”Vi ska tycka om att vara favoriter”

Efter säsongen i allsvenskan 20/21 valde Jesper Kemi, 31, att lägga klubban på hyllan. Men efter ett år borta från ishockeyn presenterades Kirunasonen som ny assisterande tränare för a-laget inför den gångna säsongen. Och vilken första-säsong 31-åringen fick vara med om. Nu är Jesper Kemi i full gång med förberedelserna inför sin andra säsong på tränarbänken – och det i en ny roll.

Men vi tar det från början. 

Hur ser du på din första säsong som tränare? 

– Det var väldigt lärorikt. 

– Det var mycket nytt i början, så klart. Det är något annat att vara tränare än spelare, men jag tycker att det gick ganska fort att komma in i det även om jag lär mig hela tiden.

Efter att ha sett dig som spelare, och nu som tränare, så upplever jag att du har mer energi på bänken än vad du hade på isen. Var kommer den energin ifrån? 

Jesper skrattar till. 

– Det är mina två personligheter… 

– Nej men jag är en tävlingsmänniska, så är det ju. När det brinner till, när det står och väger, då funderar man inte på så mycket annat än just där och då, vad det nu är. Ett dåligt domslut, enligt mitt tycke, eller om man vill förmedla energi eller peppa spelarna, säger Kemi. 

Ihop med Jussi Salo och Markus Odén lotsade trion laget till en tredje plats i kvalserien. Till kommande säsong ser tränarstaben lite annorlunda ut. Jussi har lämnat medan både Markus och Jesper kvar. De båda kommer att ha delat ansvar för Brödernas/Väsby.  

Du har haft Markus som tränare tidigare. Hur ska det bli att ha honom som tränarkollega, och nu från början? 

– Det ska bli skitroligt. ”Mackan” är ju… Du har ju sett själv, han är driven, intresserad… Han brinner för det här, och det känns jäkligt roligt att göra det här med honom. På samma sätt som jag också brinner för det här. Jag vet att det kommer att bli jättebra. 

Hur kommer rollfördelningen att se ut? 

– Jag kommer att fortsätta coacha backarna under matcherna och även ha ansvar för boxplay, men vi sätter såklart strukturen tillsammans. Mackan kommer coacha forwards. 

Kommer båda ha lika mycket att säga till om vid avgörande beslut? 

– Ja, så är det. 

– Jag känner Mackan, och han känner mig. Där är det ingen… Det är inga konstigheter där. Han är ödmjuk till vad jag tycker och tänker och tvärtom.

Ni pratar samma språk, helt enkelt? 

– Ja. Men vi har även våra olikheter där vi ser vissa saker på olika sätt, det ser jag som positivt för alla. Vi diskuterar och kommer överens, när vi bestämt så kör vi på det och där vet jag att det inte kommer några konstigheter överhuvudtaget.

Men det blir ju inte bara du och Markus. Ni får även sällskap av André Smulter. Hur ska det bli att jobba ihop med honom? 

– Kul! Vi har träffat André några gånger innan det blev klart. Vi har haft jättebra möten, där vi lärt känna honom. 

– Tre tränare är bättre än två. Får man den möjligheten, så tar man den. Det är inte för inte många lag högre upp går mot fler tränare. Det finns att göra. André är en sympatisk och bra kille på alla sätt och vis. 

LÄS MER: André Smulter ansluter till Brödernas/Väsby 

Vi byter spår. 

Det är inget att hymla om att Brödernas/Väsby kommer att vara en av storfavoriterna till att ta klivet upp till Hockeyallsvenskan. Min fråga till dig, Jesper, är: Hur ska vi hantera favoritskapet och det tryck som kommer att komma utifrån?

  Det är klart att det kommer att vara en press, men… har man inte alltid det, press? 

– Vi ska inte påverkas av det över huvud taget, i alla fall inte negativt. De flesta kommer vilja spöa oss, kanske mer än något annat lag. Det kommer att göra oss gott när vi kommer längre fram under säsongen, när det väl gäller. Då kommer vi vara väl förberedda. 

– Vi kommer göra en del justeringar i spelet som ska göra oss ännu bättre, och vi måste sätta dem från start. Bästa sättet är då att möta så bra lag som möjligt från start. Det här med att lag kommer vilja slå oss, det kommer bara göra oss gott. 

Hur förbereder man ett lag att vara som bäst när der gäller som mest där i april? 

– Där kommer vi in på den dagliga verksamheten. Med bra träningar, bra fys – alla det här grejerna. Det har vi pratat om också. Vi har ett jäkligt bra lag, och det gäller att vi tar tillvara det på träningarna också. Vi ska sticka ut hakan och tycka om att vara favoriter. Vi älskar att vara favoriter. 

Till sist: Vilka förväntningar, tycker du, att våra fans och sponsor ska ha på oss kommande säsong? 

– Vår ambition är att vi ska vara en stor och skicklig lagmaskin, som bara ångar på. Det ser jag framför mig. Vi har de spelarna, de karaktärerna. Vi har en stark trupp, där har Tom gjort ett bra jobb igen. Vi kommer att bli ännu starkare, säger Jesper Kemi.

LÄS MER: Fredrik Forsberg klar för Brödernas/Väsby 

LÄS MER: Träningsmatcher spikade 

Text och foto: Mikael Einarsson