Andra raka derbysegern

Brödernas/Väsby tog andra raka derbysegern denna vecka när laget under lördagskvällen slog tillbaka Sollentuna med 5-1. Det blev till slut en säker seger men där Sollentuna kämpade tappert och hade ett spel- och chansmässigt övertag till en början. Men sedan hemmalaget tog ledningen i matchen mot slutet av den första perioden, så hade man därefter en god kontroll över handlingarna på isen och gör på det hela en godkänd insats.

Tyvärr är vi inte där från start idag. Vi känns tveksamma och är tvåa på varenda puck är känslan. Vi spelar upp oss ju längre matchen lider men jag är inte helt tillfreds med prestationen som sådan. Sollentuna kämpar på bra, chippar ut mycket skrynkliga puckar i mittzon och skapar en del lägen på det sättet. De gör det svårt för oss att spela ett riktigt ordnat spel med puck och matchen blir precis som dom vill – rätt hafsig. Oavsett starkt att vinna tredje raka, nu blickar vi framåt mot Huddinge på onsdag, avslutar tränare Jesper Kemi.

Det var inte svårt att notera att det var ett formstarkt Sollentuna som äntrade isen i derbyt. De visade inte någon som helst respekt för motståndet och varför skulle de. Med två raka segrar i ryggen kom de med tron på att de kunde störa hemmafavoriterna vilket de även verkligen gjorde i den första perioden.

Brödernas/Väsby hade två farliga lägen i matchens första minuter men både där innan och därefter så var det gästerna som skrapade fram det mesta av värde. Framför allt skapade de sig lägen i omställningar eftersom Victor Olsson var tvungen att rädda två frilägen och därtill ett vasst två mot en läge, efter att hemmalaget gått bort sig i anfallszonen.

Ett numerärt överläge blev räddningen för Brödernas/Väsby. Och där behövde laget inte fler än tre sekunder på sig för att ta ledningen i matchen. Vunnen tekning av Rommel och sedan var det Wassenius som trädde fram pucken till Viktor Hertzberg som från kanten slog till direkt och där pucken hamnade mellan benen på målvakten. Det målet var lagkaptens första i seriespel för Brödernas/Väsby och ett viktigt mål för matchen.

För målet gav en rejäl skjuts framåt i spelet för hemmalaget som sedan avslutade perioden vasst. Närmast en utökning var Lucas Feuk som hade två vassa avslut men utan att kunna överlista gästernas målvakt.

Hettan höjdes under mittakten och det blev även en period då hemmalaget skruvade upp tempot. När tempot höjdes, kom misstagen från gästernas sida och ett stundtals härligt kombinerandes hemmalag skapade sig själva gott om målmöjligheter.

Men det blev även en period där det var backarna som fick sista ordet. Det eftersom periodens båda inskjutna mål båda var signerade backar. Rasmus Sörgardt tog hemmalaget till en tvåmålsledning redan i periodens tredje minut. Framspelad av en annan back i form av Filip Bratt, slog han till och fick även en lite hjälp av en Sollentunaklubba som gjorde att pucken wobblade och slutligen tog vägen in över mållinjen.

Spel i numerärt överläge var en annan viktig detalj för dagen. I den spelformen var hemmalaget nämligen hundraprocentiga. Snabbt och vägvinnande spel skapade öppningar och sedan kom ett härligt precis skott av backen Gustav Berglund, vars projektil borrade sig in i första krysset.

Matchen blev därefter väldigt grinig och mot slutet av perioden drog båda lagen på sig varsitt matchstraff efter lite råkurr efter en utvisning.

Sollentuna gav inte hoppet förlorat trots ett tremålsunderläge inför den sista perioden. De skapade liv i matchen när de redan efter nitton sekunders spel i den sista perioden tryckte in reduceringen till 3-1. Det efter att de återigen visat upp en hungrig press, vunnit några dueller innan Victor Olsson fick släppa in sitt enda mål för kvällen efter ett hårt avslut från nära håll som dessutom slogs in på tennis.

Men någon större nerv blev det inte i matchen trots den tidiga reduceringen. Brödernas/Väsby tryckte nämligen ner plattan lite mer mot mattan och endast någon minut senare var laget uppe i en tremålsledning igen.

Calle Åsell var då hjärnan bakom verket då han ytterst elegant spelade fri Nik Allain som sedan distinkt sköt in 4-1 vid sidan om målvakten.

Minuten senare kom även lagets femte mål när Henrik Rommel smakfullt frispelade Jacob Samuelsson vars avslut precis ramlade in mellan benen på målvakten.

Det målet tog lite död på spänningen i matchen där Sollentuna aldrig orkade jobba sig tillbaka och där ett mer och mer lekfullt hemmalag fick sig en ganska bekväm väg fram till slutsignalen.

Sammanfattningsvis så får man väl säga att laget efter femton inledande svaga minuter sedan gör fyrtiofem minuter av klart godkänd hockey. Det räckte mer än väl till att slå tillbaka Sollentuna som ändå visade upp goda intentioner i sitt spel och där de klart visade att de säkert blir ett lag att räkna med fortsättningsvis.

Calle Åsell blev vald till matchens lirare i hemmalaget och det var ett välförtjänt utnämnande. Calle matchade nämligen mer än väl gästernas energi i spelet och stod dessutom för gott om framspelningar under matchen som borde givit honom fler målgivande passningar än den enda som nu blev fallet. Han ges tre grisar för insatsen.

Två grisar tilldelas målvakt Victor Olsson som var den största anledningen till att inte Sollentuna inte kunde ta ledningen i matchen under den första perioden när de spelade som bäst. Han var riktigt stabil matchen igenom och kan inte alls lastas för det enda mål som han tvingades släppa in.

Sista grisen tilldelas Henrik Rommel som blev bästa poänggörare för hemmalaget tack vare tre målgivande passningar.

Särskilda omnämnanden skänks slutligen till Erik Aterius, Jacob Samuelsson samt till Nisse StrandbergSarén som stack ut lite från mängden.

Första perioden: 1-0 (16.13) Viktor Hertzberg (Carl Wassenius, Henrik Rommel).
Andra perioden: 2-0 (02.31) Rasmus Sörgardt (Filip Bratt, Henrik Rommel), 3-0 (PP1) (05.08) Gustav Berglund (Jeremias Lindewall, Marcus Kivelä Carlzon).
Tredje perioden: 3-1 (00.21) Simon Boman, 4-1 (01.58) Nik Allain (Calle Åsell, Elias Ewertzh), 5-1 (03.12) Jacob Samuelsson (Henrik Rommel).
Skotten: 36-30 (12-14, 13-12, 11-4)
Utvisningar: 33-33 (0-2, 31-31, 2-0)
Publik: 547 åskådare, Renew Arena