Rekordsvettige Martin trivs i puckregnet

Martin von Schoultz, 23, är en av Sveriges mest upptagna målvakter den här säsongen. Nästan ingen annan keeper på elitnivå har bombarderats med så många skott som Mörrums burväktare.

”Mitt i matchen är vinnarskallen påkopplad, då tänker jag inte så mycket på hur kroppen känns. Det är mest efter matchen som tröttheten kommer ikapp”, säger Martin.

Imorgon väntar ett nytt puckregn: Goiset spelar toppmatch mot Alvesta.

Biljetter: Mörrum-Borås 31 januari

Sammanlagt har Mörrums målvakt fått 758 skott mot sig. Bara Anders Hjalmarsson i Kalix har varit mer upptagen av alla målvakter i Sveriges tre högsta divisioner den här säsongen. Martin von Schoultz har med andra ord haft det svettigare än nästan alla andra.

Mot Huddinge i förra omgången sköt stockholmarna 21 skott bara i tredje perioden. Det vill säga mer än ett i minuten. Martin släppte bara en puck förbi sig och var den stora anledningen till att Mörrum kunde vända matchen.

”Sjukdomen precis innan Huddingematchen kanske gjorde sitt, men under den sista perioden så kände jag rätt mycket syra i benen. Då var det bara att kriga på”.

Beräkningen av det totala antalet skott är gjord före onsdagens matcher, då flera lag var i farten. Dock inte Mörrum.

Är det inte jobbigt rent mentalt att aldrig kunna slappna av, att hela tiden bli pepprad med skott?

”Den fysiska delen är jobbigare än den mentala. Jag upplever att under avblåsningar kan huvudet slappna av på ett annat sätt än vad kroppen kan. Det gör att huvudet känns fräschare än kroppen”.

Martin berättar att Mörrums försvarsspel har förändrats under säsongen. Justeringen har underlättat för honom.

”I grundserien släppte vi väldigt många skott från slottet. Nu har vi hittat ett sätt där vi stänger den ytan bättre. Skotten från vinklarna är behagligare och det blir lättare att täcka mer nät för mig. Hela laget spelar på ett annat sätt. Innan spretade spelet lite och vi uppträdde inte som en enhet på isen. Vi blev väldigt långa i spelet. Nu börjar detaljerna sitta och vi hjälper varandra på ett annat sätt”.

Mörrum har nu sex raka segrar, är obesegrat under 2024 och har ännu inte förlorat på hemmaplan i vårserien. Imorgon väntar nykomlingen Alvesta på bortaplan. Det är en motståndare som plockat full pott mot Goiset, i två matcher som blivit minnesvärda av helt olika anledningar.

I det första mötet gjorde Marcus Paulsson hattrick, men smålänningarna kunde ändå avgöra med en sekund (!) kvar av matchen. Några dagar senare blev Martin von Schoultz pappa för första gången.

Frågan är hur papparollen påverkat honom som målvakt?

”Att ha blivit pappa har bara påverkat mig positivt. Jag upplever ett annat lugn, framförallt mentalt. Innan tog jag ofta med mig hockeytankar hem, men det funkar inte längre. Hemma är det fokus på att vara pappa och på Jössa på att vara hockeymålvakt. Det har haft en positiv effekt”.

En månad senare möttes lagen i Jössarinken. Alvesta vann klart. Goiset gjorde ingen bra insats. Det var många hårda ord som yttrades på isen, i båset och i omklädningsrummet. Men något hände i laget den kvällen. Nederlaget blev en vändpunkt.

”Jag tror att vi fick ett wake-up call. Vi har ett bra lag, men det hårda jobbet fanns inte där. Alvesta jobbade stenhårt, men inte vi. De bevisade att hårt jobb slår ”finlir”. Efter det tyckte jag att vi steppade upp i den delen”.

Till matchen imorgon kommer Mörrum att stöttas av en busslast med supportrar. Det är fri entré till matchen, så förhoppningsvis är det flera Goisare än fansen i bussen som tar sig till Alvesta för att heja fram laget. Martin von Schoultz är förstås revanschsugen.

”För att vinna imorgon behövs det att vi jobbar hårdare än Alvesta i 60 minuter. Laget som vill vinna mest kommer att vinna. Alvesta är snabba i omställningarna, så det blir viktigt att inte hamna allt för djupt med för många spelare i deras zon.”

Foto: Martin Eriksson/Brahe Media (översta bilden).

MARTIN MINNS NÅGRA
AV SÄSONGENS 758 SKOTT

”De räddningarna som jag minns mest kommer alla från matchen mot Forshaga. Att ta alla straffar var otroligt skönt. Just straffar spökade lite för mig förra säsongen. Men räddningen i förlängningen kommer nog ändå att vara den som jag lägger på minnet ett tag framöver!”

MARTIN RANKAR
SERIENS BÄSTA
SKYTTAR:

”Vår egen Hugo Frylén är vårseriens bästa skytt! Man uppskattar att ha honom i sitt eget lag… Ska jag plocka en motståndare så skulle jag säga Emil Ekholm i Troja”.