Inför Vimmerby borta

Det är dags för ännu en lördagsmatch och nu väntar en resa ner till Småland och Vimmerby för Brödernas/Väsby för omgång nummer fyra i Kvalserien till Hockeyallsvenskan. Där, i Tigerkulan som Vimmerbys ishall kallas för, väntar ett förmodligen desperat hemmalag som nog behöver en seger för att kunna haka på i toppstriden. Efter att de förlorat två av deras tre spelade matcher så lär de vara riktigt desperata i sitt spel så nyckeln i matchen är nog att vara med från start.

Vimmerby har annars gjort en riktigt stark säsong där de egentligen byggt vidare på fjolårsavslutningen. Då pressade de numera i Hockeyallsvenskan huserande Nybro i Semifinalserien till fem matcher och sedan har det mesta rullat på för laget som har flest egna produkter i sin trupp av alla lagen i kvalserien.

I grundserien placerade de sig på en fjärdeplats för att sedan i Allettan Södra steppa upp ytterligare och där de knep en andraplats efter Kristianstad. Det har haft en otrolig inneboende styrka i sitt lag och där de faktiskt aldrig förlorat två raka matcher i följd. Något som kanske är ett dåligt omen för Brödernas/Väsby eftersom Vimmerby i torsdags föll med mot Kristianstad med ynka 0-1.

Vi får väl se om den trenden kan brytas och om Brödernas/Väsby kan ta vid där playoff-serien slutade säsongen 2021/2022. Då möttes nämligen dessa lag i playoff 2 och där dåvarande Väsby slog ut smålänningarna med 2-0 i matcher efter att man framför allt gjort en stark insats nere i Vimmerby. En som var med på den tiden och som är lika dominant nu som då, är Vimmerbys starke man, tillika lagkapten Jakob Karlsson. Jag har tagit några ord med honom inför matchen och hans tankar inför den låter enligt följande.

Hej Jakob! Det vill sig inte riktigt för er i mötena med Kristianstad. Torsdagskvällens femte match mot dem gav lika många förluster. Vad har du att säga om 0-1 förlusten igår?

-Hej! Vi gjorde en strålande match där vi drev spelet i 60 minuter och skapade en mängd klara målchanser. Tyvärr fick vi inte hål på KIK, som höll ihop det bra i sista perioden. Prestationsmässigt kan vi ändå inte begära så mycket mer av vårt lag.

Annars känns ju säsongen för er som en stor framgång, där ni tagit er till klubbens första historiska kvalserie till Hockeyallsvenskan. Vad skulle du vilja säga är framgångsreceptet för ditt gäng?

-Vi har en trygg grundfilosofi som ofta ger oss kontroll/kommando i matcherna där vi försöker spela med stort puckinnehav. Vi har ambitiösa spelare som arbetar hårt varje dag och trivs med det spel vi har och varandra.

Du personifierar ju verkligen Vimmerby och är bygdens stora son i laget. Hur viktigt har det varit för föreningen att ni äntligen tog er förbi alla kvalspel fram till kvalserien?

-Det är väldigt många spelare/ledare både som är i klubben idag och som varit i klubben tidigare som gjort att vi till slut kunde nå kvalserien. Det är svårt att bedöma för min egen del. Jag försöker bara göra mitt bästa dagligen och visa vägen med mitt eget agerande och spel.

Men det har gått lite tyngre för er i starten av kvalserien där ni endast tagit en seger av tre möjliga. Vad är det som gjort att ni inte tagit några fler poäng som du ser på det?

-Jag tycker att vi gjorde en väldigt svag match i Piteå, men vi har skakat av oss den matchen snabbt och hittat det spel som jag tror att vi måsta ha för att vinna i kvalserien. Piteå var en nyttig läxa för oss och nu ser vi fram emot kommande matcher där vi vet tydligare vad vi måste göra för att vinna i kvalserien.

Vad skulle du annars säga personifierar Vimmerby denna säsong och vad är det för typ av hockey som ni vill spela?

-Som jag skrev tidigare, försöker vi spela med mycket puck och vara trygga i det spelet. Vi vill involvera många spelare och få till en rörelse som är svår att försvara emot.

Vad säger du annars om din egna säsong. Är du nöjd över vad du presterat så här långt?

-Jag tycker inledningen av grundserien var bra, men att jag och min kedja avslutade den rätt svagt. I Allettan förstördes flera veckor av en sjukdom som sänkte mig rätt rejält, från och med månadsskiftet januari-februari tycker jag att jag varit på den nivå jag ska ligga på.

Nu möter ni Brödernas/Väsby för första gången på två säsonger. Vad känner du till om oss?

-Det är ett väldigt namnkunnigt lag med otroligt många skickliga spelare. Jag var väldigt imponerad av Wassenius/Rommel när vi åkte ut mot Väsby i playoff för ett par säsonger sedan. Det ska bli kul att se hur vi kan möta ett så brett och spetsigt lag och hur vårt spel fungerar mot ett sådant motstånd.

Utifrån det, vad tror du på för typ av matchbild på lördag? Slutligen Jakob, varför tror du att ni studsar tillbaka på lördag och vad tror du kommer att fälla avgörandet?

-Vi kommer försöka ta kommandot i matchen, precis som vi alltid försöker göra. Sedan är det svårt att veta hur det kommer fungera när det är ett nytt motstånd och kanske det bästa motståndet som vi mött i år. Jag känner att vi är på rätt väg spelmässigt och vet att vi är väldigt svårslagna om vi når samma nivå som i torsdags.

// # 10 Jakob Karlsson – Vimmerby HC

Brödernas/Väsby åker ner till Vimmerby med en god känsla och dessutom kommer laget att stödjas av en busslast och där till ett antal bilar med supportrar som reser ner under lördagen för att ge sitt röststarka stöd. Förhoppningsvis kan det ge laget lite extra stöd i ryggen för att tämja tigrarna som vanligt är oerhört starka på sin hemmais.

Matchtruppen är något osäker så här timmarna innan matchstart och laget tas ut under lördagsförmiddagen. Något som dock är säkert är att spelarna är riktigt laddade inför uppgiften och att de verkligen kommer att göra allt för att lördagseftermiddagen ska bli en riktigt lyckad upplevelse.

Vid pennan

Krister Holmgren