Inför matchen: Vallentuna vs Brödernas/Väsby – ”Avgörande blir nog det lag som orkar hålla i matchplanen bäst”

Att Brödernas/Väsby är ett jagat villebråd står klart tydligt under starten av grundserien. Något som blev väldigt påtagligt under matchen i söndags. Då kom ett heltaggat Hanviken ut och vann de flesta närkamperna vilket till slut gjorde att de kunde åsamka Brödernas/Väsby sin första förlust i seriespelet för denna säsong.

När man av andra har snackats upp som en storfavorit, att under våren, greppa en plats till Hockeyallsvenskan i diverse sociala medier, så är det helt enkelt ett ok man måste bära. Det är inte lätt att hantera att vara en favorit som alla vill slå, och det är lätt att stressa upp sig och tappa det fokus som krävs för att mala vidare trots att motståndarna har hög energi och ligger på som iglar. Sett till det lär det knappast bli en enklare uppgift onsdag kväll då antagonisten Vallentuna Hockey väntar på bortais. Det dessutom med tidigare Väsbytränaren Jussi Salo vid rodret. De vill nog mer än gärna ta en skalp mot grannarna i väster och det är bara att ställa in sig på att det kommer att bli jobbigt ute på isen och där kampen helt enkelt måste tas och vinnas för att man ska kunna studsa tillbaka in på vinnarspåret igen.

Vallentuna Hockey har annars gjort en väldigt fin start på säsongen där de först i fredags, borta mot Visby Roma, åkte på sin första förlust för säsongen. De har knåpat ihop tretton poäng på sina sex spelade matcher och ligger i skrivande stund på en säker femteplats i tabellen som med stor sannolikhet i slutändan leder till spel i Allettan efter jul.

Förutom att det är ett klassiskt derby och allt som det innebär, så finns det även ett gäng spelare i Vallentuna som har ett förflutet i Väsby. Jag tänker då på målvakten August Hedlund, anfallsspelarna Lukas Paulsson och Linus Hedlund men även på backen Fredrik Stridlund, som ju gjorde hela fem säsonger i Väsby och som även var med på det hockeyallsvenska äventyret för tre år sedan.

Jag har tagit några ord med just herr Stridlund inför derbyt. Vad han känner kring det, hur det ska bli att möta många av sina forna lagkamrater och vad han tror väntar ute på isen berättar han bland annat följande om.

Hej Fredrik! Efter fem säsonger i Väsby är du tillbaka i moderklubben och nu möts vi igen på onsdag. Hur är dina känslor inför det mötet?

-Kul! Alltid speciellt med derby och lite extra för mig kanske. Ser fram emot imorgon!

Det finns ju mycket historik mellan dessa två föreningar. Är det något som man märker som spelare att det blir en del uppsnack internt i lagen inför dessa derbyn?

-Jag tycker det alltid varit extra att spela derbyt. Det behövs ofta inte sägas något, har man inte varit med tidigare så får man veta första gången.

Ni har ju startat säsongen klart godkänt och åkte på er första förlust borta mot Visby Roma i fredags med 4-1. Hur skulle du vilja beskriva den matchen?

-Helt okej, tuff match borta mot Visby där vi stundtals är bra men där Visby till slut drar det längsta strået.

Du har ju fått en hel del förtroende när du nu är tillbaka i Vallentuna igen. Hur känns det egna formen och vad är din roll i laget?

-Formen känns bra. Jag ska väl försöka bidra med den erfarenheten jag samlat på mig under mina år och förhoppningsvis växa tillsammans med laget.

Ni har tagit tretton poäng på sex matcher. Vad i ert spel tycker du ni gjort speciellt bra och vad skulle du säga kännetecknar årets Vallentuna?

-Jag gillar attityden vi kommer med till matcherna. Vi vill kännetecknas som just ett lag, och det tycker jag vi lyckas med till stora delar.

Du känner ju till oss väldigt bra efter dina fem säsonger i klubben. Vad tror du väntar er nu på onsdag?

-Bra fråga, tyckte det såg ut som de spelade lite som förra året. De har väl en del puckskickliga backar som man får se upp med.

Slutligen Fredrik, vad tror du för typ av matchbild på onsdag och vad kommer att fälla avgörandet?

-Jag hoppas på ett tajt derby där vi såklart drar längsta strået. Avgörande blir nog det lag som orkar hålla i matchplanen bäst.

// # 2 Fredrik Stridlund – Vallentuna Hockey

Det är ett taggat Brödernas/Väsby som är sugna på revansch på insatsen senast som tar sig den dryga milen till Vallentuna Hockey. Dessvärre är Tobias Liljendahl småskadad och missar derbyt men i gengäld är Rasmus Sörgardt tillbaka efter att han blivit pappa till en liten son i förra veckan. (Stort grattis)

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Bror Rosenback