Matchreferat Skövde IK – Visby/Roma

Det var spända förväntningar på läktarplats när Allettanpremiären spelades under torsdagskvällen. Publiktillströmningen var god och 1411 åskådare fick bevittna en rätt så välspelad och underhållande match mellan två jämna lag.

Första perioden började lite böljande fram och tillbaka och båda lagen hade lägen att spräcka målnollan. Men två utmärkta målvakter för kvällen i Filip Lindblad i Visby och Felix Tengvall i Skövde såg till att målen skulle vänta på sig. Visby fick ett powerplay redan efter knappa tre minuter när Erik Möller ganska billigt åkte ut för interference men kunde inte överlista Tengvall i Skövdemålet. Efter ca fem minuter lägger SIK in en växel till och gästerna från Gotland får svårt att hänga med. Detta resulterar i två powerplay för hemmalaget, ett efter 6.59 och ett efter 10.51 men inget mål faller i något av dessa. Ganska långsamt powerplayspel med väl mycket puckbehandling tenderar att bli rätt så ineffektivt. Det ska dock sägas att SIK var klart bättre än sin motståndare i första perioden och när Gustav Lindberg 17.52 in i perioden fint framspelad av Tommy Lee bjöd på en höftvikning och tempoökning i samma sekvens så hängde inte gotlänningarna med och Lindberg var klinisk i avslutet rakt upp i första krysset. Måljublet visade betydelsen av målet, både för laget och för Gustav själv.

Andra perioden blev kanske inte lika välspelad som den första men det var kamp och hårt spel om de ytor som gavs. 25.58 in i perioden tappade SIK markeringen och hemjobbet och Leo Landor blev helt fri från offensiv blå och stänkte distinkt upp pucken i krysset bakom Tengvall i Skövdemålet. Glädjen blev dock kortvarig för gästerna då Fredrik Sandberg drog på sig en utvisning för hakning knappt minuten senare och i powerplay kunde Lukas Smith slå in en retur bakom Lindblad. Ett mål som får tillskrivas Alexander Artursson som efter en finfin individuell prestation ser till att nämnde Smith kunde måla.

Ungefär vid denna tidpunkt i matchen visade sig Visby mer vara skogshuggare och spela både fult och över gränsen, något som också skulle beivras med två tvåminutare, en för knätackling modell fulare och en för armbågstackling. I spel 5 mot 3 kunde SIK efter ett något omständigt och långsamt powerplay göra 3-1. Det var Jesper Andersson som satte trean fint framspelad av Adam Thilander på bortre. I sekvensen vid målet som är dömt PP2 alltså 5 mot 3 så slutförs utvisning nummer två för Visby och det som skulle vara fortsatt powerplay 5 mot 4 blir spel 5 mot 5…en märklig situation som både sekretariatet i Billingehov samt domarna får ta på sig. Det är små marginaler i hockey och sådana saker måste fungera.

Tredje perioden inleds mer ängsligt av SIK och Visby kan skapa en del farligheter. Redan efter 2.11 utvisas Isac Ollas Mattsson och i det efterföljande spelet med en man mer på isen lyckas Visby lite turligt få in reduceringen till 3-2. Därefter är det kamp, kamp och åter kamp. Med drygt två minuter kvar av tredje perioden åker Sebastian Harila i bortalaget ut för en riktigt ful huvudtackling på Lukas Smith i SIK. En handling som väl avspeglar hur laget från Gotland spelar sin ishockey. Att avsluta matchen i powerplay tänkte nog de flesta på läktaren skulle vara fördel hemmalaget men SIK får inte alls till det och det är med guds försyn som inte kvitteringspucken hittar in bakom Skövdes burväktare.

Totalt sett så är SIK numret större än Visby. Man spelar rakare, snabbare och hanterar passningsspelet bättre. Matchen slutar 3-2 och blir väl tight på slutet men i ärlighetens namn så kunde matchen varit avgjord tidigare. Vill också passa på att hylla Skövdepubliken som åter visade vilken härlig publik Skövde IK har och mellandagshockeyn i Billingehov blev både underhållande, spännande och rolig att bevittna!