i vårat lagbygge. Vi i sportgruppen är otroligt nöjda och glada över att Linus väljer att komma till Mariestad för att fortsätta sin utveckling!”

Linus på eliteprospects

Av Krister Holm

Till sist:

Hemtrevligt i Skaraborg har tagit fram ett perfekt erbjudande för dig som BoISare! Boka ett hemstädabonnemang och få 500kr rabatt, varav 250kr går direkt tillbaka till BoIS!*
Kontakta Hemtrevligt i Skaraborg på 073-041 99 02 alternativt [email protected] och uppge att du vill stötta BoIS med ditt städabonnemang.
* Detta gäller om du bokar ett abonnemang på minst 3 timmar varannan vecka. Gäller vid första städtillfället