Matchreferat Vimmerby – SIK

Kattens lek med råttan? Spel mot ett mål? David mot Goliat? Ja det finns en del benämningar att använda på eftermiddagens bortamatch mot Vimmerby. Ska vi vara ärliga så var segersiffrorna kraftigt i underkant. 15 skott på mål från SIK vittnar om just detta.

Första perioden startar SIK bra och får tryck mot Vimmerby som kanske inte var helt vakna från början. Där och då tänker nog de flesta med SIK-hjärta att matchen kommer bli jämn och att det finns chans till poäng. 0-1 kommer också på styrning från Alexander Henriksson efter 10.38 på nedlägg från blå från Gustav Lindberg. Därefter är det mycket kamp och rätt jämnt lagen emellan. Men när SIK blir väl snälla i egen zon direkt efter eget powerplay hittar Martin Pärna i hemmalaget en helt ren Hugo Ollila i slottet som klipper in kvitteringen till 1-1. Slarvigt av SIK som flera gånger borde ha fått ut pucken ur egen zon.

Andra perioden är det spel mer eller mindre mot ett mål där Vimmerby fullständigt sköljer över gästerna från Skaraborg. Trots två powerplay var mynnar det inte ut i några mål från endera lagen. Skotten 15-6 vittnar om en tämligen ensidig historia. När chansen gavs för bortalaget i spel med en man mer på isen så skapades ingenting och powerplay matchen igenom får kraftigt underbetyg, långsamt med små marginaler och utan tillräcklig kvalitet. Samtidigt får vi berömma Vimmerby som manövrerade ut gästernas anfallsförsök utmärkt med hård press och bra positionsspel.

Tredje perioden börjar och slutar med Vimmerby. Det är tydligt att laget är ett lag för den absoluta toppen av Allettan och Skövde har knappt en målchans på 20 minuter. Vimmerby är väldigt rörliga, kreativa och hittar lösningar på allt, både i egen zon och i anfallszon. Gång på gång kommer de i anfall på anfall där de leker hockey med gästerna på ett väldigt underhållande sätt. 2-1 stänker Anton Carlsson in 5.06 in i perioden fint framspelad av Jakob Karlsson och knappt minuten senare avgör Martin Pärna tillställningen på egen hand med sitt 3-1-mål som sitter distinkt och med högsta kvalitet i Carl Hjälms bortre kryss. När Gustav Lindberg i SIK efter 14.47 sedan assisterar hemmalagets Hugo Ollila så sitter även 4-1 och matchen är såklart avgjord.

Tröttkörda, överkörda och utspelade får SIK ta bussen de dryga 20 milen hem till Skövde igen och slicka såren för detta var verkligen ett test på riktigt. Ett test där SIK inte alls stod att känna igen. De raka spelvändningarna med de precisa passningarna och farten genom mittzon var som bortblåst. Det var raka motsatsen med slarviga och oprecisa passningar och mer nerlägg än strukturerat och vältajmat anfallsspel. Samtidigt ska vi komma ihåg att borta mot Vimmerby är det inte många lag i serien som kommer att ta poäng. Det vittnar eftermiddagens hockeylektion från hemmalaget om.