Förslaget: TVÅ serier i Hockeyettan 25/26 * ”En seriemodell som tar hänsyn oavsett antalet lag” * Licensreglerna kan ändras: ”Utmanat nuvarande upplägg”

Hockeyettan byter kostym till nästa säsong.

25/26 blir det två grundserier istället för fyra, enligt det förslag som nu lämnats in till Svenska Ishockeyförbundets styrelse.

Dessutom ligger nu ett förslag om ändringar av licensregelverket för klubbarna i ligan.

STÖTTA DITT LAG – KÖP ABONNEMANG PÅ HOCKEYETTAN PLAY!

 

Vi berättade i början av september att det tillsatts flera arbetsgrupper som ska se över seriemodellen för Sveriges tredjeliga i ishockey. 

Nu, efter ett intensivt jobb hela hösten, är de i mål.

Representanter från Svenska Ishockeyförbundet och ligaorganisationen Hockeyettan har gemensamt utvärderat nuvarande seriemodell för Hockeyettan.

Målbilden för utvärderingen är att Hockeyettan ska vara en förbundsserie, med fokus på att utveckla svensk ishockey och att klubbarna ska kunna ha en hållbar ekonomi.

Den gemensamma arbetsgruppen med stöd av Hockeyettans styrelse föreslår:

* Två raka serier med 20 lag i varje över hela säsongen, i linje med övriga serier inom svensk ishockey.

* Nya slutspelsmodellen (som införs redan säsongen 2024/2025).

Förslaget är nu lämnat till förbundets ordförandekonferens, som hålls denna helgen (22-23 november) och förväntas klubbas igenom av SIF:s styrelse vid nästa möte om seriebestämmelserna för kommande säsong. 

– Det här förslaget ska anpassa en modell som passar ligan och dess klubbar både sportsligt, ekonomiskt och marknadsmässigt, säger Hockeyettans vd Jens Israelsson. 

Säsongen 25/26 kommer alltså Hockeyettan spelas med 40 lag i två serier och dubbelmöten (38) matcher, om Hockeyettans förslag klubbas av Svenska Ishockeyförbundets styrelse.

Men sen då? Om vi tittar framåt? Hur många lag ska vara med i Hockeyettan i framtiden?

– Numerären av antalet lag har inte varit en del av den här serieutvärderingen, det har inte varit en del av uppdraget. Den seriemodellen vi tagit fram tar hänsyn oavsett antalet lag. Den ska hålla oavsett vi är 40, 36 eller 32 lag, säger Jens Israelsson.

I vår är det ju också ett nytt slutspel i Hockeyettan. Kvalserien har slopats och det blir ett ”rakt” slutspel, där till slut ett lag från södra och norra serierna möts i en direkt avgörande Hockeyettan-final.

– Den här slutspelsmodellen kör vi ju för första gången den här säsongen och alla föreningar var med och påverkade förändringen och tror på den. Om den mot förmodan inte skulle fungera så måste vi, tillsammans med föreningarna och SIF, utvärdera det och ta ett omtag. Upplägget där kan vi ändra ganska sent, sommaren 2025 på förbundsmötet, om vi vill och klubbarna önskar, säger Jens Israelsson.

***

Det finns också en hel del nyheter runt licensreglerna för föreningarna i Hockeyettan.

Så här skriver förbundet i ett pressmeddelande om Hockeyettan.

Arbetsgruppen presenterade förslag på förändringar i regelverket:

1) Ändra kapitalkravet till positivt eget kapital

2) Likviditetsplan för kommande säsong ska redovisas och prövas (12 månader istället för nuvarande 4 månader)

3) Samtliga klubbars ordförande ska genomgå en certifiering i licensprövningsprocessen

Svenska Ishockeyförbundets styrelse kommer till förbundsmötet i juni 2025 lägga förslag om ändringar av licensregelverket utifrån vad som presenterats med ikraftträdande vid licensprövningen 2026. Styrelsen kommer också att se över och återkomma i frågan om en dispensmöjlighet vid prövningen av boksluten 2025 med anledning av vad som nu föreslås.

Jens Israelsson:

– Detta förslaget är framtaget tillsammans med SIF och licensnämnden, där vi verkligen utmanat nuvarande upplägg. Vi är tillsammans övertygade om att detta är ett steg rätt riktning.

Läs hela förbundet pressmedelande här!

Hockeyettans vd Jens Israelsson. FOTO: SVENSKA ISHOCKEYFÖRBUNDET

***

FOTNOT: Sedan 2017 finns ett samlat licensregelverk med krav på ekonomi, organisation, ungdomsverksamhet och arenasäkerhet för klubbar som sportsligt kvalificerar sig till de nationella ligorna SHL, SDHL, HockeyAllsvenskan och Hockeyettan. Förbundets generalsekreterare Christer Plars har tillsammans med Jenny Silfverstrand (SHL), Gabriel Monidelle (HA) och Jens Israelsson (HE) sedan i våras utgjort den arbetsgrupp som har sett över licensregelverket. Licensnämndernas ordförande Magnus Karlström (SHL/SDHL/HA) och Daniel Vargö (HE) har också deltagit i arbetet.

LÄS MER: Nytt avtal med förbundet: ”Vi vet hur viktig Hockeyettan är för ishockeyns utveckling”

LÄS MER: ”Svensk elitishockey måste få bättre balans i intäkterna mellan ligorna”