MATCHRAPPORT: Passivt Brödernas/Väsby föll sent

Ett passivt och ostämt Brödernas/Väsby tappade en 2-0 ledning hemma mot Sundsvall till förlust med 2-3. Brödernas/Väsby startade bra men tappade spelet ju längre matchen led och blev till slut så passiva att Sundsvall genom två sena mål kunde avgå med segern.

-Efter en okej förstaperiod så tar Sundsvall över ju längre matchen lider. Vi faller in i deras sätt att spela – där det handlar om att dra isär vårt lag med deras forwards och chippa och gå. Tyvärr lyckas vi aldrig riktigt hitta tillbaka och Sundsvall vinner rättvist till slut. Idag är jag framförallt missnöjd med kvaliteten i spelet med puck i mittzon där vi ger bort för mycket puck vilket gör att vi aldrig riktigt tar tillbaka momentum och blir jagandes istället, säger tränare Jesper Kemi.

Det var backarna som visade vägen när Brödernas/Väsby fick en tvåmålsledning med sig efter den första perioden. Laget inledde piggt men mattades allt eftersom i perioden och därför var det väldigt skönt för laget när Sebastian Walfridsson smällde in ledningspucken. Det gjorde han i matchens femtonde minut när han mest på vinst eller förlust skickade in pucken mot mål och där målvakten var skymd av trafiken framför mål.

Utökningen till 2-0 var desto vackrare och kom efter en tekningsvariant. Christian Hägg hittade vackert fram till en framsmygande Rasmus Sörgardt som nära målet egentligen bara behövde sätta klubban till och trycka in pucken.

En känsla av falsk trygghet från Brödernas/Väsby i kombination med Sundsvalls förbättrade spel gav en scenförändring under mittakten. Bortblåst blev farten i hemmalagets spel och det mycket på grund av att passningsspelet inte hamnade rätt.

Sundsvall tog över händelserna på isen och kom allt närmare ett reduceringsmål vilket till slut även föll i periodens trettonde minut. Men det var ett mål som klart går att diskutera om man sätter på sig hemmalagets glasögon. Det eftersom Linus Rotbakken av en Sundsvallsspelare blev trippad på skridskorna, ramlade och där pucken sedan hamnade i gästernas händer. Sekunder senare skickades pucken in mot mål och där målskytten Johan Lindholm vann kampen framför mål och satte reduceringen till 2-1. Målet i sig var inte oförtjänt sett till matchbilden men tråkigt att domaren missade den till synes klara utvisningen.

I den sista perioden ökade Sundsvall än mer på trycket och Brödernas/Väsby förmådde inte att svara på tempohöjningen. Men vid flera tillfällen då Sundsvall tryckte på så fick hemmalaget ändå  gyllene lägen att dra iväg i målprotokollet. Det var tre mot en vid två tillfällen som helt vaskades bort och sedan ett fint upplagt läge men där avslutet satt i plexit istället för i mål. Det blev tre grova missar som kostade för med dryga fem minuter kvar av matchen satt kvitteringen. Sundsvall flög fram i ett anfall längs med kanten. Målet rundades och en passning skickades bakåt. Där fanns inte markeringen från Brödernas/Väsbys sida och 2-2 pucken skickades sedan in i Victor Olssons högra kryss.

Men än värre skulle det bli. Sjutton sekunder senare drog laget på sig matchens andra utvisning. Inte ens det spelet fungerade för laget. Där brukar man vara aggressivt men även här förblev man passiva, hamnade inte i skottlinjen och fjorton sekunder senare prickade Sebastian Kaijser samma kryss där kvitteringen lyftes in.

Det blev dödsstöten för Brödernas/Väsby som varit ostämt i nära på två perioder och när den sista stöten skulle sättas så saknades även den allra sista gnistan.

Sammanfattningsvis så blev dessvärre matchen ett riktigt bakslag från helgens matcher. Laget startade bra och såg ut att ha matchen helt under kontroll efter den första perioden men tappade sedan bort det mesta och föll lite på eget grepp. Ett grepp som var alldeles för svagt och där passivt och avvaktande spel i kombinationen med Sundsvalls hetare vilja till slut fällde avgörandet.

Sebastian Walfridsson var stabil i spelet i egen zon och var en av få som stod upp i närkampsspelet. Det och hans fina pärla som gav laget ledningen i matchen gör att han tar hem tre grisar från insatsen.

Två grisar tilldelas Rasmus Sörgardt som även han gjorde mål och förutom det gjorde det han skulle i egen zon och som var stabil matchen igenom.

Sista grisen ges till Victor Olsson som inte alls kan lastas för de tre insläppta utan istället var den som såg till att laget trots det passiva spelet under stora delar av matchen, var på vippen att få med sig poäng från tillställningen.

Vid pennan

Matchstatistik:
Brödernas/Väsby – Sundsvall 2-3 (2-0, 0-1, 0-2)
Period 1: 1-0 (14.36) Sebastian Walfridsson (Fredrik Forsberg, Nicklas Nousiainen), 2-0 (18.44) Rasmus Sörgardt (Christian Hägg, Anton Brandhammar)
Period 2: 2-1 (12.27) Johan Lindholm
Period 3: 2-2 (15.42) Martin Arpe, 2-3 (16.13) Sebastian Kaijser
Skotten: 21-28 (10-4, 6-11, 5-13)
Utvisningar: 4-2 (0-2, 2-0, 2-0)
Publik: 404 åskådare, Renew Arena