Seger i tungviktsmötet

Brödernas/Väsby tog en uddamålsseger med 3-2 hemma i en riktigt het match mot Visby-Roma. Det var en tidig seriefinal med två bra lag och där matchen hade klar playoff stämpel över sig. Det var tuffa duster, mängder med utvisningar och så härligt hockeyspel där hemmalaget räddades av ett suveränt målvaktsspel av Isak Johansson.

Efter en ganska svag förstaperiod där vi mestadels är åskådare, så spelar vi upp oss ju längre matchen lider. Efter en bra start på den andra så börjar vi skvätta lite puckar igen och får lite tryck emot oss. Andra halvan av matchen spelar vi upp oss rejält, hittar bra lösningar nerifrån och får fast dom på ett bra sätt i vår forecheck. I spelet fem mot fem så är känslan att vi har full kontroll fram tills att dom lyckas få in en reducering i PP. Sista minuterna visar vi stark moral och lyckas kämpa hem tre sköna poäng, säger tränare Jesper Kemi.

Det står helt klart att årets upplaga av Visby-Roma har hittat tillbaka till sin identitet. De besitter nämligen en rejäl tuffhet och är oerhört tunga och jobbiga att möta. Det blev väldigt tydligt när seriefinalen inleddes där gästerna tog fram det tunga artilleriet per omgående. De vann närkamperna, det smälldes i sarghörnen och det var också Visby-Roma som skapade målchanserna inledningsvis.

Mycket puckar sopades mot mål och en stor trafik framför Isak Johansson gjorde jobbet svårt för honom. Men han skötte det ändå galant och var den stora anledningen till att det inte var gästerna som tog ledningen i matchen.

Istället var det hemmalaget och födelsedagsbarnet Carl Wassenius som gav sig själv den bästa presenten. På sin tjugofem års dag snickrade han sig elegant fram och pricksköt in 1-0 bakom målvakten som inte hann upp med sin plockhand.

Det resultatet tog man med sig in i periodvilan och där hemmalaget nog var betydligt mer nöjda över det än gästerna som hade fört matchen under stora delar av den första perioden.

Det bästa botemedlet på gästernas intensiva och tunga forecheck, var att sätta fart på pucken. Det lyckades Brödernas/Väsby bättre med under mittakten och då blev det ett helt annat anfallsspel när laget med fart kom i samlad tropp.

Farten gjorde att forwards lyckades utmana och ta sig förbi Visbys backar och därefter hittade farliga vägar fram mot gästernas målvakt Filip Lindblad. Hemmalaget hade ett klart övertag under den andra periodens sex-sju inledande minuter men därefter hittade gästerna återigen tillbaka till sitt tunga spel.

De vann en del tekningar i offensiv zon och skapade sig därefter goda lägen. De fick även med sig en utvisning mot mitten av perioden och då tog det inte lång tid förrän den omsattes. Via ett snabbt passningsspel så frispelades Karl Smedberg. Han stod helt själv kring tekningszon och fick sedan på ett hårt och precist skott som tog precis vägen över Isak Johansson utsträckta benskydd och in i nätmaskorna.

Matchen blev därefter väldigt jämn med pendlande initiativ och att matchen stod och vägde stod helt klart. I detta läge klev han fram, rinkens minsta spelare i form av Jacob Samuelsson och stod för två härliga nummer som gav hemmalaget en tvåmålsledning efter fyrtio spelade minuter. Hans härliga fart och skicklighet med pucken gav först Carl Wassenius möjlighet att skotta in 2-1 via stolpen. I periodens sista minut tog han sedan själv hand om en spelvändning genom att prickskjuta in 3-1 i den bortre gaveln.

Den sista perioden startade med att hemmalaget väldigt god kontroll över Visby-Roma. De skapade inte mycket av värde inledningsvis och det såg ut som att Brödernas/Väsby på ett kontrollerande sätt kunde ta matchen i hamn.

Men ett misstag i egen zon, gav en hemmautvisning med nio minuter kvar av matchen. Visby-Roma var oerhört vassa i numerära överlägen denna afton. De behövde elva sekunder på att ta tillvara på överläget under mittakten. Nu krävdes sexton sekunder innan matchen återigen fick ordentligt med nerv. Gästernas finländska spelare, Niko Lahtinen tryckte då in en retur och matchen gick sedan in i samma ställningskrig som präglade mittakten.

Återigen blev Isak Johansson tvungen att ta fram storspelet för att hålla gästerna stången för de gjorde ett klart tappert försök och krigade ända in till slutet. Faktum var att laget inte var längre än ett ribbskott från en kvittering i matchens sista skälvande sekunder. Men marginalerna var idag på Brödernas/Väsbys sida och det gav laget femte raka segern.

Sammanfattningsvis så blev laget idag satta på prov som man inte blivit sedan träningsmatchen borta mot Almtuna under försäsongen. Visby-Roma visade sig vara en riktigt svår nöt att knäcka och det krävdes riktigt vasst målvaktsspel, skarpt skytte av Carl Wassenius och en rejäl dos jävlar anamma för att ro segern i hamn.

Matchvinnare nummer ett idag var målvakten Isak Johansson. Han var helt klart skillnaden mellan lagen och stod för mängder av vassa räddningar. Tre solklara grisar därmed till Isak!

Två grisar tilldelas Carl Wassenius som verkligen steppat upp i de senaste matcherna och där han förutom att visa upp sina spetsegenskaper, även jobbar hårt för laget.

Sista grisen tilldelas Jacob Samuelsson som var riktigt härlig att skåda där han lät sin höga fart och finessrika spel tala för sig.

Men efter en sådan god krigarinsats måste så klart hela laget premieras för det hårda arbete som var tvunget att läggas ned för att mota Gutarna i grind.

Vid pennan

Brödernas/Väsby – Visby Roma 3-2 (1-0, 2-1, 0-1)
Första perioden: 1-0 (09.46) Carl Wassenius (Henrik Rommel, Elias Ewertzh).
Andra perioden: 1-1 (PP1) Karl Smedberg, 2-1 (15.36) Carl Wassenius (Jacob Samuelsson, Rasmus Sörgardt), 3-1 (09.26) Jacob Samuelsson.
Tredje perioden: 3-2 (PP1) Niko Lahtinen.
Skotten: 22-38 (6-18, 11-10, 5-10)
Utvisningar: 18-20 (4-6, 8-10, 6-6)
Publik: 501 åskådare, Renew Arena