Joakim Svärdh blir Kvällens Goisare mot Troja på söndag

Joakim Svärdh, 40, är Kvällens Goisare mot Troja på söndag. ”Jocke” har representerat Goiset i såväl Allsvenskan (68 matcher) som division 1 (175 matcher) och division 2 (39 matcher). Hans första mål i A-laget kom faktiskt mot just Troja, inför 1761 åskådare i Jössarinken den 22 februari 2004. Och det var inte vilket mål som helst…

”Jag gjorde 3-1 i en match i Allsvenskan som vi vann med 3-2. Målet kom under en avvaktande utvisning. Patrick Thoresen stod bakom mål och hittade mig i slottet med en fin passning. Segern innebar att Troja och inte vi fick kvala för nytt kontrakt”.

En annan mycket minnesvärd match som ”Jocke” spelade är Jonstorp borta våren 2009. Mörrum hade ett år tidigare åkt ur division 1, men tog steget tillbaka direkt. Med Joakim Svärdh som lagkapten.

”Det var en sanslöst rolig match och kväll. Det var otroligt många Goisare på plats i Jonstorp och hejade fram oss. Detta är nog mitt starkaste minne av alla. Hela den säsongen var bra. Vi fick ihop laget perfekt. Vi var många spelare med Mörrum som moderklubb. Det gick även bra för mig rent personligen”.

När ”Jocke” slog igenom i ungdomslagen var det med namnet Persson. Svärdh kom in i bilden lite senare. Joakims syster tyckte att de skulle byta namn så att deras mammas efternamn skulle kunna leva vidare i släkten.

”Jocke” växte upp i Åryd och hade egentligen lika långt till ishallen i Kallinge som till Jössarinken. Men valet föll på Mörrum, mycket tack vare möjligheten till samåkning. Det var flera spelare från trakten som spelade i Goiset, bland annat Peter Kjellsson och Per Nilsson.

Som U16-spelare fick Joakim Svärdh vara med om en stor bedrift. Nämligen att slå ut självaste HV71 ur slutspelet. Mörrum, med Bert-Ola Nilsson som tränare, blev femma i hela landet den säsongen.

”Bert-Ola men framförallt Janne Larsson är nog de som betytt mest för mig. Janne visste verkligen hur man utvecklar unga spelare. Han var ingen som skrek och gormade. Den värsta utskällningen som jag fick var nog när han slängde sin keps i en soptunna och gick därifrån utan att säga ett ord…”

söndag mot Troja kan du träffa ”Jocke” utanför entrén. Han kommer att finnas på plats från 15.00 för att dela ut programblad, hälsa välkommen och snacka hockey med den som vill.

Biljetter till matchen köper du HÄR.

Foto: Pär-Magnus Ström (nedan)