Ordförandens utvärdering
Utvärderingarna rullar vidare. Sista man, eller rättare sagt kvinna, ut är Bois ordförande Malin Ohlsson. Hon ger sin syn på hur föreningens alla delar skött sig under säsongen.
Hur har säsongen varit?
– Jag tycker det generellt varit en väldigt bra säsong för föreningen. VI har hittat stabila strukturer att jobba efter, och har ett fint samarbete mellan olika delar i föreningen: Ungdom, junior, a-lag sportgrupp, kansli och styrelse. Vi är EN förening. Vi har haft en bra säsong ekonomiskt med ekonomi i balans och vi har hittat vägar att ha kontroll på inkomster och utgifter, det känns tryggt och bra. Vi har också en dynamisk förening med många eldsjälar och stort engagemang runt om i föreningen. Vi har återkommande möten där vi lyssnat in medlemmar, föräldrar, spelare och ledare för att vi ska gå i takt. Och det är en styrka i föreningen att vi har en så bra dialog med varandra. Jag tycker också det varit fint att se hur en sportgrupp med flera en kunnat axla ansvaret och fått ett bra samarbete mellan sportgrupp-styrelse-klubbchef, där vi kommit överens om att tillsammans skapa förutsättningar för att fatta kloka beslut. Sedan har vi ett arbete på gång framåt där vi har pratat mycket om de stora tankarna. Framför allt på juniorsidan. Där var vi inte var riktigt nöjda med J20:s framfart, där måste vi arbeta tillsammans för att skapa bättre förutsättningar för att nå bättre resultat framöver. Sedan om vi tittar på besökare på matcher, så har det funnits ett väldigt stort engagemang vilket glädjer mig. Vi vill ju vara en viktig del av idrotten i Mariestad och det känner vi att vi varit under säsongen.
Vad är nyckeln till att ni kunnat ökat intresset så?
– Det är svårt att göra en snabb analys av, men så klart handlar det om laget och dess prestation och karaktärerna i laget. Sedan är det en framgång att vi haft så många egna juniorer som tagit klivet in i laget, där är vi i framkant i ettan. Det är en del, sedan tror jag också att vi öppnat upp föreningen och fått fler att känna sig delaktiga, jag hoppas det är en del av det i alla fall. Sedan handlar det också om att vi försöker arbeta med att vara välkomnande när besökarna kommer. Vi har även haft pubverksamhet möjlighet att äta inför matcherna, och det har gett en inramning. Det är fint att det är en mötesplats med olika åldrar, med alla åldrar och familjer som kommer, det blir en fin stämning på grund av det.
Just det där med att ni är den ettanklubb som släppt fram allra mest egna juniorer måste du vara extra stolt över!
– Absolut, det är ett kvitto på att vi har en bra verksamhet även om vi inte nått resultaten med J20 i år. Vi måste tänka långsiktigt och värna om J20, sedan ÄR det ett stort steg upp till ett a-lag, det måste man respekt för och det är inte helt enkelt. Därför är det starkt att vi kan ta upp så många juniorer. Det inger hopp till ungdomarna i alla åldrar att det är möjligt att få spela i a-laget, och det skapar en identitet i föreningen.
Kan en förklaring till J20:s kräftgång vara just det, att många av deras främsta fått spela mycket a-lag istället?– Ja de har fått gå på väldigt få spelare i år och då blir det sårbart när de som anses vara toppspelare har spelat så mycket i a-lager med, och inte haft fokus på j20. Samtidigt kan man inte hindra att de får chansen att växa och utvecklas i a-laget, men det är säkert en av orsakerna, de har fått hård belastning.
Hur mår föreningens ungdomsverksamhet?
– Den mår bra. Vi har ett stort antal ungdomar i föreningen och många duktiga ungdomsledare. Sedan kan det vara en utmaning om policys och riktlinjer, men vi har haft dialog om detta så det ska bli bra. Det finns ett enormt driv i ungdomsverksamheten med en ungdomsansvarig som håller ihop verksamheten på ett bra sätt. Sedan tycker jag det är roligt att se mixen av tjejer och killar i lagen, långt upp i tonåren så kan de spela tillsammans på lika villkor, det behöver vi också lyfta, att vi ligger i framkant där.
Förra säsongen hade ni ett damlag i spel, i år blev det inget. Hur ser det ut framöver?
– Vi ska försöka att på sikt satsa på ett damjuniorlag så våra unga tjejer kan fortsätta i föreningen. Men det är svårt få till som ensam förening, därför arbetar vi tillsammans med Västergötlands ishockeyförbund för att hitta ett fungerande samarbete.
Hur mår föreningen ekonomiskt?
– I nuläget har vi en situation med bra ekonomi, vi går plus i år och har ordning och reda i ekonomin, vilket inte är en självklarhet i hockeysverige i allmänhet och hockeyettan i synnerhet. Vi kan vara stolta över att ha hittat vägar att skapa lugn ekonomiskt. Sedan är det alltid utmanande att få pengar till alla behov vi ser, vi har inte ekonomiska muskler för att satsa på alla de saker vi önskar.
I stora klubbar som Troja och Karlskrona så har de gått ut och sagt att alla lag måste bära sina egna kostnader, hur ser det ut i Bois?
– Vi tänker inte i dom banorna, i mitt perspektiv är vi EN förening, och vi har haft dialog med sportgruppen att vi måste ha med hela föreningens bästa när vi jobbar framåt. Det är ryggraden i vår förening, att inget får ske på någons bekostnad. Vi vill hålla ihop föreningen och inte ställa verksamheter mot varandra, vi har inte det behovet och det är inte en syn jag kan stå för.
Det finns annars en uppfattning från en del att a-laget tar pengarna som ungdomslagen drar in med lottförsäljning och pappersförsäljning, hur ligger det till där?
– Det är klart att ett a-lag kostar pengar, men ungdomsverksamheten måste känna att de får ta del av satsningarna, som nu när vi köpt in matchställ till alla ungdomslag för att få dem att känna sig lika viktiga. Sedan är det viktigt med ett starkt a-lag då det är de som drar in pengarna som behövs för att driva en förening, men alla lag är viktiga i vår förening. Det är vår vision, vi ska ha en förening där ungdomsverksamheten är grunden, men även en stark a-lagsverksamhet.
Så a-laget är lite loket i föreningen?
– Ja för att få sponsorer och så vidare behövs ett starkt a-lag, men lika viktiga är föräldrarna som jobbar ideellt på a-lagsverksamheten och gör det oavlönade jobbet som är grunden till att driva en ideell förening. Det krävs många timmar ideella timmar för att verksamheten ska gå runt.
Då går vi vidare till kansliet, hur har de skött sig under året?
– Vi har ett fint gäng på kansliet, de har en komplex situation med många bollar att hantera. De har ett fint samarbete tillsammans, men även med oss i styrelsen. Speciellt tätt samarbete har jag med klubbchefen, Micke Kvarnström. Sedan har det arbetet utvecklats med, samtliga var nya i sina roller för inte länge sedan, då vi tappade mycket erfarenhet på en och samma gång, men det har gått bra. Sedan skulle det behövas fler händer där kanske, men vi har inte ekonomiska förutsättningar för det.
Då avslutar vi med styrelsen, hur har arbete gått där?
– Jag tycker det fungerar väl, vi har en styrelse med bra sammansättning på ledamöter med olika bakgrunder, kunskaper och erfarenheter. Vi har httat bra samarbete där vi matchat uppgifterna så man får jobba med det man har kompetens inom. Fast mycket fokus ligger på ekonomin, hur vi ska få mer intäkter och hålla nere kostnader. Alla ansvariga för olika delar i föreningen har verkligen visat att de tar ansvar för att göra sitt för att bidra till klubbens goda ekonomi.
Sedan vill jag lyfta fram alla supportrar som bidrar till matchstämningen och gör allt för föreningen det är otroligt fint jobb de lägger ner och är viktigt för att ge en fin inramning under matcherna.