Matchreferat Mariestad BoIS – Skövde IK

När krutröken lagt sig över Allettan Södras första Skaraborgsderby så stod Mariestad som segrare och Skövde som förlorare. Ska vi vara ärliga så kunde inte Skövde matcha ett Mariestad som denna afton var betydligt mer påkopplade och fysiska än sin antagonist. Trots detta lyckas Skövde ändå ge matchen liv i tredje perioden trots att den egentligen borde varit avgjord.

Första perioden inleds starkt av bortalaget som skapar ett par vassa chanser. Den allra vassaste får Josh Laframboise som helt fri med Sandberg i BoIS-målet försöker hitta femte hålet men där är burväktaren tät. Därefter är det Mariestad som sätter rejäl press på Skövde och trycker ner gästerna i försvarszon. Det är ett taggat Mariestad vi bevittnar och redan efter 2.45 utvisas Alexander Henriksson mycket tveksamt för crosschecking i offensiv zon. Från läktarhåll såg det ut som att Mariestadsspelaren mer tappade skäret än något annat. Lägg därtill en klar utvisning på Karl Jonsson för hakning bara 20 sekunder senare och 5 mot 3 är ett faktum. Vis av erfarenhet brukar Mariestads powerplay vara lysande. Gästerna klarade sig i knappt en och en halv minut innan Jesper Lindén trycker in 1-0 från nära håll. Drygt halvminuten senare lämnar SIK-försvaret oförklarligt och okoncentrerat Simon Eriksson helt fri framför mål och Simon Svensson hittar blad på Eriksson som enkelt styr in 2-0. Endast 5.42 är då spelat av första akten. En mardrömsstart för SIK som i ärlighetens namn inte riktigt hängde med. Mariestad satte bra fart på pucken och var kreativa i offensiv zon. Skövdes backar hamnade gång efter annan i trångmål och spelade fast både sig själva och laget. Inte direkt det vägvinnande spel som laget visat upp tidigare.

Andra perioden är Mariestads från början till slut även om Skövde skapar en chans eller två, mest på kontring. Det var en rätt så grinig historia där det delades ut en hel del hårda och tuffa tacklingar samt efterslängar. Efter 11.44 kommer Jesper Lindén och Ludwig Wistén i en två mot etta och det slutar precis så som det brukar. Lindén avslutar och Hjälm i Skövdekassen räddar men på volley slår Wistén in 3-0. Där och då kändes matchen helt avgjord då det var 90-10, eller möjligen 80-20 i BoIS-favör.

Tredje perioden blir inledningsvis lite av en transportsträcka där BoIS försvarar sig väl och där Skövde lite krampaktigt försöker skapa. Efter 6.47 hittar Gustav Lindberg i bortalaget bortre kryss till 3-1 efter en fin prestation. Ett mål som kom efter en del tryck från bortalaget. När Jesper Andersson efter 12.18 på egen hand lyckas trycka in 3-2 är det plötsligt match av en tidigare rätt ensidig historia. Skövde hittar energin i spelet igen och kommer till ett flertal rätt farliga lägen men Sandberg är tät i mål och ett brandskattat SIK orkar inte göra forceringen hela vägen. När Isac Ollas Mattsson utvisas för interference med knappa sex minuter kvar blir uppförsbacken för stor och för brant.

En välförtjänt seger till ett starkt hemmalag där SIK inte var riktigt vakna från början. Motståndet i Allettan Södra är idel mycket bra och alla spelare i SIK måste vara påkopplade till 100% varje match. Under matchen klev både Simon Siwert och Tommy Lee av skadade. Det verkar som att Skövde IK behöver 25 forwards för att kunna ställa upp med fulltaligt lag när allvaret drar igång. En spaning eller reflektion är om det är tillfälligheter, otur eller något annat. För det är klart att SIK inte kan spela och prestera över tid i en riktigt tuff Alletta när flertalet tongivande spelare inte spelar.

Derbyförlusten skall absolut inte bortförklaras för Mariestad vann fullt rättvist och är ett väldigt bra lag som lär vara ett av lagen som spelar länge i vår.

SIK får lappa och laga och studsa tillbaka redan imorgon när HC Dalen kommer till Billingehov. Ett nederlagstippat HC Dalen som inlett Allettan urstarkt och vunnit tre raka matcher.